BAKAN ARSLAN: BİZ DE SİZE AYAK UYDURMAYA ÇALIŞIYORUZ
Törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, sadece kıtaları değil denizleri yerin altından birbirine bağladıklarını ifade ederek 'Denizin altından Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlarken dağları delerken Karadeniz'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlarken duyduğunuz mutluluğa tanık olmuş bir kardeşiniz olarak iyi ki sizler bize yol gösteriyorsunuz. Sadece kıtaları değil denizleri yer altından birbirine bağlıyorsunuz. Biz de size ayak uydurmaya çalışıyoruz' dedi.
POTOMYA İLE MEZOTOPYA'YI BİRBİRİNE BAĞLAYACAK TARİHİ YOLCULUĞU BAŞLATIYORUZ
Konuşmasına Ovit Tünelinin önemine vurgu yaparak başlayan Başbakan Binali Yıldırım ise 'Türkiye'nin geleceğini inşa etme adına hayata geçirdiği projelerin en anlamlılarından biridir bu proje. Milletin adamı ve sevdalısı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde temelini attık. Cumhurbaşkanımız 'Artık bu hasret bitsin' dedi. 136 yıllık hasreti bitiriyoruz. Rize ile Erzurum'u 2 Potomya'yı bir araya getiriyoruz. Potomya ile Mezotopya'yı birbirine bağlayacak tarihi yolculuğu başlatıyoruz. 1 Milyar 140 milyon liraya mal oluyor. 2018 yılında bitecek. 2018'i bekler misiniz? Müteahhitlere yüklenicilere ve bakanımıza açıkça söylüyorum. Ovit tünelleri 2017 yılında sonunda hizmete girecek. Ona göre hesabınızı yapın. Bir an önce bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin. Milletimiz birbiri ile buluşsun. Toplam 17 buçuk kilometreyi buluyor' dedi.
YETER Kİ SİZ MUTLU OLUN, YETER Kİ HASRET BİTSİN, YETER Kİ SİZLERİN YÜZÜ GÜLSÜN
Yıllar yılı ulaşımın ülkede sorun olduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım şöyle devam etti: 'Bitmek bilmeyen zor yollar virajlar, dağlar, tepeler, ne canlar yok oldu. Hangi yuvalar söndü, çok çektiniz. Ovit dağı Kasım ayı gelince kapanır bir daha Mayıs, Haziran'a kadar geçit vermez. Onun için yola çıkmadan o kötü yollarda başımıza ne gelir, bir kere değil 40 kere düşünürdünüz. Gurbete olanlara ulaşmaktan neredeyse ümidinizi keserdiniz, sağ olsun da, dağ ardında olsun derdik. Artık sağ olsun da buluşalım, kavuşalım, hasret giderin diyoruz. İster dağ ardında, ister deniz ötesinde yeter ki sağ olsun, istediğimiz anda da görebileceğimiz imkanlara sahibiz. 14 yıldır dağları deliyor, denizleri aşıyoruz. Yetmedi dünyanın bir ucundan bir ucuna uçuyoruz. Ülkenin her bir köşesini yollarla, tünellerle, trenlerle, köprülerle, kanallarla imar etmeye kararlıyız. Yeter ki siz mutlu olun, yeter ki hasret bitsin, yeter ki sizlerin yüzü gülsün.'
BU DAĞLARDA TERÖRE YER YOK TÜNELE YER VAR
Tünelin gidiş-geliş olmak üzere çift yönlü olacağını belirten Başbakan Yıldırım 'Bu proje ile birlikte sadece 2 tane 14 kilometrelik tünel yok. Kar tünelleri de var. Bunlarla da sınırlı değil. Yolun tamamını iki gidiş iki geliş yapacağız. İspir'in fasulyesi Rize'ye daha erken gelecek. Rize'nin yaylaları ile Erzurum'un yaylaları kardeştir. Bu dağlarda teröre yer yok tünele yer var. Bölücülere yer yok kardeşliğe yer var. Ayder ile Ovit'i bağlıyoruz. Bu tünel hizmete girdiğinde o zaman yakıttan da tasarruf var. Yılda 35 milyon lira tasarruf sağlayacağız. Bu Ovit Dağı tüneli deyip geçmeyin. Dünyanın 2'inci büyük tünelidir. Rize ve Erzurum'a bu yakışır. Kış geldiğinde burada neler çekildiğini de bir yerden bir yere gitmenin azap olduğunu da siz iyi bilirsiniz. Tüneller bittiğinde yaz kış konforlu seyahatinize devam ediyorsunuz. Bugün güzel günlerinin ışığını göreceğiz. Tünelin ucundaki aydınlığı göreceğiz. Rize ve Erzurumlu kardeşlerimize ne yaparsak helal olsun' şeklinde konuştu.
ARTIK HAVANIZDAN DA GEÇİLMEZ
Kalalabıktaki vatandaşların hava limanını hatırlatması üzerine Başbakan Yıldırım Karadeniz şivesiyle 'Havalimanı da yapılıyor. Artık havanızdan da geçilmez o zaman' şeklinde yanıt verdi.
KISKANMAYIN KARDEŞİM. ÇALIŞIN SİZİN DE OLSUN
Türkiye'nin dünyanın en büyük projeleri yapan ülke olduğunu ve ülke hakkında ileri geri konuşulduğunu kaydeden Başbakan Yıldırım 'Türkiye hakkında niye konuşuyorlar biliyor musunuz? Türkiye hızlı tren, köprüler, Marmaray'ı, Ovit tüneli, Zigana Tüneli'n, yapıyor. Dünya da yaprak kımıldamıyor Türkiye bunları nasıl yapıyor. Kıskançlıktan hasetlikten ne yapacaklarını şaşırdılar. Kıskanmayın kardeşim. Çalışın sizin de olsun' ifadelerini kullandı.
SÖZÜMÜZ SÖZ, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ YAPACAĞIZ
Bir süredir ülkede Anayasa değişikliği ile ilgili gündem olduğunu ifade eden Yıldırım 'Anayasayı değiştirmek için bütün partiler seçimlerde söz verdiler. Ama seçimlerden sonra maalesef her biri bir tarafa çekti. Biz diyoruz ki, biz AK Partiyiz söz verirsek yaparız. Yapamayacağımızın da sözünü vermeyiz. Sözümüz söz, anayasa değişikliğini yapacağız, başbakanımızı da seçeceğiz' dedi ve kalabalığa hazır olup olmadıklarını sordu. Bunun üzerine kalabalık da Başbakan ı uzun süre alkışladı.
BAŞBAKAN İŞ MAKİNESİ KULLANDI
'Ovit Dağı'nda tüm Türkiye'ye selam olsun' sözleriyle konuşmasını noktalayan Başbakan Yıldırım, tünel yapımını gerçekleştiren yüklenici firmadan işçilerini sevindirmesini istedi. Yıldırım ve beraberindeki heyet tünele girerek incelemelerde bulundu. Ardından Başbakan Yıldırım'ın kullanıldığı iş makinesiyle bir süre delme işlemi yapılarak tüneller bir birine bağlandı.
OVİT TÜNELİ PROJESİ
Ovit projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı devletinin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başlanan bölgeye Rizeliler gruplar halinde gönderildi. Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel projesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı.
12 AY BOYUNCA ULAŞIM SAĞLANACAK
Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren ve 14 bin 300 metre uzunluğu sahip Ovit Tüneli Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 2inci en uzun tüneli olma özelliğini taşıyacak. Tünelin giriş kotu 2054 metre, çıkış kotu ise 2260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve yaklaşık 600 milyon liraya mal olacak olan Ovit Tüneli'nin tamamlanmasıyla Rize - Erzurum arasında ulaşım 4.4 kilometre kısalacak ve 12 ay boyuna kesintisiz sağlanacak.
Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde, tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri en kısa güzergahtan birbirine bağlanacak.
Kaynak: Umut Gazetesi