Yörede yaklaşık 200 yıllık geçmişi olan, Çayeli ilçesinin (yüksek kısımları hariç) batısında yer alan kesimin nerdeyse tek çalgısı iken salonlara taşınan yerel düğünlerde sadece org ile yetinilmesi, Alman üretici Hohner'in üretimine ara vermesi ve daha bir çok nedenle armonik unutulma noktasına gelmişti.Armonik kültürünün anımsanması, yeni nesillerce tanınması için son yıllarda armonik sanatçıları Kenan Coşkun (82), Süleyman Sarıahmetoğlu ve kemençe virtüözü Musa Agun ile beraber etkinlikler düzenleyen sivil toplum gönüllüsü hemşerimiz Recep Ali Aksoylu hafta sonu Büyükçekmece Rizeliler Derneğini ziyaretinde dernek bünyesinde armonik kursunun da açılması önerisinde bulundu. Büyükçekmece Rizeliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Berberoğlu görüşmede gençliğinin çalgısı armonik ile horona hasret kaldığını, eğitim verebilecek olması halinde dernek bünyesinde kemençe ve tulumdan sonra armonik kursu açabileceklerini önce konuğu Aksoylu'ya, ardından da gün içinde yerel televizyon kanalına verdiği röportajda açıkladı.
AKSOYLU, 'FOLKLORUMUZA, KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMALIYIZ'
Rize'nin kenevir' den geleneksel sanatlarına kadar unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerini koruma konusunda emekleri olan Recep Ali Aksoylu, 2007 yılından itibaren Rize Horonu, 2012 yılından beride armonik kültürünün yeniden folklorumuza kazandırılması ve yarınlara taşınması konusunda dostlarıyla beraber aktiviteler yürüttüklerini belirterek, '1996'da kardeşimin düğününde armonik çaldığımızda konuklarımızın enstrümana olan yabancılıkları beni üzmüştü. 2012'de bir akademisyen arkadaşım kanalıyla Rize kökenli 35 yaş altı grup üzerinde yaptırdığım ankette, Rize için iki temel enstrümanın tulum ve kemençe çıkması, 80'lere kadar merkezde en yaygın enstrüman olan armonikanın hiç bilinmemesinden kültürüm adına rahatsız olmuştum.
Bu tespitinde etkisiyle RİMER'i kuracağımızı açıklayacağımız ve 300 hemşerimizin katıldığı 2013 Nisanında ki Piramit Restoran buluşmamızın temasını armonik ile horon gecesi olarak belirlemiş, Yusuf Bağdatlı ve Salih Zeki Şahiner'in armonik ve ağız mızıkaları eşliğinde 40 yaş üzeri hemşerilerimizi geçmişe götürürken, gençlerimize de ilk kez o gece tanıştırmıştık. Sonrasında neredeyse tüm RİMER organizasyonlarında unutulmaya yüz tutmuş bu yerel enstrümanımıza yer vermeye çalışarak hatırlanmasına katkı sağladık. Temmuz ayında Beykoz Rizeliler Derneğinin katkısı ile Beykoz Çayırındaki Karadeniz gecesinde yıllar sonra ilk kez binlerce kişiye armoniği dinletme şansını yakaladık. Şimdi de bir başka derneğimiz kursunu açarak armonik kültürümüzün yeniden yeşermesine, yarınlara kalmasına katkı sağlayacak. Bu vesile Turgut Berberoğlu Başkanımıza eğitmenimiz Süleyman Sarıahmetoğlu ve şahsim adına teşekkür ediyorum' dedi.
Büyükçekmece Rizeliler Derneğinde armonik kursunu yürütecek hemşerimiz üstat Süleyman Sarıahmetoğlu'da enstrümanın unutulmasından üzüntü duyduğunun altını çizerek hiçbir beklenti içerisinde olmadan armonik kurslarının açılmasına katkı sağlayacağını ve öğreticilik yapacağını belirterek, 'uzun yıllar iş hayatım gereği yurt dışında yaşadım, memleketime döndüğümde gençliğimizin en baş enstrümanı olan armonikanın artık hiçbir yerde, düğünlerde dahi çalınmadığını görünce kahroldum. Recep Ali Aksoylu'nun bu yerel enstrümanımızın unutulamaması ve yarınlara kalması konusunda kararlılığını görünce bende üç yıldır kendisiyle beraber İstanbul'un bir ucundan öbür ucuna, hatta Rize'de davetli olduğumuz her organizasyona katılarak bilenlerin anımsaması, gençlerin tanıması için çalıyorum. Ancak kültürümüzün, değerlerimizin yarınlara taşınabilmesi için bizim kişisel emeklerimizden çok resmi kurumlarımızın da konuya dahil olması gerekiyor. Bu amaçla bu kültürümüzün bizden sonra da sürmesi için Rize Belediye Başkanımıza ziyarette bulunduk, ekip olarak Rize Halk Eğitim Merkezinin o dönemki Müdürü Osman Bahri Gül'ü ziyaretimizde kurs programları arasına armoniği de almalarını talep ettik. Armonik kursunun açılabilmesi için izlenecek süreci, hazırlanacak eğitim modülünü tartıştık' dedi.
Görüntü olarak akordeona benzese de sistem olarak çok daha farklı bir enstrüman olan armonik, santur olarak da bilinen el mızıkasının yeniden kültürümüzde yerini alması için gerçekleştirilen aktivitelere kemençe vitri özü Musa Agun' da ağız mızıkası, kemençe ve çellomençe düetiyle müzikal destek vererek enstrümanın gündeme yaklaşmasına katkı sağlıyor.
Haber ve Fotolar: Bengi Nur Aksoylu