İŞKUR'dan yapılan açıklamada programlara başvuruların 12-16 Eylül tarihleri arasında esube.iskur.gov.tr, e-Devlet ve ALO-170 üzerinden yapılacağı belirtilerek, 'İlçelerdeki anlaşmalı hizmet merkezlerinde ve Rize İşkur İl Müdürlüğümüzde başvurular alınmayacak olup, pandemi nedeniyle başvurular yukarıda belirtilen adresler üzenden yapılacaktır. Pandemi kurallarının ihlal edilmemesi hususunda vatandaşlarımızdan hassasiyet beklemekteyiz.' denildi.

Kura çekimi hakkında şu bilgiler verildi:

'Toplam 674 kişilik kontenjan için noter kurası 22 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek. 520 Kişilik Temizlik Görevlisi ve 154 kişilik Güvenlik Görevlisi için seçim yöntemi yüzde 100 noter kurasıdır. Temizlik personeli için, noter kurası ile kontenjanın yüzde 50'si kadar yedek belirlenecektir. Çalışma aralığı 01.10.2020/30.06.2021'dir. (9 aydır)'

Başvuru için gereken şartlar şöyle:
1-
TYP'lere program süresince Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre (ADNKS) aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca birisi katılabilir. Adres kontrolü; kişinin programa başlayacağı tarihte, programa başvurduğu andaki Kimlik Paylaşım Sistemi(KPS)'den çekilen adresi üzerinden, başvuruların yetersiz olması durumunda Kuruma kayıtlı işsizlerden İl Müdürlüğünce uygun görülen kişilerin gönderilmesi halinde ise gönderim tarihinde KPS'den çekilen adres üzerinden yapılır.

2- Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre aynı adreste oturanların, programa başvuru yapılan tarih dikkate alınarak ulaşılabilen en yakın döneme ait gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen bir aylık asgari ücretin bekar ve çocuksuz bir kişi için hesaplanan net tutarının bir buçuk (1,5) katını aşması halinde söz konusu adreste oturan kişiler TYP'ye katılamaz. Yurtlar ve sığınma evleri, vb. toplu yaşam alanlarında ikamet edenler için bu şart aranmaz. (Genelge Madee:9/2)

3- Kuruma kayıtlı işsiz olmak; (Genelge madde:8/1-a) TYP'ye başvurduğu tarihte kişinin Kuruma kayıtlı olmasını ve SGK sistemi üzerinden yapılacak sorgulamasında, başvuru tarihinden önceki son bir aylık sürede 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılık hariç 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olmamalarını ifade eder. (5510 sayılı Kanunun 4. Maddesinde b fıkrasının 4. bendindeki tarımsal faaliyette bulunanlar ile aynı Kanundaki EK-5 tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların sigortalılığı kapsamında olan kişilerin, SGK girişi yapıldığında sigortaları SGK tarafından kesildiğinden TYP'ye başvuru yapmalarında ve programa katılmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır.) Kuruma kayıtlı olduğu halde TYP düzenlenen alanda ve konuda çalışma izni belgesi olmayan yabancılar ile iş akdi askıda olan mevsimlik işçiler TYP'ye katılamazlar.

4- 18 yaşını tamamlamış olmak; TYP'ye başvurduğu tarihte kişinin 18 yaşını tamamlayarak 19 yaşından gün almış olmasını ifade eder.

5- Emekli ve malul aylığı almamak; TYP'ye başvurduğu tarihte kişinin SGK sistemi üzerinden yapılacak sorgulamasında emekli ve malul aylığı almamasını ifade eder.

6- Öğrenci olmamak (açık lise, açık öğretim öğrencileri hariç); TYP'den yararlanılmaya başlanan gün itibarıyla kişinin açık öğretim dışında herhangi bir resmi ya da özel eğitim kurumunda öğrenci olmamasını ifade eder. Uzaktan eğitim alanlar TYP'ye katılamaz.

Editör: Haber Merkezi