Çalıştay, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nden Murat Şahin, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Mansur Uluca, Öznur Aydın, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı çalışma grup sorumlusu Yalçın Ocak, Bölge İl müdürlükleri ve Ziraat Odaları Başkanlarının katılımıyla Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Yakup Şanal Toplantı salonunda düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nden Murat Şahin, 'Ricania simulans' böceğinin Türkiye'ye yurt dışından sonradan geldiğini, Bakanlığın bu konuyu yakından takip ettiğini, bölgenin bozulmamış bir ekosistemine zarar vermeden bu böcekle kültürel mücadele etmek gerektiğini vurguladı. Şahin, 'Bizim ülkemizin çayı sizin de bildiğiniz üzere zirai ilaç kullanılmadan doğal olarak üretilmektedir. Bu doğal üretimi bozmadan zararlı kelebeklerin yok edilmesi konusunda ilgili tarafların böyle çalıştaylar da görüş bildirmeleri önem arz etmektedir' dedi.

Çalıştay da konuşan Rize Tarım ve Orman İl Müdürü Şafak Bulut, Artvin'den başlayarak Trabzon sahillerine kadar özellikle Rize'nin bitki örtüsünü etkisi altına alan zararlı kelebeklerin 2007 yılından itibaren görülmeye başladığını kaydetti. Halkın bu kelebeklerden çok şikayet etmesi üzerine Bakanlık nezdinde çalışmalar başlatıldığını ifade etti. Bulut, 'Bütün bu çalışmalar sonucunda, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak ve çalışma arkadaşlarının ilimiz de 7 adet proje yürütüyor ve bu projelerle olumlu sonuçlar alınmaya başlandı' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi