İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kivinin klimakterik meyveler grubu içerisinde yer aldığı belirtilerek, 'Bu gruba giren meyveler yenilebilir duruma belirli bir olgunlaşma sürecinden sonra gelirler. Kivi ürününde ekonomik zararın olmaması ve pazar sorununun yaşanmaması için üreticilerin erken hasattan kaçınmaları gerekmektedir. Kivide hasadın mutlaka tam olgunlaşma, yani gerekli olan şeker oranının istenildiği düzeye geldiği zaman yapılması gerekir.' denildi.

Kivide hasat zamanının meyve suyundaki suda çözünür kuru madde miktarına bakılarak belirlendiğinin ifade edildiği açıklamada, iklim faktörleri, rakım, yer-yöney gibi faktörlerin de hasadı etkilediği vurgulandı.

Atmaca, Son Kez Taraftarının Karşısında Atmaca, Son Kez Taraftarının Karşısında

Açıklamada, kivinin hasat edilebilmesi için suda çözünür kuru madde miktarının 6.5-7 aralığında olması gerektiği aktarılarak, bu değerlerin altında yapılacak olan erken ürün hasadında ortaya çıkabilecek sonuçlar şu şekilde sıralandı:

'Meyvedeki kuru madde miktarının istenilen düzeye gelememesi. Meyvede sulanma. Meyvenin dış yüzeyinde buruşma. Meyvede hızlı yumuşama. Renk bozulmaları. Depolama süresinin kısalması. Tat ve aromanın istenilen düzeyde olmaması, dolayısıyla meyvenin raf ömrünün azalması.'

Açıklamada, üreticilerin konuya azami önemi göstermeleri istenerek, ölçüm için İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde çalışan teknik personelden yardım talep edebilecekleri hatırlatıldı.

Editör: Haber Merkezi