Sağlık Bakanlığı tarafından 2015 yılında başlatılan 'Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı' Rize'de İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından yürütülüyor. Bu kapsamda Rize'de tüm ilkokul 1. sınıf öğrencilerine, belirlenen protokoller çerçevesinde, işitme taraması konusunda eğitimli sağlık personeli tarafından okul ortamında odyometre cihazı ile işitme testi yapıldı.

Konuyla ilgili olarak Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

'Her yıl ülkemizde yaklaşık 1.300.000 bebek doğmakta ve her bin bebekten 2/3'ü ileri derecede işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. Yenidoğan İşitme Taraması ile doğumda mevcut olan işitme kaybı tespit edilebilmektedir. İşitme sadece bebeklik döneminde değil çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahiptir. İşitme kayıpları hastalıklar, yaralanmalar ve işitme kaybına neden olan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir.

İşitme eğitim ve iletişim için en önemli bileşendir. Okul döneminde daha da önemli hale gelmektedir. Kalıcı işitme kaybı yaygınlığının okul-yaşı nüfusta binde dokuza yükseldiği bildirilmektedir. Bir ya da her iki kulakta kalıcı ya da geçici işitme kaybı okul-yaşı çocukların yüzde ondörtten fazlasını (yedide bir) etkilemektedir. Sadece bir kulakta işitme kaybı olması halinde bile sınıf tekrar oranı %37 olarak bildirilmektedir. İşitme kaybı dikkat, öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları artırmaktadır. Çocuklardaki işitme kaybı yaygınlığı, eğer gerekli tıbbi ve eğitim desteği sağlanamazsa okul başarısını olumsuz yönde etkileyerek önemli ekonomik kayıplara sebep olmaktadır.'

Editör: Haber Merkezi