Türkiye Futbol Federasyonu aldığı kararla 2019/2020 sezonunda küme düşmeyi kaldırdı. Bu kararla önümüzdeki sezon ligde 21 takım yer alacak.

TFF'nin aldığı bu kararı neye dayandırdığını gerçekten merak ediyorum. Bu arada Çaykur Rizespor da küme düşseydi, yine bu kararın 'saçma' olduğunu söylerdim.

Pandemi sürecinde takımların olumsuz etkilendiği ortada ama sezon sonunda sadece küme düşen takımlara 'kıyak' geçmek de çok doğru bir tutum değil. Küme düşmenin olmadığı ligde, şampiyon da olmasın o zaman.

Kovid-19 nedeniyle liglere ara verildiği 26'ncı hafta sonunda küme düşen takımlardan Kayserispor 18, Ankaragücü 17, Yeni Malatyaspor da 15'inci sırada yer alıyordu. Yani pandemi öncesi de ligde iyi bir görüntü çizemeyen ve düşmeye aday takımlardı. Pandemi sadece bu takımları mı etkiledi? Peki şampiyonluk yarışı veren takımların durumu ne olacak? Galatasaray veya Trabzonspor da bu süreç yaşanmasa 'şampiyon' olabileceklerini söyleyebilir.

Bu karara göre; ligler oynandı, bitti. Şampiyon, Avrupa'ya gidecek takımlar belli oldu ama bir tek küme düşen takımlar süreçten etkilendi.

Bu süreçte bazı ülkeler ligleri oynatmazken, bizim gibi devam eden ülkeler de oldu. İngiltere, İspanya, İtalya ve Almanya gibi liglerde verilen aranın ardından yeniden maçlar oynanarak sezon tamamlandı. Peki bu liglerden düşen takımlar da 'Biz pandemiden etkilendik, küme düşme olmasın' dediler mi? Tabiki hayır. Herkes eşit şartlarda ve dezavantajlı ortamda oynadı, sezonu ilk sırada bitiren şampiyon oldu, son sıralarda bitirenler de küme düştü.

Pandemi nedeniyle önümüzdeki sezon zaten sıkışık olacak. TFF aldığı kararla bu sıkışık takvimi daha da zorlaştırdı. Önümüzdeki sezon 21 takımı 42 haftalık bir sezon bekliyor. Ayrıca pandemi nedeniyle Avrupa Futbol Şampiyonası da 2021'e ertelendi. Bu süreçte Avrupa'da da mücadele edecek takımlar olacak. Bu kadar kaosun içerisinde sezonun nasıl tamamlanacağını merak ediyorum.

Umarım önümüzdeki süreçte sona erer ama Kovid-19 salgını nedeniyle liglere yeniden ara verilir ise ne olacak? Bir dahaki sene 24 takım mı ligde oynayacak? 

Kısacası TFF'nin aldığı kararın bana göre elle tutulur hiçbir yanı yok. Belki tek olumlu kısmı, saçma sapan 'yabancı kuralı'nın bir sene daha ertelenmesi olabilir.