ALO 191 sabit hatlardan ücretsiz aranabilmekte ve 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı, önleme, tedavi ve rehabilitasyon mekanizmalarını destekleyerek güçlendirecek şekilde organize edilmiştir. Bu kapsamda danışma ve destek hattının tanıtımının yapıldığı www.alo191uyusturucu.saglik.gov.tr uzantılı web sitesi açılmıştır.

Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr Mustafa Tepe konu ile ilgili yaptığı açıklamada, 'Uyuşturucu bağımlılığı hakkında bilgi almak istiyorsanız, çocuğunuzun, arkadaşınızın, komşunuzun, öğrencinizin ya da herhangi bir yakınınızın uyuşturucu kullandığından şüpheleniyor ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız, yakınlarınızı uyuşturucu bağımlılığından nasıl koruyacağınızı ve çevrenizde bulunan uyuşturucu bağımlılarına nasıl yardımcı olacağınızı öğrenmek istiyorsanız, uyuşturucu kullanıcısı olup bırakmak istiyorsanız, bu anlamda ruhsal ve/veya fiziksel sorunlar yaşıyorsanız, uyuşturucu kullanımını bırakıp tedavi olduysanız ve halen madde kullanma isteği duyuyor ve bununla mücadelede zorlanıyor veya bağımlılık ile ilgili herhangi bir konuda danışmak istiyorsanız ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattını arayabilirsiniz.' diye belirtti.

Vatandaşların, uyuşturucu ile mücadele kapsamında hayata geçirilen hizmetlerden yeterince haberdar olmadığını belirten Tepe, 'Uyuşturucuya başlamanın en önemli nedeni arkadaş çevresi ve özentidir. Bu önemli konuda aileler çok uyanık ve dikkatli olmak zorundadırlar. Çocuklarından uyuşturucu kullandıklarından şüphelendikleri anda durumu saklamak yerine hiç zaman kaybetmeden üzerine gidilmesi gerekmektedir. Çünkü uyuşturucu kullanımıyla geçen her süre geri dönüşü zorlaştırmaktadır.

Bu illetten kurtulmak ise ancak tıbbi ve sosyal desteğin bir arada uygulanması ile mümkün olabilmektedir. Bu konuda AMATEM'ler ( Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi) gönüllük esasına göre tedavi hizmeti sunmaktadırlar. AMATEM klinikleri, psikiyatri uzmanları, psikologlar tıbbi destek ve tedavi uygulamaktadırlar. Ancak bu süreçte uyuşturucu kullanan kişinin ikna edilmesi çok önemlidir.

Uyuşturucu kullanmakla birlikte tedaviyi reddeden, kendisine ve çevresine zarar veren hastalar için adli mercilerin (sulh Hukuk Mahkemeleri) uygun görmesi durumunda zorunlu tedavi kararı da verilebilmektedir.'

Tepe, 'Unutulmamalıdır ki; uyuşturucu bağımlılığı kişi sağlığı ve toplumun huzuru için en büyük tehditlerin başında gelmektedir. Bu sebeple, devlet kurumları başta olmak üzere herkes elinden gelen gayreti göstermek zorundadır. Uyuşturucunun pençesindeki insanları görmezlikten gelmek, uyuşturucu ile mücadeleye duyarsız kalmak, ' ben değil başkası uğraşsın' mantığını gütmek bu illetin daha da yaygınlaşmasının önünü açacaktır. Kamu, sivil topyekün mücadele edilmemesi durumunda uyuşturucu yarın hepimizin çocuğu veya yakını için bir risk olacaktır.' dedi.

Editör: Haber Merkezi