Usta yaptığı yazılı açıklamada Rize'nin en önemli sorunlarından birisinin kent trafiği olduğunu aktararak, bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Bu konuya ilişkin çalışmalar yürüttüklerini belirten Usta, 'İlk etapta, kısa vadede acil olarak trafiği rahatlatmak için Trabzon-Artvin istikametindeki transit yolun şehir içi geçiş kısmı Menderes Bulvarı'na eklenerek, bulvar genişletilmelidir. 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olarak şehir içi trafiği rahatlatılmalıdır. Dağdibi yolunun ve Salarha Tüneli'nin şehir içi bağlantıları yapılmalı, kavşak ve yollar genişletilmelidir. Meydan PTT önündeki yol gidiş-geliş yapılmalı. Gerekli görülen yerler istimlak edilip, labirent gibi dolanmaya son verilmelidir.' dedi.
Usta, şehir merkezinde trafik sıkışıklığına neden olan Meteler kavşağının derhal kaldırılması gerektiğini ifade ederek, '5 şerit gelen trafiğin burada tek şerite düşmesi ile yığılmadan kaynaklı ciddi bir sorun yaşanmaktadır. Bunu her fırsatta dile getiriyoruz, bu da acilen giderilmelidir. Trafiğin akışına ve yoğunluğuna göre bazı caddeler gidiş-geliş şeklinde tekrar trafiğe açılabilir. Sanayi ve tıp fakültesi kavşaklarının durumları tekrar ele alınıp, buralarda da yol ve kaldırım genişlikleri değiştirilmelidir. Trafiğin yoğun olduğu noktalarda ise şerit sayısı arttırılmalı ve kaldırım kısılmalıdır. Merkezde viyadüklerin altındaki devasa geniş alan, hatta döner kavşaktaki alanda dahil olmak üzere acil otopark yapılmalıdır. Bu sayede merkezdeki araba park noktaları da rahatlatılmış olur. Drone ile trafik izlenip, kayıt altına alınarak sorun noktaları tespit edilip çözüm belirlenmelidir.' şeklinde konuştu.
Uzun vadede yapılması planlanan 2. etap çalışmaları ilgili bilgiler veren Usta, şunları söyledi:
'50 yıllık Trafik sorununa çözüm getirecek olan projemiz ise, transit yolun sahilde belli noktaları dal-çık yapılarak, bazı noktaları tünel kalıp sistemi ile yer altına, bazı noktaları ise transit geçişte Rize'mizin güzelliği ve turizm potansiyeli için yüzeyden geçişi sağlanmalı, mevcut transit yol kısmıda şehir içi trafiğine katılmalı bu alanda da yine belli noktalarda belediyemizin de çalışması olan dal-çık yapılmalıdır. Zaten sahil şu anda şantiye sahası. Bu yapılabilir hatta, ilerleyen zamanda Samsun-Sarp Demiryolu Projesinin Rize geçiş kısmı da buna göre belirlenip yapılabilir.'
Trafik sorununun Rize'nin kaderi olmadığını vurgulayan Usta, 'Bu problem her geçen gün daha da artmaktadır. Bizler Cumhur İttifakı olarak, Rize'miz de taksi, dolmuş ve esnaf odalarımızla bir araya gelerek, bu sorunu istişare edip, projeler ile çözebileceğimizi düşünüyoruz' dedi.