RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Çay TV'de katıldığı Gündem programında içerisinde bulunduğumuz tercih döneminde üniversiteyi anlattı.
Karaman, üniversitenin kuruluşu ve şu anki mevcut durumunu, 'Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi 2006 yılında kurulmuş olan bir üniversitedir. Ancak Üniversitemizin geçmişi 1976 yılına kadar gitmektedir. Çünkü Rize'de ilk yükseköğretim birimi olan ve aynı zamanda Üniversitemizin de temelini oluşturan Rize Meslek Yüksekokulu bu tarihte kurulmuştur. Ülkemizin genç üniversitelerinden biriyiz. Şu anda Üniversitemizde 14 fakülte, 5 yüksekokul ve 6 meslek yüksekokulu vardır. Bu akademik birimlerde; 40 ön lisans, 44 lisans, 34 yüksek lisans ve 14 doktora programı olmak üzere 132 farklı diploma programı vardır. Üniversitemizde 482 tanesi öğretim üyesi olmak üzere 1133 öğretim elemanı, yani akademik personel görev yapmaktadır. Bu akademik birimlerde 464 tanesi uluslararası öğrenci olmak üzere 19.000 öğrenci eğitim öğretim görmektedir. Ülkemizin her şehrinden ve 46 farklı ülkeden öğrenciye sahip bir üniversiteyiz' ifadeleriyle anlattı.
Karaman, üniversitenin alt yapısından ve potansiyelinden bahsederek, 'Üniversitemizde, sınıflar, konferans salonları ve amfiler fiziki alt yapı anlamında modern ve son teknoloji ile donanımlı alt yapıya sahiptir. Araştırma alt yapısı anlamında ise Üniversitemizde tüm fakülte ve yüksekokullara, akademisyenlere hitap eden merkezi araştırma laboratuvarları, mühendislik, fen edebiyat, su ürünleri, tıp gibi birimlerin de kendi laboratuvarları vardır. Ayrıca Türk Alman Üniversitesi ile birlikte ortak teknokent, teknoloji geliştirme bölgesi kuruyoruz. Kütüphanemiz hem fiziki şartları itibariyle, hem de sahip olduğu elektronik ve basılı kaynak itibariyle öğrenci ve araştırmacıların ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Kütüphanemizde 300 binin üzerinde basılı ve elektronik kitap, yaklaşık 40 bin süreli yayın vardır. Veri tabanı abonelikleri ile birlikte bu sayı çok daha yukarılara çıkmaktadır. Merkez kütüphanenin dışında birim kütüphanelerimiz de vardır. İlahiyat Fakültemizin yaklaşık olarak 40 bin ciltlik bir ihtisas kütüphanesi vardır' diye konuştu.
Öğrencilere sağlanan sosyal imkanlar, konaklama ve ulaşım imkanlarına değinen Karaman, 'Üniversite olarak hem öğrencilerin sosyal aktivitelerini önemsiyoruz, hem de üniversite olarak birçok kongre, sempozyum ve panel gibi akademik etkinlik ve faaliyet düzenliyoruz. Üniversitemiz kongre ve kültür merkezinde öğrenciler birçok aktivitelerini yapabiliyorlar. Öğrencilere hitap eden birimleri burada topladık. Öğrencilerimizin eğitim yanında sosyal ve kültürel aktiviteler yönünden de gelişmesini istiyoruz. Bu doğrultuda kültür, sanat, edebiyat, müzik gibi farklı amaçlar için kurulmuş 80 tane öğrenci topluluğu vardır. Yurtlar, fakülteler ve öğrenciler için sosyal mekanlar aynı kampüs içerisinde yer almaktadır. Beş yıldızlı otel konforunda deniz manzaralı yurtlarda kalma imkanı vardır. Rize'de Kredi Yurtlar Kurumu, özel yurtlar, vakıf ve derneklerin açmış olduğu yurtlarla birlikte, yurt sorunu yoktur diyebiliriz' dedi.
Karaman, RTEÜ Geliştirme Vakfı'nın öğrencilere sağladığı burs imkanlarını hakkında şu bilgileri paylaştı:
'Üniversitemiz Geliştirme Vakfı belli yüzdelik dilimde olup da Üniversitemizi tercih eden öğrencilere aylık 1.500 TL ile 1.000 TL başarı bursu veriyor. Burslar eğitim öğretim hayatı boyunca devam ediyor. Bu noktada şunu açık ve net bir şekilde ifade edebilirim ki, hiçbir devlet üniversitesinin vermediği oranda başarı bursu veriyoruz. İlk 6000 giren Tıp Fakültesi; ilk 9.000 e giren Diş Hekimliği; ilk 3.000 giren İlahiyat Fakültesi ve ilk 20.000 e giren Mühendislik Fakültesi öğrencilerine aylık 1.500 TL burs veriyoruz. Ayrıca; ilk 11.000'e giren Tıp Fakültesi, ilk 15.000 giren Diş Hekimliği ve İlahiyat Fakültesi, ilk 60.000'e giren Mühendislik Fakültesi, ilk 75.000'e giren Sağlık Yüksekokulu öğrencilerine de burs veriyoruz. Burslarla ilgili detaylı bilgi hem Üniversite Tercih Kılavuzunda, hem de üniversitemiz sayfasında yer almaktadır. Adaylar oradan gerekli bilgileri alabilirler.'
Bölüm ve program açarken tercih edilen bir bölüm ve gelecekte iş ve istihdam alanının olmasının RTEÜ için önemli olduğunu ifade eden Karaman, 'Onun için de bu yıl dört yeni bölüm açıyoruz. Bunların hepsinin tercih edilirlik ve doluluk oranı yüzde 90'nın üzerindedir. Bunlar, Hukuk Fakültesi Hukuk Programı, Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü, Ardeşen Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Öğretmenliği Programı' dedi.
Karaman, 'Öğrenciler neden Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ni tercih etmeli?' sorusunu ise 'Öğrenciler tercihte bulunurken elbette tercih edecekleri üniversitenin bulunduğu şehri, şehrin coğrafi konumu, iklimi, sorunlu olup olmaması gibi etkenleri de dikkate alacaklardır. Yeşil ile mavinin anavatanı ve çayın başkenti, yağmurun ülkesi ve bulutların şehridir. Rize'de yeşilin her tonunu görebilirsiniz. Ancak üniversite adaylarının birinci öncelikleri daha iyi yetişmek ve aynı bölümden mezun oldukları öğrencilerle yarışmak, rekabet etmek olmalıdır. Nitelikli eğitim almak hedefinde olmalıdırlar. 'Ben hangi üniversitede daha nitelikli bir eğitim alabilirim?' sorusunun cevabına göre tercihte bulunmalıdırlar. Bunun için de ilgili üniversitenin ve bölümün fiziki ve akademik altyapısı ile geçmişteki başarılarına bakmalılar. Ona göre tercihte bulunmalıdırlar. Biz Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak bilineni tekrar eden değil, yenileri ortaya koyan bir üniversite olma hedefindeyiz. Ülkemizin insan gücünü yetiştirmek istiyoruz. Eğitim öğretim binalarımız ile akademik kadromuzu bu hedefe yönelik olarak oluşturduk. Bütün bunlardan dolayı 'Şimdi ülkemizin en yeni ve en hızlı gelişen üniversitelerinden biri olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversiteli olma zamanıdır.' diyor bütün izleyicilere saygı ve sevgilerimi sunuyorum' şeklinde cevapladı.