25 Kasım 1925 tarihinde çıkarılan Şapka Kanunu'nun ardından bu kanun çeşitli illerde protesto edilmiş, Rize'deki olayları bastırmak için ise Hamidiye Zırhlısı Rize'yi top atışlarına tutmuştur. 12 Aralık'ta istiklal mahkemelerince yargılanan 143 kişinin 8'i hakkında 13 Aralık'ta idam kararı alınmış, 14 Aralık'ta ise idam edilmişlerdi. Rize'de 8 kişinin idam edildiği 14 Aralık 1925'in 91.Yıldönümünde 'Potomya Şehitlerini Anıyor' vefa programı altında anma programı ve konferans şeklinde 2 ayrı program düzenlenecek. İlk program, Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu tarafından 13 Aralık Salı günü Saat: 15.00'da Güneysu Kaptan Ahmet Erdoğan Anadolu İmamhatip Lisesi Konferans Salonunda düzenlenecek. Bahadıroğlu, burada 'Tarihimizi Bilmezsek Geleceğimizi İnşa Edemeyiz' konulu konferans verecek. İkinci program ise idamın gerçekleştiği 14 Aralık'ın 91. Yıldönümünde 14 Aralık Çarşamba günü yapılacak. İlk olarak saat 10.00'da düzenlenecek programda şehitlerin mezarı başında anma programı düzenlenecek, ardından saat: 11.00'de ise Güneysu Güneli Köyü Camii'nde Kur'an-ı Kerim ziyafeti ve Hatim Duası yapılacak.

1925'TE NELER YAŞANMIŞTI?
Şapka yüzünden Rize'de idamlar bugün yapıldı!
25 Kasım 1925 tarihinde çıkarılan Şapka Kanunu'nun ardından bu kanun çeşitli illerde protesto edilmiş, Rize'deki olayları bastırmak için ise Hamidiye Zırhlısı Rize'yi top atışlarına tutmuştur. 12 Aralık'ta istiklal mahkemelerince yargılanan 143 kişinin 8'i hakkında 13 Aralık'ta idam kararı alınmış, 14 Aralık'ta ise idam edilmişlerdir.
Atatürk, 23 – 31 Ağustos 1925 tarihleri arasında Kastamonu ziyareti yapar…Panama Şapkası'nı ilk kez bu ziyareti esnasında giyer…Ve 'bu serpuşun adına şapka denir' sözü 27 Ağustos 1925 tarihinde İnebolu Türk Ocağı binasındaki hitabetinde söylenir…

Tarihler 23 Eylül 1925' i gösterdiğinde, Açıksöz gazetesinin ilk sayfasının sol üst kısmında 'Bilumum Meclis Azaları Şapka Giymek Mecburiyetindedirler' başlıklı bir haber yayınlanır.Bu haberden anlaşıldığına göre; TBMM üyeleri, meclis üyeleri ve devlet memuru olanların hepsi de Şapka giymek mecburiyetindedir. Ve iki ay kadar sonrasında 25.11.1925 tarihinde 671 sayılı Şapka İktisası Hakkında kanun yürürlüğe girer.Bu kanuna göre; bütün TBMM üyeleri, meclis üyeleri ve memurlar Şapka giymek mecburiyetinde olduğu gibi, sivil vatandaşın da Şapka dışındaki bir kisveye yönelmesini hükümet men eder! Bu kanuna muhalefet edenin suçu nedir: 'Hükümetin tespit eylediği kıyafetin gayri kıyafet iksa edenler (giyenler) üç aydan bir yıla kadar hapis edilirler.' Şapka Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından Devlet memurlarına şapka alabilmeleri için 'Şapka Avansı' verildi! 80 lira Şapka Avansı verildiği günlerde bir ekmeğin fiyatı 5 kuruş idi! Yani 1600 ekmek parası ile bir şapka alınıyordu! Haliyle devlet memurlarının bir çırpıda şapka alabilmeleri mümkün değildi! Çünkü şapka bir aylık maaşlarını yutuyordu! Bu yüzden memurlara Şapka Avansı verilmesi uygun görülmüş ve taksitle bu avansları ödemesi kolaylığı getirilmişti! Şapka Kanunu halk tarafından kolaylıkla kabullenilmedi. Ülkenin değişik yörelerinde 'Şapka giymek istemiyoruz!' protestoları (isyan demiyorum, protesto diyorum!) baş gösterdi…Rize'de Hamidiye zırhlısı şehri topa tuttu…Erzurum'da erkeklerin giymek zorunda oldukları şapkaya muhalefetten bir kadın(!) idam edildi…Şapka İktisası Hakkındaki Kanun'a muhalefetten binlerce vatandaş ağır hapse mahkum edilirken resmi tarihe göre 80' e yakın, gayri resmi tarihe göre binlerce insan idam edildi. Kanunen Şapka İktisası Kanununa aykırı hareketin cezası üç ay ile bir yıl arası hapis cezasıydı! Ve 671 sayılı Şapka İktisası Hakkında Kanun halen yürürlükte olan bir kanundur!

Editör: Haber Merkezi