Aort kalp kapağının kapalı yöntemle tedavisi, eski kapağın değişimi TAVİ 3 boyutlu kalp ultrosonu ile tanı ve görüntüleme yöntemi, kalp yetmezliğinde kalp pili ile güncel tedavisi, kalp ritim bozukluklarında 3 boyutlu görüntüleme, eps ve tedavi yöntemleri başarıyla uygulanmakta olup, bu yeni yöntem RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk defa başarıyla uygulandı.
Özellikle açık kalp ameliyatı olamayan, ileri kalp kapak hastalığı (ileri mitral yetmezliği), ileri kalp yetmezliği olan ve ilaç tedavisi dışında alternatifi olmayan ölümcül hastalıklarda, kapalı yöntemle mitral kapak tamir (anjiyografik olarak, mitral kapağın anuler daraltma, (carillon mitral kapak anuler daraltma) ile mitral kapak yetmezliğin azaltılması tedavisinin merkezimdeki ilk vakası başarıyla yapıldı.
RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Türüt, yaptığı açıklamada, hastanelerinin artık sevk veren bir konumdan sevk alan bir seviyeye gelmeye başladığını söyledi.
Yapılan operasyonun Türkiye'de çok az merkezde yapılabildiğini belirten Türüt, 'Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi taşıdığı isme layık olmayı birincil hedefine koyan, hastayı ve hastanın sağlığını önceleyen ve bu hedef doğrultusunda fedakarane ve mesai mefhumu gözetmeden çalışan felsefesiyle mevcut eksikliklerini bir an önce gidererek gerçek anlamda bir bölgesel referans merkezi olmayı amaçlamaktadır.'dedi.
Ameliyatı gerçekleştiren Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ömer Şatıroğlu ise ileri derece kalp kapakçıklarında kaçak bulunan, kalp yetmezliği bulunan, ameliyat şansı bulunmayan çok yüksek riskli hastalara bu yöntemin uygulandığını belirterek, şunları kaydetti:
'Hastamız yaşlı olduğu için açık kalp ameliyatı olma imkanı yoktu. Yeni yöntem olan mitral kapağı kapalı yöntemle kalp kapağındaki kaçağı azaltma yöntemini hastaya uyguladık ve işlem başarılı geçti. Rize'de bunu ilk uygulamanın sevinci yaşıyoruz. Yurt dışında yaklaşık iki yıldan beri uygulanan bu yeni yöntemin ülkemizde de bir kaç kardiyoloji hastanesi var. Bu yöntemi de bizde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne uygulayarak, ilklerden biri olduk.'
Ameliyat olan 85 yaşındaki Fatma Kıdal, yeniden hayata döndüğü için çok mutlu olduğunu ve kendisini tedavi eden doktorlara teşekkür ederek, 'Allah onları başımızdan eksik etmesin' diye belirtti.
Oğlu Hüseyin Kıdal da, 'Annemi göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayeti ile hastane getirdiğimizde doktorlar bize açık kalp ameliyatı yapamayacaklarını, ancak kapalı yöntemle tedavi edebileceklerini ve bunu ilk kez yapacaklarını söyledi. Annem iki gün önce ameliyat oldu ve şuan da hiç bir sıkıntısı yok. Dilerim ki bu tür hastalarımız artık il dışına, büyük illere gidip sıkıntı çekmeden kendi memleketlerinde tedavi olma imkanı bulur.' diye konuştu.