Tepe, 'Tedavi görmemiş verem hastalarının öksürük, aksırık, hapşırma gibi solunum yoluyla dışarıya attığı mikroplu havanın solunmasıyla hastalık bulaşacağını söyleyerek, şunları kaydetti:
'Tedavi edilmeyen her hasta 10–15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Bulaşma en çok hasta ile yakın temasta olan aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşları arasında olur. Vücut direncini düşüren AIDS, böbrek hastalıkları, kanser, alkol sigara alışkanlığı, madenci hastalığı gibi durumlarda hastalanma oranı daha yüksektir. Tedavi edilen hastalar da 2–3 hafta sonra bulaşıcılık büyük oranda yok olur. Hastalık en çok akciğer olmak üzere bütün organlarda oluşabilir. Hastalığın başlıca belirtileri; öksürük, balgam, kanlı balgam, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi ve göğüs ağrısıdır.Bu gibi şikayetleri olanlar hemen bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir. Tedaviye rağmen 2–3 haftadan uzun süren öksürükler de Verem Savaş Dispanserleri' ne yada Aile Hekimleri ne başvurmak gerekir'
Verem hastalığına karşı tüm kesimin dikkatini çekmek istiyoruz.' diyen Tepe, hastalıktan korunmada el yıkama çok önemlidir. Hastalık insandan insana hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı düşünüldüğünden bu durumda tek kullanımlık mendil kullanmak, hasta kişilerle temastan kaçınmak uygun bir korunma yöntemidir. Bol sıvı tüketilmesi, iyi beslenilmesi, evde istirahat etmeye dikkat edilmesi ve bulunduğumuz kapalı ortamların sık sık havalandırmaya özen gösterilmesi önemlidir' diye konuştu.
Rize genelindeki ortaokul, lise ve dengi okulları öğrencileri arasında 'Verem' hastalığı konulu şiir, resim, kompozisyon ve karikatür dalında yapılan yarışmalarda ilk üçe giren öğrencilere çeşitli ödüller verildi.