Rize'de sayıları neredeyse bitmek üzere olan soba imalatçılarından olan 40 yıllık pilita (kuzine) ve soba satıcısı Mahmut Telatar (60), mesleği yaşatmak için çabalıyor. 'Bu mesleği öğretecek insanlar arıyoruz' diyen Telatar, kuzine sobalarının diğer sobaların aksine çok fonksiyonlu olarak kullanılabildiğini söyledi.
'BU GİDİŞLER SOBACI BULUNMAYACAK'
Köylerde yaşanan göçün mesleklerinin sonunun getirdiğini ifade eden Telatar, 'İnsanları yetiştirmeye çalışıyoruz. Bir şeyler öğretmek istiyoruz ama kaçıyorlar. Eskiden 3-4 günde bir gelirler 'Usta, çırak lazım mı?' derlerdi ama şimdi mumla arıyoruz. Bu sanat olayı bitmek üzere, bu gidişle sobacı bulunmayacak. Bu işi öğreteceğim birini bulamıyorum. Buraya gelenin meslek öğrenme aşkı olması gerekiyor 'dedi.
'SOBACILIK SEKTÖRÜ BİTME NOKTASINA GELMİŞTİR'
50 yıldan beri dededen kalma sobacılık ve kuzinecilik mesleğini sürdüren Cemil Odabaş, 'Artık nostalji olarak kullanılıyor. Yayla evlerinde daha çok tercih ediliyor. Sobacılık sektörü bitme noktasına gelmiştir. Ancak köylerimizde yaşayan, yazın yaylalarımızda bulunanlarla dar gelirli vatandaşlarımıza satış yapabiliyoruz. Onun dışında satışımız olmamaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde önceleri hemen hemen her evde bulunan kuzine sobaları, bugün çok fonksiyonlu kullanımı nedeniyle sadece köy ve yayla evlerinde kullanılıyor' diye konuştu.
'İŞLERİMİZ UZUN ZAMANDAN BERİ DURGUN'
Dededen kalma mesleği torunu olarak devam ettirmeye çalışan Yüksel Kalça ise 'İşlerimiz geçen senelere rağmen uzun zamandan beri durgun. Soba fiyatlarımız geçen sene olduğu gibi bu yılda aynı fiyatta olmasına rağmen alıcı bulamıyoruz. Zaman içinde vergimizi, sigorta primlerimizi ödeyemez duruma geliyoruz. Kış ayında ve birde bölgemizde iş sezonu başlayınca gurbetten gelenlere az da olsa satışımız oluyor. Kış hazırlıkları olmazsa iş yapacağımız yok. Bugünler de piyasada kıpırdama yok' dedi.
Vatandaşlar konu hakkında 'Köylerde daha ekonomik olduğundan tercih ediyoruz. Çok az sayıda kalan hayvanlarımıza yiyecekleri de pilita üzerinde yapıp, ev ekmeği ve yemek yapımında kullanıyoruz' dediler.
Haber: Abdullah Uzun