7-9 Nisan 2019 tarihlerinde İstanbul Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivlerinde gerçekleştirilen yarışmaya tüm üniversiteler davet edildi. Proje hazırlayan 84 üniversite arasından, ilk önce üniversitenin kendi içinde çıkardığı projeler arasından en iyi olanının yarışma kurulu tarafından belirlendiği organizasyonda 24 üniversite finale katılmaya hak kazandı. RTEÜ Tomurcuk Ön Kuluçka Merkezi'nde hazırlanan projenin Danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Ali Gürbüz yaptı. Projede görev alan öğrenciler Muhammet Taha Nazioğlu, Harun Keşen, Murat Yalçınkaya, Hızır Erdoğan ve Ömer Faruk Karaçal'dan oluşan RTEÜ takımı 'Bahçe Kule Süit Otel' projesi ile yarışmada beşinciliği elde etti.

2003'ten beri ABD'de Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü'nün (EERI) Öğrenci Liderlik Konseyi (SLC) tarafından düzenlenen Sismik Tasarım Yarışması'nın (Seismic Design Competition) Türkiye versiyonu olan DASK Depreme Dayanıklı Tasarım Yarışmasının amacı, 20-30 katlar arasında otel binası tasarlamak, mimari ve statik projeleri hazırlamak, yapının dinamik analizini gerçekleştirmek, tasarlanan yapının taşıyıcı sistemini ölçekli şekilde balsa ağacından üretilen çıtalarla maket haline dönüştürmek, literatürde özellikleri bulunmayan (doğal malzeme olduğu için her parçası farklı özellik gösterir) balsa çıtalarının malzeme özelliklerini tespit etmek, taşıyıcı sistemi balsa ağacı olan maketin statik analizlerini yapmak, yapının deplasman ve ivme değerlerini bulmak( Yarışmanın 2.gününde deprem sarsma masasında yapılan analizlerle deney ölçümleri karşılaştırılıyor), cephe tasarımını belirlemek, yapının cephe tasarımını yapmak ve yapının 3 boyutlu modelini oluşturmak.

Yarışma kapsamındaki belirlenen kurallara göre tasarlanan ölçekli bina maketleri bir seri sarsma masası testlerine tabi tutularak deprem performansları deneysel bir şekilde belirlendi.

Ekonomik ve estetik faktörlerin de önemli kriterler olarak belirlendiği yarışmada, yapının deprem performansının seviyesi (hissedilen sarsıntı seviyesinin ve yapısal hasarın azlığı); ekonomik puanlamada, maket binanın ağırlığı (malzeme miktarı) ve toplam kat alanı; estetik puanlamada ise yapı mimarisi ve pazarlama potansiyeli (poster ve sunum) gibi kriterler göz önünde bulunduruldu. Yapının arsa maliyeti, inşa maliyeti, olası depremlerde oluşacak hasarların maliyeti, yapının geliri vb. gelir gider durumları incelenerek, yapı ömrü boyunca en çok kar eden yapılar sıralandı.

Editör: Haber Merkezi