Türkiye'de başlatılan 'İmar Barışı' uygulamasının ardından başvurular sürüyor. Rize Valiliği'nde kurulan imar barışı masasına günde 150 ile 200 başvuru yapıldığı bilgisi alınırken vatandaşların bu kanun kapsamında son gün 31 Ekim'e kadar daha fazla başvuru yapması bekleniyor.
Rize'de geçtiğimiz ay 8 bin 700 olan imar barışı başvuru sayısı yüzde 50 artarak 13 bine ulaştı. Şu ana kadar 9 bin 774 konut amaçlı kullanımlar için, 2 bin 518 ticari amaçlı kullanımlar için, 713'te ise tarımsal amaçlı kullanımlar için yapı kayıt belgesi düzenlendi. Başvuruların çoğunluğunu yaylalar, köyler, ve dere kenarlarındaki kaçak yapılar oluştuğu bilgi alındı. Rize'de 13 bin dolayında başvuru yapılırken başvuru sahipleri aldıkları Yapı Kayıt Belgesi karşılığında devlete yaklaşık 4 milyon 400 bin TL ödeme yaptı. Başvurular, 31 Ekim tarihinde sona erecek.
Türkiye genelinde getirilen İmar Barışı uygulaması, Doğu Karadeniz'de özellikle yaylalarda inşa edilen ve yıkım kararı alınan kaçak yapıların sahiplerini harekete geçirdi. Ayder Yaylası başta olmak üzere Rize'de ki yaylalarda kaçak yapıların sahipleri, İmar Barışı uygulamasından yararlanmak için 8 Haziran'da başvurulara başladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile e-devlet üzerinden başvuru yapan vatandaşlar, Yapı Kayıt Belgelerini almayı sürdürüyor.
'HAPİS CEZASI VAR'
İmar Barışı ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kaçak yapılara af getirileceği belirtilen uygulamayı fırsat bilen bazı vatandaşların yaylalarda inşaatına başladığı betonarme kaçak yapılar sıkı takibe alındı. Ekipler, yeni kaçak yapılarla ilgili tutanaklar tutarken valilikler de vatandaşları uyarıyor. Uyarılarda, İmar Barışı uygulamasının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığı belirtildi, bu tarihten sonra imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapılar için 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasal işlem başlatılacağı duyuruldu. Açıklamada, bu tarihten sonra yapılan veya yapımına devam edilen ruhsatsız yapılar için kesinlikle Yapı Kayıt Belgesi'nin verilmeyeceği vurgulandı.
'BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILIYOR'
İmar Barışı kapsamında e-devlet beyan sisteminde binanın tamamının kaçak olup olmadığına, kısmen kaçak olduğuna, ticarethane olduğuna veya konut olduğuna dair seçeneklerin yer aldığını vurgulayan Rize Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek, 'Metrekaresi 200 lira, 80 metrekarelik bir ev için bin ile 2 bin arası yapı kayıt belgesi bedeli çıkıyor. Başvuru yapacak kişiler kendi yapıtlarına uygun seçeneği seçerek kendi binalarının metrekaresini girmeleri gerekiyor. Sonra arsanın metrekaresini giriyor ve sistem otomatik olarak kendisi konutlarda yüzde 3 oranıyla, ticarethanelerde ise yüzde 5 oranıyla vatandaşın ödeyeceği bedeli başvuru numarasını belirtmek suretiyle cep telefonuna sms olarak gönderiyor. Gelen mesaj sonrası PTT şubesine, defterdarlık muhasebe müdürlüklerinin veznesine, ilçelerde mal müdürlüklerine veya Ziraat Bankasına giderek başvuru numarasını belirtip yapı kayıt bedelini ödüyor. Bedel ödendikten sonra sistem yoğunluğuna göre tekrar sms ile yapı kayıt bedelinin tanzim edildiğine dair bilgilendirme mesajı atılıyor.' dedi.
'YALAN BEYANDA BULUNMAK SUÇTUR'
Sistem beyan üzerine çalıştığından dolayı yalan beyanda bulunmanın suç olduğu konusunda uyarılarda bulunan Bebek, 'Tebliğin 10. maddesine göre yalan beyanda bulunmak suçtur. Bu konunun tespiti halinde ilgili adli makamlara suç duyurusunda bulunuluyor, belgesi iptal edildikten sonra yatırdığı para da iade edilmiyor. Başvuru yapacaklara belediyelerden binalarını sorgulatmaları ve sonrasında sisteme girmelerini öneriyoruz. Vatandaşların tapuda intikallerini yaptırdıktan sonra hisse sahibi olacaklar. Hisselerini yaptıktan sonra tapuda beyan yapmaları gerekiyor. Beyanı yaparken de uygun ölçüde yapmayı ve arsanın da kişiye düşen metrekaresini yazması yeterli olacaktır. Örneğin 1000 metrekare bir arsanın olduğunu düşünelim. 1/4 'nün tarafınıza ait olduğunu farz edelim. Arsa metrekaresine 250 metrekare yazmanız yeterli olacaktır. Binanın tamamı kaçak ise tamamını tek bir kişi girmek zorundadır. Eğer beş katlı binanın 3 katı ruhsatlı 2 katı ruhsatsız ise son iki katında oturanın arsada hissesi olması kaydıyla ayrı ayrı girebilecektir. Tamamı ruhsatsız ise tek bir kişi girebiliyor. Tek kişi girince oluşan bedel ise, bedeli ödeyen kişi binada bulunan diğer hak sahiplerinden yatırdığı bedelin kendilerine düşen miktarını talep edecektir. Eğer talep etmezse tebliğimize göre hukuk önünde alma imkanına sahiptir.' ifadelerini kullandı.
İMAR BARIŞINDA İZLENECEK YOL
-E-Devlet üzerinden e-devlet şifresi ile giriş
-Cep telefon numarası ve e-posta adresi gerekli
-Beyan edilecek yapının adresi, tapusu varsa ada parsel bilgileri
-Toplam inşaat alanı, konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanlarının belirlenmesi yapıdaki konut ve iş yeri belirlenmesi,
-Arsa ve arazinin emlak değerini belirlenmesi,
-Yapının bulunduğu arsanın alanını varsa tapudaki alan bilgileri yoksa kendilerinin beyan edecekleri miktarın belirlenmesi,
-Yapının sınıfı e-devlet üzerinden doğru seçimi ve imar mevzuatının aykırılığının tarif edilmesi.