Bu yıl kalorisiz şeker bitkisi Stevia üretimi için fabrika kurulması aşamasına gelen, yeni çay fabrikalarını devreye alacak ve paketleme fabrikası inşaatında sona gelecek ÇAYKUR, yeni yatırımları gündemine aldı. Yurt içi ile dünyanın önemli merkezlerinde çay evleri açmaya hazırlanan ÇAYKUR, yıllık 25 ila 30 bin ton çıkan çay çöpünün posasından Organik Gübre üretimi için Kalkandere'deki Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) fabrika ile Soğuk Çay Didi üretimi için tesis kurmayı planlıyor.
SÜTLÜOĞLU İLK KEZ KONUŞTU
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Türkiye'nin dev kamu şirketleri ile birlikte devredildikleri Varlık Fon'unu yorumladı. Sütlüoğlu, ''Kamu Kurumu olmamız dolayısıyla istediğimiz hızla bugüne kadar hareket edemiyorduk. Yatırım programlarına teklif edilecek, kabul edilecek ondan sonra bunu hayata geçireceksiniz. Bir makineyi biz 3 yıldan önce alamıyorduk. Tabii Ankara'dan olumlu cevap alırsak.Her sene yatırım bütçemiz büyük oranda kısıtlandı, kırpıldı. Bundan sonra inşallah Varlık Fonu ile beraber daha hızlı hareket etme, daha hızlı kararlar alıp bunları hayata geçirme imkanımız olacak.' dedi.
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Çaykur'daki gelişmeleri değerlendirdi. Kurumun geçen yıl karını artırdığına dikkat çeken Sütlüoğlu, 'Yeni yatırımlarımız devam ediyor. Allah nasip ederse önümüzdeki yaza Steviya üretimimize fabrika aşamasında deneme üretimine geçeceğiz. Devreye alacağız yeni fabrikalar var. Paketleme fabrikasını bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında devreye alacağız. İhracat rakamlarımız artıyor. Afrika'da birçok ülkede varız. Bu coğrafyada genişlemeye ve dünyada büyümeye devam ediyoruz. Çaykur dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Çaykur'un yeni markası soğuk çayımız Didi Çaykur'un da önünde koşuyor. Çayımızı destekliyor ve önünü açıyor. Çay evlerimizde şubeler açmaya başlayacağız. Gerek yurt içinde ve yurt dışında önemli merkezlerde çay evlerimizi açacağız. Buda bizim yeni markamız. Çok güzel gelişmeler oluyor.' dedi.
YENİ YATIRIMLAR GELİYOR
Bu yıl yeni yatırımlar planladıklarını ifade eden Sütlüoğlu, '25-30 bin ton kuru çay çöpünden eksratını çıkaracak ve ondan artan posalarla organik gübre üretimini gerçekleştirecek entegre bir yatırımı bir yıl içinde Kalkandere İlçesi'ndeki OSB'de yapmayı planlıyoruz. Didi ile ilgili bölgede bir üretim tesisi kurma çalışmalarımız sürüyor. Tabii kamu kurumu olmamız dolayısıyla istediğimiz hızla bugüne kadar harekete demiyorduk. Yatırım programlarına teklif edilecek kabul edilecek ondan sonra bunu hayata geçireceksiniz. Bir makineyi biz 3 yıldan önce alamıyorduk. Tabii Ankara'dan olumlu cevap alırsak.Her sene yatırım bütçemiz büyük oranda kısıtlandı, kırpıldı. Bundan sonra inşallah Varlık Fonu ile beraber daha hızlı hareket etme, daha hızlı kararlar alıp bunları hayata geçirme imkanımız olacak.' ifadelerini kullandı.