Milletvekilleri, Sayıştay üyeleri, tarım bakanlığı, kalkınma bakanlığı ve hazine müsteşarlığı yetkilileri kapsayan KİT Komisyonu Kurulu, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün 2015 ile 25 Ekim 2017 tarihleri arasındaki hareketlerinin inceleneceği toplantısını gerçekleştirdi.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün toplantı salonunda başlayan KİT Komisyonu Kurulu toplantısına Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, İstanbul Milletvekilleri hasan Turanve Halis Dalkılıç, Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Akyürek, Denizli Milletvekili Melike Basmacı, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kit Komisyon Şefliği üyeleri, Sayıştay Başkanlığı temsilcileri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı yetkilileri, Hazine Müsteşarlığı uzmanları ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ve ÇAYKUR Yönem Kurulu üyeleri, daire başkanları katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan TBMM KİT Alt Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan; ' KİT'ler olarak kamu iktisadi kuruluşlarını denetliyoruz. ÇAYKUR'u da denetlemek için bir alt komisyon kuruldu. Kurumun devlet kuruluşu olması nedeniyle millet meclisimiz milletvekillerimiz tarafından denetleniyor. Bu vesile için buradayız. 1.5 yıl önce yine bir denetim için Rize'deydik. Çay bölge için değerli bir ürün. Bende bu bölgeyi iyi bilen biri olarak çay bölge için çok önemli. Rize, Artvin, Trabzon hatta Giresun için öneli bir geçim kaynağı. Binlerce insanımızın geçim kaynağı olan bir tarım ürünü. Biz bunun bilincindeyiz. ÇAYKUR çok önemli bir kurumumuz. Çünkü piyasayı regüle ediyor. Vatandaşlarımızın ürettiği ürünleri tüm dünya ülkelerine ve bizim vatandaşlarımıza ulaşmasında ki en önemli kurum ÇAYKUR. Tarihi olan bir kurum. Buradan ÇAYKUR'da kuruluşu sağlayan bölgeye çayı getiren çayın bu günlere gelmesine katkısı olanları rahmetle ve minnetle anıyorum. ÇAYKUR'un en son yapılmış sayış denetlemelerinde ki raporları denetleyeceğiz. Amacımız sadece denetim değil ÇAYKUR'un gelecek projeksiyonlarını da öğrenmek istiyoruz' dedi.
ÇAYKUR'un başarısının hepimizin başarısı olduğunu belirten Birkan şu ifadelere yer verdi. 'Son yıllarda sadece alınan çayların parasının üreticiye kısa vadede üreticiye ödenmesi değil bir çok yatırıma imza attı. Eski dönemleri ben çok iyi biliyorum. Eskiden çayları üreticiler dere ve deniz kenarlarına döktüğünü biliyorum. Ama hamdolsun o dönemler geride kaldı. Şu an üreticimiz çayını veriyor uzun zaman geçmeden parasını alıyor. Benim annemde burada çay üreticisi olduğu için bunları iyi biliyorum. Sadece çayla ilgili değil kurum çayın türevleri ile ilgilide büyük bir piyasa oluşturmuş durumda. Didi yerli bir içecek. Çayla isimli yeme içme yerleri gibi aroma çeşitlerinde de üstün başarıları var. ÇAYKUR'u daha iyi yerlerde görmek istiyoruz. Kurum ne kadar iyi olursa bölgemiz insanının cebine o kadar daha fazla para girecektir. Bizde daha lezzetli ve demli çaylar içeceğiz' diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Konuşma ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.