Ömer Lütfi Mete Şiir Dinletisi Foto Galeri: Ömer Lütfi Mete Şiir Dinletisi

İsmail Kahraman Kültür Merkezi, İyidere İmam Hatip Ortaokulu'nun düzenlediği "Ömer Lütfi Mete Şiir Dinletisi"ne ev sahipliği yaptı. Yoğun ilgi gören programda, Ömer Lütfi Mete'nin anlamlı ve duygusal şiirleri, İyidere Ortaokulu öğrencileri tarafından etkileyici bir şekilde seslendirildi. Usta yazarın dokunaklı dizeleri, dinleyicilere sunuldu.

Oğlu Ali Buhara Mete: ‘’Babam eserleriyle unutulmayacak’’

Programa katılan Ömer Lütfi Mete'nin oğlu, aynı zamanda Kurtlar Vadisi, Diriliş Ertuğrul, Mehmed Fetihler Sultanı gibi dizilerde oynamış olan oyuncu Ali Buhara Mete’de bir konuşma yaparak babasının anısını yad etti. Mete, babasının sözlerinin tıpkı Yunus Emre'nin dizeleri gibi asırlar geçse de yaşamaya devam edeceğine inandığını belirtti.

"Rahmetli Ömer Lütfi Mete'nin de sözleri bu manada çok kıymetliydi," diyen Ali Buhara Mete, babasının şiirlerine bakıldığında gönle ve kalbe dokunan ifadeler görülebildiğini, az sözle çok şey anlatma gücüne sahip olduğunu vurguladı. Mete, babasının bir şiirinde geçen "uçurumun kenarındayım hızır" dizesini ve "dışı tenha insanın içi mahşer" ifadesini örnek vererek, babasının derin anlamları basit bir dille aktarabildiğini söyledi.

Babasının bu özelliğinden dolayı çok kıymetli ve önemli bir şair olduğunu düşündüğünü ifade eden Ali Buhara Mete, "Sizler de burada onu andığınız, anlatmaya gayret ettiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Bu yüzden bile mezarında çok huzurla uyuduğunu düşünüyorum. Bu vesileyle hepinize çok teşekkür ediyorum, var olun" şeklinde konuştu.

Rize halkının katılımıyla gerçekleşen anlamlı anma gecesi, öğrencilerin okuduğu şiirlerle sona erdi.

Ömer Lütfi Mete Kimdir

Rize'nin İyidere ilçesinde 1950'de doğan Ömer Lütfi Mete, gazetecilik, öğretmenlik, yazarlık ve senaristlik gibi birçok alanda önemli izler bıraktı. Kökenleri Rize'nin Meteler ve Trabzon'un Sarallar ailelerine dayanır.

Doğumu ve Eğitimi

Eğitim hayatına memleketinde başlayan Mete, bir dönem Kur'an kurslarında okudu ve bu dönemin izlenimleri daha sonra "Ezan Sesi" romanına yansıdı. Rize Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne girdi ancak annesinin vefatı üzerine bu okulu bırakmak zorunda kaldı. 1974'te Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümüne kaydoldu ve mezuniyetinin ardından Rize'de öğretmenlik yaptı.

Gazetecilik Yılları

Gazeteciliğe 1971'de matbaa çıraklığıyla başlayan Mete, Babıali'nin önde gelen yayınlarında yönetici ve köşe yazarı olarak görev aldı. Aynı zamanda edebiyat dergilerinde şiir ve öyküleri yayımlandı.

Senaristlik Kariyeri

"Bizim Ev", "Ekmek Teknesi", "Kurtlar Vadisi" gibi reyting rekorları kıran yapımların senaryosunu yazarak geniş kitlelerce tanındı.

Siyasi Yaşamı

Gençlik yıllarında Ülkü Ocakları Rize İl Başkanlığı da yapan Mete, siyasette de yer aldı ancak milletvekili seçilemedi.

Özel Hayatı ve Vefatı

1982'de evlenen Mete'nin dört çocuğu oldu. Hayatı boyunca farklı işlerde çalışan Mete, "ediplik kimliği" ile kalıcı eserler ortaya koydu. Ömer Lütfi Mete, 18 Kasım 2009'da İstanbul'da geçirdiği kalp krizi sonucu 59 yaşında hayatını kaybetti ve Çengelköy Mezarlığı'na defnedildi.

Muhabir: SUZAN ÇOLAK