Samsun'da, 2014 yılının Eylül ayında tamamıyla gönüllü doktor, avukat, öğretmenler tarafından kurulan Mavi Toplum Aile ve Çocuk Derneği (Mavi Taç), maddi yetersizlik içinde bulunan birey, çocuk ve ailelere ücretsiz psiko-sosyal destek danışmanlık terapi hizmeti veriyor. Sosyal medya değil reel bir dernek olduklarını bünyelerinde psikologlar, sosyal hizmet uzmanlarının da hizmet verdiğini kaydeden Dernek Başkanı Cesur Ceylan, Google'ın kendilerini aylık 10 bin dolarlık reklam desteği verdiğini söyledi.

'MULTİDİSİPLİNER BİR YAKLAŞIM'

Derneğin kuruluş amacı ve aşamasından bahseden Mavi Taç Dernek Başkanı Aile Mahkemesi Sosyal Hizmet Uzmanı Cesur Ceylan, 'Biz kamu kurumlarında tespit yapıyoruz. 2014 yılında şöyle bir eksik fark ettik; yaptığımız tespitlerde tedavi boyutunda aile ve çocuk meselelerine çok ulaşamıyor, dokunamıyorduk. Çevremdeki hekim, hukukçu, öğretmen, eğitimci, sosyal hizmet uzmanı ve psikolog arkadaşlarla fikirlerimizi paylaştık ve bir sivil toplum kuruluşu oluşturarak bu insanlara tedavi anlamında da faydalı olabileceğimize karar verdik. Çünkü psiko-sosyal destek danışmanlık terapi hizmetleri günümüzde biraz pahalı. İnsanlar buralara gidemiyorlar, çünkü hem zaman hem de ara ayırmaları gerekiyor. İlaç daha kolay olduğu için düşünme becerileri ellerinden alınıyor. İnsanlar ilaca sarılıyor ancak sorun çözme becerilerini geliştirmiyor. Biz bu psiko-sosyal destek danışmanlık işini insanlara sunmak ve sorun çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak istedik. Normalde bir psikoloji danışma merkezinde, bir psikolojik danışman ya da bir psikolog çalışır. Ancak bizim ekibimizde bir çok meslek dalında görev yapan insan var. Kuruluşumuzda çocuk, baba, anne yani aile ile çalışan arkadaşlar olduğu için multidisipliner bir yaklaşım da ortaya çıktı. Kısacası biz sonuç almaya başladığımızı ve insanların buna ihtiyacını da gördük. Zaman içerisinde ne kadar iyi bir şey düşündüğümüzü ve yaptığımızı fark ederek yolculuğumuza devam ettik' diye konuştu.

'ULUSLARARASI SEMPOZYUM YAPTIK'

Zaman içerisinde hizmeti sürdürülebilir hale getirebilmenin zaman içerisinde kendilerine sorun teşkil edeceğini düşündüklerini söyleyen Cesur Ceylan, 'Aynı hizmeti maddi durumu iyi olan insanlar da talep edeceğini öngörmüştük ve öyle de oldu. O insanlara bu hizmeti verirken, kendi bütçesine göre bizi bağışlarla desteklemelerini bekledik. Sonrasında okullardan, üniversitelerden seminer talepleri gelmeye başladı. Bir kaç tane uluslararası sempozyum yaptık. Ciddi programlarımız oldu. Samsun'daki kreşler, özel okullar ve devlet okulları çağırıyor. Farklı kentlerden üniversitelerden sohbet talepleri geliyor. Kısacası bir talep geldiğinde sunumlar yapıyoruz ve tüm bunları ücretsiz yapıyoruz' şeklinde konuştu.

'SOSYAL MEDYA GÖNÜLLÜSÜ DEĞİLİZ'

'Bizim kamu anlamında, yasal anlamda, tüzük ve mevzuat anlamında hiç bir eksiğimiz yok' diyen Cesur Ceylan, şöyle devam etti:

'Biz sosyal medya gönüllüsü değiliz, bildiğiniz tüzüğü olan İçişleri Bakanlığı'nın kontrolünde olan bir Sivil Toplum Kuruluşu'yuz. Online destek ve danışmanlık da yapıyoruz. Sosyofobik insanlar dışarıya çıkarak sorunlarını halledemiyorlar. Biz bu insanlara da yardımcı oluyoruz onlara telefon üzerinden tedavi destek hizmeti veriyoruz. Çocuğuyla ilgili bir sorun yaşayan anne-babaya da yardımcı oluyoruz. İlacını yanlış içen vatandaşa da yardımcı oluyoruz. Biz bu insanlara mesleki bilgimizi, becerimizi ve yeteceğimizi katmaya çalışıyoruz. Her geçen gün destek almak isteyenlerin sayısı artıyor. Bu bize gurur, mutluluk veriyor ve daha çok insana yardım etme azmi veriyor.'

GOOGLE'DAN AYLIK 10 BİN DOLAR DESTEK

Dünyanın bir numaralı arama motoru Google'ın Mavi Taç'ı desteklediğini de ekleyen Cesur Ceylan, 'Çalışmalarımız ve iyi niyetimizin karşılığını alıyoruz. Bu anlamda Türkiye çapında varlığımızı insanlara göstermek anlamında Google bize destek veriyor. Türkiye'de her hangi bir kentte birisi psiko-sosyal destek aradığı zaman bizim reklamımızı onların önüne getiriyor. Google bunu aylık 10 bin dolar sınırı ile sınırlandırmış. Biz kesinlikle para almıyoruz ancak bizim adımıza Google bu 10 bin doları harcıyor. Bu bizim için çok önemli bir tanıtım ve destek' ifadelerini kullandı.

PALA: BİZİM GİBİ SADECE BİR YER VAR

Çocuklara eğitim veren okul öncesi öğretmeni Elif Pala ise 'Genç, yetişkin, ergen fark etmez insanların böyle bir desteğe ihtiyacı var ancak seans ücretleri fazlasıyla pahalı olduğundan bu hizmeti almakta zorlanıyorlar. Herkesin böyle bir hizmet alamaya ihtiyacı var ve bizim gibi sadece bir yer var. İnsanların bunu bilmesini isteriz' dedi.


Editör: Haber Merkezi