Rize İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi tarafından organize edilen faaliyette yaklaşık 15 hasta katıldı.

Rize Ziraat Botanik Çay Bahçesinde gerçekleştirilen faaliyete, Rize Valisi Kemal Çeber'in eşi Neslihan Ayan Çeber, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Op.Dr. Seçkin Karaoğlu, Ebruli Sanat ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Cerrahoğlu, diğer ilgili yöneticiler ve sağlık çalışanları katıldı.

Hastalar öncelikle Ziraat Botanik Çay Bahçesi görevlisi Dilek Kansız eşliğinde, botanik çay bahçesini gezerek, siyah çayın oluşum serüvenini görme imkanı buldu. Havanın güzel olmasını fırsata çeviren hastalar, doğal yaşam alanı içerisinde müzik eşliğinde yürüyüş yaparak, sosyal uyum ve terapi fırsatı yakaladı.

Rize Valisi Kemal Çeber'in eşi Neslihan Ayan Çeber, yaptığı açıklamada, Toplum Ruh Sağlığı Merkezinden hizmet alan hastalar ile birlikte olmaktan son derece mutlu olduğunu belirterek, 'Bu hastalarımızı da toplum içinde kabul ederek, hem onların uyumunu kolaylaştırmak hem de bizlerin onları bizden biri olarak görerek davranması onlar için ilaçlı tedavinden daha faydalı olacaktır' dedi.

Çeber, bu güzel etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederek, 'Bu tür sosyal aktivitelerin daha da çoğaltılması gerekir. Hastalarımızı hem hastane ortamından hem de ev ortamında uzaklaştırarak doğal yaşam alanları içerisine çekebilirsek onlara gerçek anlamda daha faydalı hizmet de sunmuş olabiliriz' diye belirtti.

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe ise, toplum ruh sağlığı kapsamında ele alınan psikiyatrik rehabilitasyon hizmetleri, inatçı belirtilerle giden ve işlevsel bozukluğu olan bireylerin iyileşmesini ve toplumda mümkün olduğu kadar normal yaşayabilmelerini sağlayan, kapsamlı, eşgüdümlü ve uzun süreli bir stratejiler bütünü olarak görülmelidir' diye konuştu.

İlaç tedavisinin yanında sosyal faaliyetlerin de tedavideki faydalarının bilindiği söyleyen Tepe, şunları kaydetti:

'İlaç tedavisinin yanında günlük hayata dair bu etkinlikler, hastaların zihinsel süreçlerinin daha iyi iyileşmesini, sosyal anlamda sorumluluklarını arttırmalarını ve ilişki kurmalarını sağlamalarına yardımcı oluyor. Dolayısıyla zaten hastalık, ilişki kurmayı zorlaştırdığı ve sosyal izolasyonu sağladığı için biz bunu, bunun zararlarını, bu duvarları bu sayede yıkalım istiyoruz. Böylece hastamızın normal bir bireyden farkının anlaşılmayacak derecede iyileşmesini ve topluma katılmasını istiyoruz. Bu tür aktiviteler de bunların birer basamağıdır, çünkü kenarda oturup sadece ilaç içen bir hastayla hem tedavisini hem kontrollerini yapan hem de etkinliklere katılan hastalar arasındaki fark, geceyle gündüz gibi olacaktır.'

Tepe, ayrıca faaliyetin gerçekleşmesinde destek olan ÇAYKUR ve Hapeloğlu Gıda Limited Şirketine de teşekkür ettiklerini söyledi.

FOTO GALERİ

Editör: Haber Merkezi