Tarım ve Orman Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF), koruma altına alınması gereken 100 ekolojik bölge arasında gösterdiği Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan şimşir ormanlarında, Türkiye'ye İngiltere'den girdiği tahmin edilen 'şimşir yanıklığı' etkeni oluşturan, istilacı orman zararlısı mantarlar ve 'şimşir güvesi'nin tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.
Hastalık sonrası şimşirlerin gövde ve dallarında çürümeler, odun dokusunun niteliğinde bozulmalar ve zaman içinde ağaçlarda kurumaların baş gösterdiğinin ifade edildiği açıklamada,tespit edilen bu zararlılara karşı 2019 yılında, Kaçkar Dağları Milli Park Müdürlüğü ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu başkanlığındaki akademisyenler tarafından, mücadele çalışmaları başlatıldığı kaydedildi.
Açıklamada bölgenin toprak florasından elde edilerek çoğaltılan biyolojik kontrol ajanı yararlı mantarların hazırlanarak, oluşturulan kürün yılda üç kez ağaçlara ve toprağa uygulanarak yararlı mantar türünün popülasyonunun artırıldığı, diğer yandan ışık tuzakları ile de 'Şimşir Güvesi' zararlısıyla mücadele edildiği aktarıldı.
Mücadele çalışmalarının üçüncü yılı olan 2022'de, ksilem ve floem dokusunun zarar görmemiş şimşirlerin yeşerdiği, sağlıklı yaprakların oluştuğu ve şimşir ağaçlarının uzun bir aradan sonra ilk defa tohum verdiğinin gözlemlendiğinin belirtildiği açıklamada, alınan bu verilerin çalışmalara motive kaynağı olduğu vurgulandı.
Açıklamada, şimşir ormanlarındaki hastalık etkeni mikroorganizma miktarının zararsız seviyelere düşene kadar devam ettirilmesi hedeflendiği dile getirilerek, bu hedef doğrultusunda, şimşir ormanlarında bulunan zararlılar ile mücadele çalışmalarının 2023 yılındaki ilk aşaması gerçekleştirildiği bildirildi.