DSİ 22. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Güneysu ilçesinde, yan derelerden gelebilecek rusubat ile sığ heyelan malzemelerini tuzaklayacak moloz bariyerinin montajının tamamlanarak hizmete açıldığı belirtildi.
Çelik telli ağlar, esnek halkalar ve destekleme halatları ile oluşturulan bariyerlerin sağlam zemine ankrajlanarak güvenli hale getirildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 'Taşkın sonrası rusubat dolan bariyerler, biriktirme ağının askıdan indirilmesiyle de boşaltılabilecek yapıya sahiptir.

Yapılan moloz bariyerleri sayesinde rusubi malzemeler kontrol altına alınarak, ana dere yatağı kesitlerini daraltması engellenecek ve bu sayede taşkın riski azaltılmış olacak. Rize'nin Güneysu ilçesinde gerçekleştirilen pilot çalışmanın sonuçlarına göre söz konusu uygulamanın yaygınlaştırılması hedefleniyor.'Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Bölge Müdürü Oğuz Kasap, Doğu Karadeniz'in Türkiye'de en çok yağış alan bölgelerden biri olduğunu anımsatarak, bu yağışların zaman zaman su baskınları ve heyelanlara neden olduğunu aktardı.

DSİ olarak bu taşkın risklerini azaltmak ve halkın can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla Türkiye'de ilk olarak geçirgen bent uygulamasını hayata geçirdiklerini bildiren Kasap, 'Şimdi ise yine ülkemizde ilk kez uygulanan moloz bariyeri projemizin montajını tamamlayarak hizmete açtık. Bu projede amacımız, rusubi malzemeleri kontrol altına almaktır. Projemizin taşkın risklerini azaltma konusunda faydalı olacağına inanıyorum.' ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi