Ülke genelinde her yıl, ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan haftada, toplumun tüberküloz (verem) hastalığı hakkında bilgilendirilmesi ve dikkatinin çekilmesi amacıyla 'Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası' etkinlikleri düzenleniyor.

Bu kapsamda hastalığa ilişkin açıklamalarda bulunan Rize Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaş Birimi Hekimi Dr. Kadem Tüysüz, verem hastalığının aksırma, öksürme ve konuşma sırasında havaya yayılan mikroplarla bulaştığını belirterek, 'Verem mikrobu vücuda girdikten sonra hastalık yapmadan yıllarca akciğerde bekleyebilir. Veremli bir hastaya temasımız olduktan sonra ya da 2-3 haftadan uzun süren inatçı öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı şikayetlerimiz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.' dedi.

Verem hastalığının, düzenli ilaç kullanımıyla kolaylıkla tedavi edilebileceğini belirten Tüysüz, 'Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar sağlık bakanlığı tarafından ücretsiz olarak temin edilmektedir. Günümüzde verem hastalığının azaltılmasında en önemli silahımız verem aşısıdır. Verem aşıları çocukluk çağında ikinci ayda tek doz olarak uygulanmaktadır.' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi