Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ümit Serdar, “Marsol anacı, kök çürüklüğüne dayanıklı olması, betizac gibi çeşitlerle mükemmel aşı uyuşması sağlaması ve tam garantili yetiştirme sunulması nedeniyle tercih edildi” dedi.
OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından yapılan tarımsal çalışmalar kapsamında Atakum ilçesi Kayagüney Mahallesinde bulunan OMÜ Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu’nda kestanede 'Marsol' anacının daldırma yöntemiyle çoğaltılması amacıyla anaç bitkilerin araziye dikimi ve tarım topluluğu grubu tarafından düzenlenen fidan dikimi yapıldı. Yapılan çalışmada kestanede betizac çeşidi ile çok iyi uyuşan Marsol anacı ile kök çürüklüğüne karşı garantili yetiştirme sağlanacak.
Etkinlikte konuşan OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ümit Serdar, “Dikmiş olduğumuz fidanlar Marsol anacıdır. Bu anaç kök çürüklüğüne daha dayanıklı olması ve özellikle Betizac ve Marigoule gibi çeşitlerle çok iyi aşı uyuşmasına sahip olması nedeniyle seçilen bir anaçtır. Bu fidanlar doku kültürü ve daldırma ile çoğaltma yöntemleriyle üretildi. Biz de bunları buraya dikiyoruz. Bundan sonra daldırma ile çoğaltma yöntemiyle bunlardan klonal anaçlar elde edeceğiz. Klonal anaçlar üzerinde Betizac çeşidi aşı yapacağız. Böylece gal arısına dayanıklı Betizac çeşidini Marsol klonal anacı üzerinde yetiştirerek doğru üretim yapmış olacağız. Aşı uyuşması çok iyi olacak. Kök çürüklüğü hastalığına dayanıklı olacak. Dolayısıyla yeni kurulan bahçelerde tam garantili bir yetiştirme yöntemi olacak” diye konuştu.
KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜNE KARŞI MARSOL ÇÖZÜMÜ
Ağır killi toprakların kök çürüklüğüne yatkın olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Ümit Serdar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Parselimizin bazı yerlerinde çok boşluklar var. Bu boşlukların sebebi, oradaki fidanların kök çürüklüğü hastalığı nedeniyle kurumuş olmasıdır. Bu toprak ağır killi bir toprak. Kök çürüklüğü hastalığına müsait olan bir toprak. Dolayısıyla biz bu toprakta kestane yetiştiriciliğinde anaç faktörünü dikkate almamız gerekiyor. Kök çürüklüğü hastalığına dayanıklı anaçlar üzerine aşılı fidanlarla bahçe tesisi yapmamız gerekiyor. Bu açıdan biz daldırmayla üretilmiş Marsol anaçlarını buraya dikiyoruz ve bundan sonra da seri bir klonal anaç üretimine başlayacağız. Biz Marsol anacını doku kültürleri çoğaltma yöntemiyle de çoğalttık. Marsol, yurt dışında Fransa orjinli olan 1950’li yıllarda tescil edilen bir anaçtır. Avrupa-Japon kestanesi melezi, kök çürüklüğü hastalığına dayanıklı ve özellikle Betizac çeşidiyle aşı uyuşması mükemmel olan bir anaç.