Son zamanlarda ilimiz genelinde artış gösteren grip hastalığı özellikle Alzheimer, KOAH, kalp damar sistemi, şeker, böbrek ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalığı olan yaşlılarda çok ağır seyredebilmektedir

Bu yaşlılarımız da grip hastalığı, ağır bronşit hatta zatürre hastalığını tetikleyebilmekte ve bu yüzden de hastalarımız hastanelerimize başvurmak zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle hastanelerimizin servis hatta yoğun bakımlarında yatan yaşlı hasta sayılarında artış olmuştur. Hatta doluluktan dolayı yer bulunamama sorunları sık sık yaşanır hale gelmiştir. Hiçbir şekilde paniğe kapılmadan vatandaşlarımızın bu hassas konuda gerekli tedbirleri alması zorunludur.

Mevsim normallerine göre havaların oldukça güzel seyrettiği bu günlerde özellikle yaşlılarımız havaların güzel olmasına aldanıp çok çabuk hasta olabilirler. Kısa süreli soğuk hava akımında (ceyranda) kalmak bile ağır bir enfeksiyon rahatsızlığını tetikleyebilmektedir.

Özellikle kuzey yarımkürede Mart hatta Nisan ayına kadar grip aşısı olunabileceği için yaşlı ve riskli hastaların grip aşısı olması faydalı olacaktır. Öksürük, ateş, nefes darlığı gibi belirtileri henüz başlayan özellikle yaşlı hastalarımız bulguların ilerlemesini beklemeden derhal öncelikle aile hekimlerine başvurmalıdırlar. Erken alınacak tedbirler sonradan ortaya çıkabilecek bir zatürre tablosunu dahi ortadan kaldırabilecektir.

Özetle yaşlılarımız bu dönemde çok dikkatli olsunlar. Mümkün mertebe hava durumuna bakmaksızın diş ortamlarda uzun süreli yürüyüşlerden, rüzgar akımı olan yerlerde oturmaktan, kalabalık yerlerde bulunmaktan ve hatta ziyaretlerden mümkün mertebe uzak dursunlar. Elden geldiğince evde oturup limonlu ıhlamur, çay gibi sıcak içecek tüketsinler.


Editör: Haber Merkezi