Rize'de yıllardır gazetecilik mesleği ile uğraşan ulusalda ve yerelde sayısız haberin altına imza atan Rize Gündem, Karadeniz Gündem gazeteleri ve Rizedeyiz.Com internet sitesinin imtiyaz sahibi, Demirören Haber Ajansı (DHA) Rize Temsilcisi Aytekin Kalender'in gazete ofisinin konuğu olan Cansu Saka, meslekle ilgili merak ettiği soruları Kalender'e sordu.

Cansu Saka: Rize'de ki yerel basın ile ilgili neler söylersiniz?

Aytekin Kalender: Rize'de şu an yayın hayatında olan 13 günlük gazete bulunuyor. Bunun yanında 5 tanede her gün güncellenen internet medya siteleri var. Haberler genellikle ajans temsilcilikleri tarafından üretilerek bu gazete ve medya kuruluşlarına servis ediliyor. Sahada düzenli gazetecilik yapan kişi sayısı 5'i geçmemektedir. Yayın yapan gazeteler ve internet sayfaları ajansların ürettikleri haberleri yayınlamaktadır. Bir gazetenin satış reklam gibi gelirlerinin kısıt olmasından dolayı muhabir çalıştıracak ekonomik gücü maalesef yoktur. Bu yüzden normal rakamlarla ajanslara abone olarak bir çok muhabirin haberini sayfalarına taşımaktadır. Rize'de haber konusunda diğer illere göre çok zengin bir yapıya sahiptir. Her gün Rize'den bir ilginç haberi ulusal kanallarda ve gazetelerde görebilirsiniz. Bende görev aldığım sürede bir çok gazete ve ulusal medyada yayınlanan haberlerin altında imzamı atmaya çalıştım.

C.S: Rizelilerin gazetelere olan ilgisi nedir?

A.K: Sosyal medya ve internet haber siteleri gazetelere olan ilgiyi bir hayli azalttı. Artık haberler genelde internet haber sitelerinde okunuyor. Çünkü insanlar hem bedava hem de bayiye gitmeden gazeteleri önlerinde görebiliyorlar. Birde tabiî ki anlık haberlerin anında internet sayfalarında yer aldığını düşünürsek gazeteler bu anlamda da geride kalıyor. Bu yüzden basılı gazete sektörü ne yazık ki tükenme noktasına geldi. Diğer taraftan kolay, zahmetsiz ve ücretsiz ulaşılan haberlerinde okuyucular üzerinde çok etkisi ve değerli olduğunu düşünmüyorum. Bin bir emekle hazırlanan haberler ne yazık ki kullanıcılar tarafından çok değer bulmuyor.

C.S: Yerel televizyonlar hakkında bilgi verir misin?

A.K: Rize'de televizyon medyası olarak iki kanal yayın yapmaktadır. Değişen ve gelişen çağımızda ne yazık ki televizyonlarda bu global değişime ayak uyduramayarak geri kalmıştır. Yerelde de olsa ayakta kalmaya çalışan televizyonlar önümüzde ki yıllarda kapanma tehlikesi altındadır.

C.S: İnternet medyası hakkında bilgi verir misiniz?

A.K: Rize'nin ilk internet haber sitesi olan rizedeyiz.com'un 2006 yılından bu yana yöneticiliğini yapıyorum. Bir bebek gibi her an beslemek zorunda olduğumuz haber sitesi gelişen her haberi okuyucuya ulaştırmak zorundasınız. Emek çaba ile Rize'nin en çok ziyaret edilen internet sitelerinden biri konumunda olabiliyorsun fakat maalesef gelirler noktasında verimlilik en alt seviyelerdedir. Her hangi bir kanunu olmayan internet sayfaları da irili ufaklı çok sayıda her geçen gün artmaktadır. Rize'de her gün güncellenen ve işini doğru yapan internet haber sitesi sayısı 5'i geçmemektedir.

C.S: Gazeteciliğin zorluklarını anlatır mısınız?

A.K: Gazetecilik zor sorumluluk isteyen ve mesaisi olmayan bir meslektir. Zor olmasını şu cümlelerle açıklayabiliriz. Habercilik genelde bir hadise olmasını gerektirir. Bölgemizde sıkça yaşanan sel heyelanlar gibi. Gelişen olayların hep merkezinde olmalısınız. Buda beraberinde zorlukları ve iç acıtan hikayelere tanıklık etmenizi gerektiriyor.

Sorumluluk ise, bir olayın nasıl geliştiğini doğru cümlelerle aktarmadığınız takdirde yaşanabilecek hadiseleri bazen tahmin bile edemezsiniz. Olayı yalın bir dille yalansız ve doğru bir şekilde aktarmalısınız. Kişileri zan altında bırakacak cümlelerle haber kaleme almanın yarın toplum önünde de mahkeme önünde de sizi zor durumda bırakacaktır.

Son olarak mesaisi olmayan bir meslek konusunu açarsak bir gün Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Zil Kale çevresinde yaşanan bir derede kaybolma olayına gittiğimde bir iki saat sonra dönerim diye düşünmüştüm. Çat Deresi'nde balık avladıkları sırada dereye düşen 50 yaşındaki işadamı Hanefi Kalyoncu kayboldu, arkadaşı 50 yaşındaki Murat Büyük ise dereden çıkmayı başarmıştı. Seferber olan kurtarma ekipleri ve çevredekiler Kolyoncu'nun cesedini dere yatağında buldu. İşadamının cesedi, sarp kayalıkların bulunduğu dere yatağından 7 saat süren bir operasyonla yola çıkarılabildi, kurtarma operasyonu sırasında düşen kayaların isabet ettiği biri kurtarma görevlisi 2 kişi de yaralandı. 200 metrelik halat yardımıyla dere yatağına inen ekipler cesedi dere ortasından alarak kıyıya çekti. Yaralılar, yaklaşık 100 kişinin tek sıra halinde dizilerek çektiği halatın bağlı olduğu sedye ile yola çıkarıldı. İlk müdahaleleri olay yerinde yapılan yaralılar ambulanslarla hastaneye ulaştırıldı. Ekipler 7 saat süren çalışmanın ardından saat 03.00 sıralarında Hanefi Kalyoncu'nun cesedini yola çıkarabildi. Yani saat 14.00 sıraları Rize'den gittiğimiz Zil Kale mevkiinden sabah 04.30'da evimize ulaşabilmiştik. Bu örnekleri daha da çoğaltmamız mümkün.

C.S: Gazetecilik mesleğini yapmak isteyen gençlere önerileriniz nelerdir?

A.K: Eğer bir meslek edinmek istiyorsanız hayatta başarılı olmak amacındaysanız her zaman kendinizi doğru yetiştirmelisiniz. Bol bol kitap okumalı ve araştırma yapmalısınız. Geçmişte bilgiler kütüphanede ki ansiklopediler de gizliydi. Şimdi ise her şey o kadar yakınımızda ki. Her insan her şeyi başaracak kabiliyete sahiptir diye düşünüyorum. Yeter ki isteyin. Hayatta hedefleriniz olsun. Planlı çalışın. Araştırın bol bol okuyun. Çevrenizde ki insanlarla düzgün iletişim kurun. Ahlaklı saygılı bireyler olun. Vatanınıza bayrağınıza sahip çıkın. Unutmayın ki bu vatan kolay bir şekilde bu günlere gelmedi. Nice kanlar döküldü, şehitler verildi. Bunları da okuyun geçmişini bilmeyen bir gençlik bu günün kıymetini bilemez. Hangi mesleği yaparsanız yapın mutlaka iyi bir alt yapınız olmalı. Bunun içinde az önce belirttiğim kriterler çok önemli. Ha ben ille de gazeteci olacağım ben yazmayı fotoğraf çekmeyi araştırmayı seviyorum diyenlere de şu önerilerde bulunmak istiyorum. Kendinizi önce yetiştirin. Araştırın. Gazetecilerle görüşün merak ettiklerinizi sorun. Bu işi gerçekten iyi yapanların yanında gönüllü muhabirlik yapın. Zaten kısa sürede bu mesleği yapar mıyım yapmaz mıyım diye karar verirsiniz.

Editör: Haber Merkezi