Çayda mekanizasyona yönelik proje faaliyetlerinin ilki RTEÜ Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü'nün ev sahipliğinde, İyidere ilçesinde bulunan ve ihtisas çalışmaları için kullanılan 'Çay Uygulama ve Deneme Bahçesi'nde gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen çalışmaya, Rektör Yardımcısı ve Çay İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ali Bilgin, Ziraat Fakültesi Dekanı ve Çay İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Akbulut, Çay İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Çay ve Çay Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Keziban Yazıcı, Çay Araştırma Uygulama Merkezi (ÇAYMER) Genel Müdürü Selçuk Azman, Of İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sedat Saral ve proje ekibi katıldı.

Projenin saha çalışmalarında, dünyada ve Türkiye'de çay hasadında kullanılan bazı hasat makineleri ve ekipmanlarının performansları ve bunların çay kalitesine olan etkileri değerlendirildi.

Dünya çay hasadında kullanılan farklı makinelerin performansları ve çay tarımı yapılan arazi koşullarına göre bu makinelerde yapılması gerekli modifikasyonların da değerlendirildiği çalışmada, bu amaçla kullanılan hasat makineleri; kullanım kolaylığı, araziye uygunluğu, çalışma verimliliği, maliyeti, toplanan ürünün işlemeye uygunluğu, hasat sonrası tabla görüntüsü ve hazne kapasitesi gibi özellikler yönünden de incelendi.

Çalışmalar kapsamında ayrıca, hasat edilen çaylarda kalite analizleri de yapılarak bu değerlendirmelere katılacağı belirtildi.

Çay bahçelerinde makineli tarım yapılması işgücüne katkı yaparak yetiştiricilerin üretim maliyetlerini de azaltacağından, ihtisas çalışmaları kapsamında başlatılan çayda mekanizasyon çalışmaları ile çay bahçelerinde makineli tarımın kullanılması konusunda pilot uygulamalar da yapılarak demonstrasyon çalışmaları ile kamuoyunun bilgisine sunulacağı aktarıldı.

Editör: Haber Merkezi