Müze girişinde bulunan alanda vatandaşların ziyaretine sunulan eserler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Başkan Metin, Rize'nin tarihini ve kültürünü yansıtan çalışmalara devam edeceklerini belirtti.
Yılda yaklaşık 1 milyon yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Miniatürk'te Rize'nin kültürünü yansıtan eserlerin de yer alması vatandaşlar tarafından takdirle karşılandı.
Karadeniz yöresel mimarisinin tipik bir mimari elemanı olan nayla (serender), yiyeceklerin (özellikle mısır, bakliyat, patates, yağ, peynir, kış armudu, laz elması, ince hurma, muşmula vb.) zararlılardan korunması, kurutulması ve depolanması için kullanılır.
Anadolu kültüründe önemli bir yere sahip olan un değirmenleri Karadeniz'de özellikle mısırı öğütmek için kullanılır. Genellikle su ile çalıştıkları için dere ve ırmak kenarlarına kurulur. Değirmen taşı; çark, oluk ve tekne gibi çeşitli unsurlardan oluşur.
Dibek taşı, mısır ve buğdayın ağaç tokmaklarla dövülerek kepeğinin ayrıldığı içi oyulmuş, sert ve büyük taştır. Ortak kullanılan değirmenlerin önlerinde bulunan dibek taşı Karadeniz'de genellikle mısırın koçanından ayrılması, kokulu üzümün ezilip suyunun çıkarılması gibi amaçlarla kullanılır.