İbrahim Özer, yaşam tarzı, şarkıları ve fıkralarıyla Rize ilinin en güzel renklerinden biriydi. Doğup büyüdüğü toprakların özelliklerini üzerinde bulundurur sanatçı adını (Cimilli İbo) da o topraklar almıştı.

YERİNDE DURAMAYAN BİR İNSAN
Müzikte ilk çıkışını toplumsal bir konuyu değindiği fırıncının ve ekmek üretenlerin sıkıntılarını anlattığı Fırıncı isimli eseriyle yapmış olan Cimilli İbo 1970 yılında Rize'nin İkizdere ilçesi Cimil Köyünde dünyaya geldi. Müziğe ilgisi çocuk yaşlarda başladı. Köyünde çevresinde söylediği türkülerle dikkat çekti. Kemençe çalmak, türkü söylemek zamanla onda tutku haline geldi. İlk sahne deneyimleri Rize düğünlerinde oluştu. Yaptığı espriler, farklı kişiliği ve tarzı ile beğeni toplayan Cimilli İbo, lisede okurken eğitimini yarıda bırakarak müzik çalışmalarına yöneldi. Babası ilk başlarda bu duruma karşı çıksa da o kararını müzikten yana vermişti. Okurken bile zaman zaman evden kaçarak daha rahat müzik çalışması yapacağı İzmir'deki veya İstanbul'daki akrabalarımın yanına giderdi. Bir süre Rize Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Halk Oyunları hocalığı bile yaptı. Çok sayıda öğrenciyi yetiştirdi.

FIRINCI İLE TANINDI SİBELİM'LE ÇOK SEVİLDİ
Profesyonel sahne hayatına 1994 yılında ilk albümü olan Cimilin Düzüne - Ağla Yüreğim Ağla albümüyle yaptı. Albümde oldukça dikkat çeken eserlerin yanında Fırıncı isimli eseri toplumsal bir konuya parmak bastığından olsa gerek çok beğenildi. Artık müzik dünyasında kendine has tarzı, fıkraları ve eserleriyle bir Cimilli İbo vardı. Tanınıyor ve seviliyordu. Ama asıl çıkışı 2002 yılında albümünde ismi olan Sibelim isimli eseriyle oldu. Karadeniz ve Karadenizlilerin dışında ülke genelinde tanınıyor ve seviliyordu. 'İnadım İnat' adlı bir dizide rol almıştı.

MÜZİK YOLCULUĞU YOLCULUK CİMİL'DEN BAŞLADI
Cimilli İbo'nun yayınlanan bir röportajında kendisini şöyle anlatıyordu: 'İbrahim Özer, yıllar önce elinde kemençesiyle Cimil'den yola çıkar. Şarkıcı olmak için çıktığı bu yolu birkaç kez arşınlar ama hedefine ulaşamaz. Çünkü henüz çocuk denecek yaştadır. Babası okumasını istiyor, o ise kemençe çalıp, türkü söylemek. Bunun için İzmir'e ve İstanbul'a bir kaç kere gelir. Sonunda hedefine ulaşır ve 'Cimilli İbo' doğar.

BEN RİZE'DEN RAZIYIM
Rizeli Derneklerin ve Vakıfların kendi değerlerini ücretsiz yada cüzi ücretlerle etkinliklerine getirip popüler müzik yapan isimlere yüksek ücret vermesi ve diğer olumsuzluklara karşın o memleketini hep sevdi. 'Benim ev sevdiğim türküm 'Ben Rize'den razıyım' türküsüdür' derdi. Issız kaldı virane dağlarun / Ben tulumı sazıyım sazıyım / İstanbul senin olsun bir tanem /Ben Rize'mden razıyım razıyım. Sözler adeta kendisini yüreğini anlatıyordu. Cimilli İbo Mustafa Karali ve Şenay Bekiroğlu'nun Rizespor Resmi Dergisi için kendisiyle yaptığı söyleşide memleketi Rize'ye olan sevgisini şöyle anlatıyordu: Rizeli olmak gurur verici…

Rize'mden çok gurur duyuyorum ve seviyorum. O çay kokusuna bayılıyorum. Mis gibi kokuyor. O dağları, yaylaları başka nerede Yeşiline, insanına kurban olurum ben. Rize'miz cennet bizim. Ayrıca insanımız çok çalışkan ve her konuda başarılı. Etrafınıza bir bak her yerde bir Rizeli görürsünüz.

ÖLÜMSÜZ ESERLER BIRAKTI
Cimilin Düzüne - Ağla Yüreğim Ağla (1994), Sibelim (2002), Hasretim Hepinize (2003), Çayır Çayır Yanayı (2005), Şakacı (2007), Oyna (2010), Kakara Kikiri (2011), Sallama Çayı (2015), Horon (2018), Anlat Karadeniz (2019), Kral Geri Döndü (2021)

Albümleri Cinan Müzik, Mert Müzik Yapım, Taşkın Müzik Prodüksiyon ve Mavi Deniz Müzik etiketiyle yayınlandı.

Cimilli İbo en son 2020 Eylül ayında 'Kral Geri Döndü' çalışmasının klip çekti. 2020 yılı eylül ayında korona virüse yakalanan Cimilli İbo, bir süre yoğun bakımda kalmıştı. 2021 Haziran ayında kardeşi İsmail Özer'den böbrek nakli oldu. Rizeli sanatçı Cimilli İbo (İbrahim Özer), İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 49 yaşında hayatını kaybetti. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Rahmetle anıyorum.