Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Nisan ayında mağaza içi yapılan ödemelerin yüzde 49'unun yani her 2 kartlı ödemeden 1'inin temassız olarak yapıldığı gözlemlenirken günlük temassız ödeme adedi ise 8 milyon adedi geçti.
Nisan ayı sonunda yıllık bazda kredi kartı sayısı yüzde 11 artışla 78.7 milyon adete, banka kartı yüzde 3.0 artışla 141.1 milyon adete ve ön ödemeli kart yüzde 42 artışla 47.8 milyon adete yükseldi.
BKM verilerine göre, kartlı ödemelerde yaşanan yüksek büyümede, 2020'nin Nisan ayında pandeminin ilk günlerinde alınan tedbirlerle beraber kartlı ödemelerde meydana gelen yavaşlama (baz etkisi) etkili oldu.
Buna göre, Nisan ayında ödemelerin 96.4 milyar lirası kredi kartları ile yapılırken 18.5 milyar lirasında banka kartları, 1.6 milyar lirasında ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 70, banka kartı ile ödemelerde yüzde 73 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 433 olarak gerçekleşti.
BKM verilerine göre internetten kartlı ödeme tutarı Nisan ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 artarak 29 milyar lirayı aştı. İnternetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı ise yüzde 24 oldu.
İnternetten kartlarla yapılan ödemelerin sektör dağılımı incelendiğinde en fazla ödeme tutarının 5.6 milyar lira ile elektronik eşya sektöründe olduğu görülüyor. Elektronik eşya sektörünün, internetten kartlarla yapılan tüm ödemeler (29.2 milyar lira) içindeki payı ise yüzde 19 oldu.
Farkı bir ifadeyle internetten kartlarla yapılan her 5 lira ödemenin 1.0 lirası bu sektörde görüldü. Elektronik eşya sektörünü 4.1 milyar lira ve yüzde 14 pay ile market/gıda, 1.9 milyar lira ve yüzde 7.0 pay ile kamu-vergi ödemeleri, 1.7 milyar lira ve yüzde 6'şar pay ile giyim ve aksesuar ile yapı malzemeleri sektörleri takip etti.
Kartlar ve mobil cihazlar üzerinden hiçbir temas gerektirmeden ödeme yapmaya imkan sunan temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 7 Mayıs 2021 tarihinden itibaren 350 liraya çıkartıldı.
Nisan ayındaki temassız ödeme adedinin 2020 yılının aynı dönemine göre 3 katına ulaşmış olması da temassız ödemenin her geçen gün daha çok tercih edildiğini ortaya koydu.
Kullanıcı tarafındaki yaygınlaşmayla beraber iş yeri tarafında da temassız dönüşüm hızla devam ederken bugün her 4 terminalden 3'ünde temassız ödeme yapılabiliyor. En çok temassız işlem yapılan iş yerlerinin ise sırasıyla market-gıda, yemek, akaryakıt ve sağlık/kozmetik sektörlerinde yer aldığı görülüyor.