Paşabahçe'de ki Mantı Keyfi Komşuluk Kültürü ve Müzesinde düzenlenen gecede üstat, kemençenin yanında ilk göz ağrısı ağız mızıkası ve bağlama ile bizzat folklorumuza kazandırdığı İkizmençe, Serçemençe ve Çellomençe gibi enstrümanlarla da örnekler sundu.

Komşuluk Kültürü Evinde samimi bir ortamda gerçekleşen saygı gecesi öncesinde konuklar ayrı salonda Mantı Keyfi İşletmesinin zengin menüsü ile akşam yemeğini yediler. Komşuluk müzesinde sergilenen objeler hakkında bilgi edindiler.
Gece Musa Agun Müzik Evinde eğitim alan genç müzisyenlerin her telden icra ettikleri performansla başladı, ardından üstat Musa Agun Rize Veliköy'den İstanbul'a müzik yolculuğunu dilinin döndüğünce anlattıktan sonra meramını daha iyi anlatabildiği sazlarıyla konukları mest etti, horona tavan yaptırdı. Gecenin Onur Konuğu tulumun yaşayan efsanesi Remzi Bekar'da hem önce meşhur tulumunu üfledi, arından Musa Agun'un kemençesi ile düet yaptı. Efsanenin muhteşem performansının ardından el sanatları sanatçısı hemşerimiz Osman Topuz'un Musa Agun ve Remzi Bekar için özel olarak tasarlayıp ürettiği plaketler Beykoz Rizeliler Derneği Başkanı Mikail Akyıldız, Recep Ali Aksoylu ve Yakup Aksoy tarafından takdim edildi.

Osman Topuz'un Remzi Bekar için özel olarak hazırladığı 'Anahtarlıklı Tulum' objesi geceye tarihi kılacak bir anlam yükledi.
Türk Tiyatro Tarihinde merhum İsmail Dümbüllü'nün Kavuğunun 'bir tiyatro nişanesi olarak' hak eden meslek erbabı Sanatçılar arasında el değiştirmesi geleneğinin Tulum Çalma Sanatında da uygulanması için Osman Topuz'un özel tasarımı nişane tulumun yaşayan efsanesi Remzi Bekar'a teslim edildi. Efsane tulum sanatçısının da tulumu en iyi icra edip, gelecek kuşaklara sevdirecek, mesleğin genç örmek erbaplarından birisine teslim ederek geleneği sürdürmesi bekleniyor.Sunuculuğunu Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği Başkanı, Beykoz Rizeliler Dernek Başan Yardımcısı Mustafa Babuz'un yaptığı gecede Rize merkezin 80'lere kadar en yaygın enstrümanı olan armonikle konukların çoğunluğu ilk kez tanıştı. Üstat Süleyman Sarıahmetoğlu armonik –santur ile yol havası ve horon havalarından örnekler sundu.

Halen Ümraniye'de Agun Müzik Evi bünyesinde ve yerel derneklerde her yaştan öğrencilerine kemençe öğreten, yeni kemençeler üreten, özel gecelerde sahne alan, meşk ve sohbetleriyle tanınan üstat Musa Agun'a saygı gecesinde solist olarak Sanatçı Sinan Akbulut ile müzik dostları Adem Öztürk ve Muazzez Kafa'da sahne alarak gecenin keyifle geçmesini sağladılar. Beykoz yöresinde Karadeniz Folklorunun adeta temsilcisi olan Hemşinli hemşerimiz Muhittin Atagün'de kurduğu horonlar ile gecenin tadı damakta kalırcasına gerçekleşmesine katkı sağladı.

Editör: Haber Merkezi