Ovit Projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti'nin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başlanan bölgeye Rizeliler gruplar halinde gönderildi.

Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel Projesi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı. 11 Kasım 2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımı ile 'Ovit Tüneli'nde Işık Göründü' töreni yapıldı. Ovit Dağı geçidinde yapımı tamamlanan 14.3 kilometrelik Ovit Tüneli, Türkiye'nin en uzun, dünyanın 3'üncü uzun çift tüplü tüneli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2018 yılında da açılışı gerçekleştirilen tünel, sürücüler için büyük bir kolaylık sağladı.

Tünelden geçen sürücüler, yıllarca Ovit Dağı'nda kar nedeniyle zorluk çekildiğini belirterek, tünelle ulaşımın kolaylaştığını anlattı.

'ANINDA MÜDAHALE EDİYORUZ'
Ovit Tünel Şefi Recep Cemaloğlu, '3 yıldır burada görevliyim, yolun ve tünellerin bakımından sorumluyum. Tünelden önce Erzurum ve Rize arasındaki bu güzergah, kış döneminde yaklaşık 9 ay kapalı kalıyordu, büyük bir ulaşım sorunu oluyordu. Ovit Tüneli'nin 2018 yılında açılmasıyla bu sorun da kalmadı. 12 ay boyunca Erzurum ve Rize arasındaki bu güzergah açık hale geldi. Vatandaşlarımız çok güvenli bir şekilde seyahat edebiliyor. Tünelde 630 kamera bulunuyor. İzleme odamızda 7/24 tünel içi ve dışını izliyoruz. Ayrıca yine olay anlama sistemimiz var, tünel içinde duran araç, düşen nesne veya yanlış yönde giden bir araç olursa bize hemen alarm geliyor, bizde müdahale ediyoruz. Burası ayrıca Doğu Anadolu'yu, Doğu Karadeniz'e bağlıyor' dedi.

'GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE SEYAHAT EDİYORUZ'
Tünelden önce zor şartlar altında Ovit Dağı'nı geçtiklerini söyleyen sürücü Mehmet Emin Erten, şimdi çok rahat seyahat ettiklerini ifade etti. Sürücü Ahmet Ekşi, 'Benim çocukluğum bu bölgede geçti ve halen bu bölgede oturuyorum. Tünel bizim hayatımıza büyük kolaylık getirdi. Tüneller yapılmadan kardan ve çığ düşmesinden dolayı çok kişi hayatını kaybetti. Ülke ekonomisine de katkı sağladı' diye konuştu.

Sürücü Bekir Çolak ise, '10 numara bir tünel olmuş, tünel sayesinde şoförlerin çilesi de bitti. Tünel sayesinde 12 ay boyunca seyahat edebiliyoruz' dedi.





Editör: Haber Merkezi