8 ayrı bölgede kayak pistlerinin yer alacağı 45 kilometrelik mekanik tesisi uzunluğu bulunan ve yaklaşık 100 milyon Euro'ya mal olması beklenen projeye aralarında Rusya, Çin ve Araplarına yer aldığı 6 ülke talip oldu.Uzun zamandır Ayder Yaylasında kış turizm tesisi yapma hayali vardı. Bu hayal bir proje ile de somutlaşmıştı. O proje maalesef hayata geçmedi. Geldiğimizde o projeyi ele aldık. Onu altlık alarak kullanıp çok daha geliştirdik. Şu an projenin nihayet son haline geldiğimiz bir proje ortaya çıktı. Ayder Yaylası merkezli olacak projede Palovit ve Kavron vadilerini de kapsayan üç dört yaylayı ilgilendiren bir proje ortaya çıktı. Şu haliyle Türkiye'nin en büyük en güzel kış turizm projesi olmaya aday. Türkiye'de ki diğer projeleri de biliyorum böyle kapsamlısını, büyüğünü ve güzelini görmedim. Şartnameleri hazır. Son değerlendirmelerini yapıyoruz. Gerekli mutabakatlar sağlanırsa yap işlet devret modeli ile ihaleye çıkacağız. 90 ile 100 milyon avro bir kapasiteli proje. 40 kilometre boyunca mekanik bir tesis kurulacak. 10-12 kilometresi transfer hatları olacak. Diğerleri pistlere ulaşım ve kayak hatlarını oluşturuyor. 30 kilometrelik bir pist hattından bahsedersek 45 kilometreyi bulacak bir pist varlığına ulaşmak mümkün olabilir. Proje üç etaplı düşünüldü. Toplamda 9 yılda gerçekleşmesi söz konusu. Niye böyle çünkü Türkiye'de çok canlı bir kayak sektörü yok. Proje aynı zamanda kayak sektörünün gelişmeleriyle gelişiyor. Gelişmeye yönelik bir kayak sektörü var ama. Atıl bir kapasite olmadan makul bir süre içerisinde projemizi tamamlamayı ön görüyoruz' dedi.
HAVALİMANINA 45 KİLOMETRE UZAKTA
Projeyi takip eden işletmecilerin olduğunu belirten Vali Bektaş; 'Bu işletmelerin sayısı şu an altıya çıktı. Projeye aralarında Rusya, Çin ve Araplarına yer aldığı 6 ülke talip. Ne kadar ciddi ne kadar gayri ciddi olduklarını ihaleyi açtığımızda göreceğiz. Bunlardan bir ki tanesinin bu projeyi yapıp işletebileceğini düşünüyoruz. Umarız mutlu sonuca ulaşırız. Projeyi tetikleyen en önemli sebep Rize Artvin Havalimanıdır. Havalimanı bizim alt istasyonumuza 45 kilometre mesafededir. Bu bölge için büyük bir avantajdır. Kaçkarların tamda omurgasında bu işi yapıyor ve havalimanına dayalı bir sistem kuruyoruz. Bu proje dağdan dağa genişletilebilir. Ana omurgayı bu şekilde kurmuş olacağız' diyerek projenin gelecekte önemli bir turizm yatırımı olacağını söyledi.
BEKLENTİLERİ KARŞILAYARAK İLERLEMEK İSTİYORUZ
Projenin iki yönü hizmet vereceğini bunlardan birinin kayak yani kış turizmi diğerinin ise yaz turizmi olduğunu belirten Vali Bektaşi şunları söyledi; 'Türkiye'de olan kayak tesislerini doyuracak kayak müşterisi yok. Dolayısıyla Türkiye yurt dışından kayak müşterisi bulmak zorunda. Bu süreç her yıl gelişiyor. Dışarıdan kayak müşteri bulmak lazım. Bunu ise yap, işlet, devret sitemiyle bulacağımız şirketin pazarlamasına bırakacağız. Bu projeyi devlet eli ile yapmak istemememizin bir nedeni de bu. Projeyi yaparsın ama işletmek ayrı bir şey. Profesyonellik istiyor. Özel sektörün dinamizmi hareket kabiliyeti ile bu başarılabilir. Dokuz yıllı süre uzun çünkü beklentileri karşılayarak ilerlemek istiyoruz. Diğer taraftan Kaçkarlar endemik türleri doğal güzellikleriyle önemli bir yer. Dereleri, şelaleleri, yaylaları ve gölleriyle bölgemiz turizmin bir cazibe noktası olmuş durumda. Proje yazında tepedeki yaylalara yaklaşıyoruz. Yaz boyunca bu proje bölgeye hizmet etmeye de devam edecektir.' dedi.