Koronavirüsü salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağına rağmen çay tarımına izin verilmesiyle birlikte çay üretim işletmeleri gerekli önlemleri alarak yaş çay imalatını sürdürüyorlar.

Doğu Karadeniz'deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda yaş çay üretimi geçtiğimiz günlerde başladı. Korona virüsü salgını nedeniyle çay işletmeleri 44 maddelik acil eylem planı oluşturarak üretime geçtiler. Plan kapsamında, çay hasadından satışına, nakliyesinden üretim aşamalarına kadar tedbirler alındı. Üretici ve çalışanların sorunsuz hasat dönemi geçirmelerinin amaçlandığı plan, çay eksperleri tarafından üreticilere anlatıldı. Çay fabrikalarında çalışanlara izin belgeleriyle iş yerlerine gidip dönmeleri için izinler verildi.

Üretilen yaş çayın 151'i özel sektör, 46'sı Çaykur'a ait fabrikalarda işlenerek, yılda ortalama 230 ile 250 bin ton arasında kuru çay elde ediliyor. Bu işletmelerde yaklaşık 30 bin işçi istihdam ediliyor. Dünya Çay Komitesi'nin hazırladığı 'Dünya Çay Raporu' sonuçlarına göre, yılda kişi başı en çok çay tüketen ülkeler sıralamasında 3,5 kilogram ile Türkiye ilk sırada yer alıyor.

'ÇAYIN BU YASAKTAN MUAF TUTULMASI OLUMLU'
Fabrika yöneticisi Hamdi Kalender, çayın bu yıl geç başladığını söyleyerek, 'Çayın geç başlamasıyla zamanının geçmesi söz konusu. Sokağa çıkmama durumu ilimizde olsaydı sorun yaşayabilirdik. Çayın bu yasaktan muaf tutulması olumlu olmuştur. Personelimize de gerekli izinler verildi' dedi.

'ÇALIŞANLARIMIZA BELGELER DÜZENLEDİK'
Bir hafta önce çay imalatına başladıklarını ifade eden Çay İşletmesi Yöneticisi Ali Kalender, 'Sokağa çıkma yasağı döneminde fabrikaları kapatıp çay hasadına izin verilmeseydi çayda ciddi sorunlar yaşanacaktı. Çayın nem ve tazelik oranı düşerdi ve bununla beraber kalitede düşerdi. Akabinde yapılacak olan 2'inci ve 3'üncü çay hasadı da bundan olumsuz etkilenirdi. İnşallah imalata başladık iyi bir sezon geçiririz. Çalışanlarımıza belgeler düzenledik. Onların işe gidiş gelişlerini planlıyoruz. Her türlü tedbirleri alarak sezona başladık.

'ÇALIŞMA ESNASINDA GEREKLİ KURALLARA GÖRE HAREKET EDİYORUZ'
Fabrika çalışanı Yaman Ayhan, gerekli tedbirleri alarak çay imalatı yaptıklarını belirterek, 'Çay hasadına izin verilmesi ardından çay üretimi yapan fabrikalara da müsaade edildi. Bizde gerekli izin belgelerimizi alarak fabrikamıza işe gelip gidiyoruz. Çalışma esnasında gerekli maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına göre hareket ediyoruz' dedi.

'ÇAY SEKTÖRÜ DE BU VİRÜSTEN OLUMSUZ ETKİLENMİŞTİR'
Fabrika çalışanı Kadir Mercan, hasadın başlamasıyla beraber üretiminde başlaması gerektiğine vurgu yaparak, 'Korona virüs salgını dünyayı etkilediği gibi ülkemizi ilimizi de ciddi şekilde etkiledi. Çay sektörü de bu virüsten olumsuz etkilenmiştir. Hasadın başlaması ile birlikte bizde gerekli, tedbirlerimizi alarak imalata başladık. İnşallah sorunsuz bir çay sezonu geçiririz' dedi.

'TOPLANAN ÇAYI İŞLEMEK ZORUNDAYIZ'
Fabrika çalışanı Erhan Yılmaz ise zor olsa da işlerinin başında olduklarını söyleyerek, 'Fabrikamızın sağladığı imkanlarla gelip gidiyoruz. Çay Rize için önemli. Bizde toplanan çayı işlemek zorundayız' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi