Halk Sağlığı Başkanlığına bağlı Ruh Sağlığı Birimi tarafından organize edilen panelde kadınların iş hayatında ruhsal, zihinsel ve hukuksal alanlarda yaşadıkları zorluklar ve çözüm önerileri ele alındı.

İsmail Kahraman Kültür Merkezi konferans salonunda gerçekleştirilen panele Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap'ın Eşi Menduha Kasap, Halk Sağlığı Başkanı Op.Dr. Seçkin Karaoğlu, Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Dr.Mehmet Halit Baykal, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu kurumlarında görevli kadın personeller ve vatandaşlar katıldı.

Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında iş hayatında bulunan kadın çalışanların Ruhsal, Sosyal ve Hukuksal boyutlarında yaşadıkları zorlukları ve çözüm önerilerinin ele alındığı konferansa yaklaşık 400 kişi katıldı.

Panele konuşmacı olarak Çalışan Kadınların Sosyal Yaşamı konulu sunumu ile Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Hemşirelik Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. İlknur Aydın Avci, Tükenmişlik Sendromu konulu sunumu ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm.Dr. Buket Koparal ve Mobbing konulu sunumu ile Avukat Ayşenur Polat yer aldı. Panelin moderatörlüğünü ise Psikolog Esra Alemdaroğlu tarafından yapıldı.

Prof.Dr. İlknur Aydın Avci, burada yaptığı konuşmada, 'Çalışan kadın olmak, geleneksel olarak toplumun bize yüklediği sorumluluklarla birlikte iş yaşamında da görevleri yerine getirebilme sorumluluğunu kadınlara yüklemektedir. Bu yük kadınların tükenmesine ve çeşitli sorunlar yaşamasına neden olabilir. Bu sorunlarla baş edebilmek için sosyal destek sistemlerinin güçlü olmasına, aile içi etkin iletişime ve bireysel olarak farklı sosyal uğraşılara ihtiyaç olup; toplumsa cinsiyet konusunda duyarlı çocuklar yetiştirmemiz gerekir.' diye konuştu.

Psikiyatri Uzmanı Uzm.Dr. Buket Koparal ise, hayatımızın her alanına giren rekabet, ilerleyen teknoloji, gittikçe zorlaşan çalışma şartları dolayısıyla ortaya çıkan tükenmişlik sendromu tüm çalışanlar ve yönetim elemanları için küçümsenmeyecek bir problem haline geldiğini belirtti.

Avukat Ayşenur Polat da, sunumunda iş yaşamında maruz kalınan psikolojik taciz ve yıldırma davranışı olarak tanımlayabileceğimiz mobbinge karşı bilinç ve duyarlılık kazandırmaya çalıştıklarını ve mağdurların çoğunluğunu kadınların oluşturduğu, mobbinge karşı alınabilecek önlemler hususunda bilgilendirme yaptı.

Panelistlerin sunumundan sonra katılımcılarının soruları cevaplandırıldı. Plaket takdimi yapıldıktan sonra program sona erdi.

Editör: Haber Merkezi