Pazar ilçesinden başlayıp Hemşin ve Çamlıhemşin ilçelerini kapsayan yürüyüşe ilgili ilçe Kaymakamlıkları ve Belediyeler de tam destek verdi. Proje yazarı ve İl Genel Meclisi üyesi Emin Kanbur koordinatörlüğünde yapılan yürüyüşe ulusal boyutta, 150 katılımcı davetli olarak katıldı. Bu kapsamda Hemşin Meydan Parkı'nda bir de resim sergisi açıldı.

Serginin açılışına Rize Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Pazar Kaymakamı Ayhan Terzi, Hemşin Kaymakamı Bayram Sağır, Hemşin Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar, Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürü Ahmet Usta, İl Genel Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TURİZMDE YENİ DESTİNASYON OLUŞTURMA ÇABASI

Uluslararası katılımcılarla üst sınır olarak belirlenen 150 doğa aktivistinin katılımıyla gerçekleşen şenlik, Hemşin Belediye başkanlığı tarafından yürütülerek planlanan 5 günde tamamlandı.

Proje yazarı ve Koordinatörü Emin Kanbur yaptığı açıklamada, 'Kulelerin Kalelerin, Mabetlerin ve Konakların yüzlerce yıl hüküm sürdüğü Hemşin coğrafyasının zengin tarihi ve kültürel dokusunun yanında muhteşem doğal güzellikleriyle bir bütün olarak sunan proje katılımcılarını 'Bin Yılın Yol Hikayesi'nin içine dahil ediyor. Pazar Kız kulesinden başlayan yolculuk, Ciha kalesi, Hemşin bölgemiz Uskut dağı transı ile Fırtına vadisine Zil kale ve Kaleyi-Balaya uzanan ve oradan Kaçkarlardan Kafkasya'ya varan tarihi bin yıla aşkın bir sureye dayanan ticaret yolu üzerindeki zengin tarihi doku ve kültür varlıkları arasından geçen yolun yeni hedef yeni bir destinasyonla uluslararası turizm rotalarına güçlü bir aday çalışmadır. Ulus ve uluslararası katılımla gerçekleşen faaliyet, Hemşin merkezli yürütülürken sanatsal etkinlikler adını çeşitli folklorik gösteriler ve sunumlar yanında Hemşin Merkez Parkta açılan 53 fotoğraftan oluşan bölgeyi tanıtıcı fotoğraf sergisi faaliyete ayrı bir renk kattı. Yılda bir kez desteklenerek düzenlenmesi planlanan şenliğin devamında, asıl amaç bölgemizin kültürel, tarihsel ve doğal güzelliklerin bir paket halinde katılımcılara sunulan ve yılın her mevsiminde farklı güzellikler sergileyen bu rotanın turizm tur operatörlerinin dikkatleri çekmek ve her mevsim gezile bilirliğini sağlamaktır' dedi.

KAÇKAR YOLU'NUN CENEVİZLİLER'DEN GÜNÜMÜZE YOLCULUĞU

12 ve 13. Yüzyıllarda Karadeniz kıyılarında ticarete hakim olan Cenevizliler, Kaçkar dağı üzerinden kervanlarla getirilen malları Pazar limanından gemilerine yüklüyor ve Avrupa'ya taşıyordu. Bu yolla zenginleşen Cenevizliler ticarette büyük paralar kazanmaya başladı. Kervanlar, Kaçkar dağlarını aşarken, fırtına deresinin oluşturduğu Fırtına vadisinden kıvrılarak geliyordu. Ama bu yol oldukça tehlikeli bir yoldu ve kervanlara saldırılar düzenleniyor, soygunlar yapılıyordu.

Bu mükemmel bir ticaretti ve büyük para kazandırıyordu. Kervanlar, Kaçkar dağlarını aşarken, fırtına deresinin oluşturduğu Fırtına vadisinden kıvrılarak geliyordu. Ama bu yol oldukça tehlikeli bir yoldu ve kervanlara saldırılar düzenleniyor, soygunlar yapılıyordu.

Cenevizliler, bu soygunları önlemek için kaleler yapmaya karar verdiler. İlk kaleyi Pazar ilçesine denizin içerisine yaptılar. Bu kale ile kervanlarla getirilen malların gemilere yüklendikten sonra korunması sağlandı. Sonrasında Pazar limanını tepeden gören Ciha kalesini yaptılar. Yol güvenliğini sağlamak adına daha iç taraflara Zil kalesini yaptılar. Cenevizliler son olarak da Kaçkarların oldukça yüksek ve vadiye hakim bir noktasına hem kervanları gözetlemek hem de gelen kervanların dinlenmesi için Kale-i Bala'yı inşa etti.

Fırtına vadisindeki dört kaleden geçen ve Kaçkarların arkasından Hazar kıyılarına ve Kafkaslara kadar uzanan ticaret yoluna 'Kaçkar Yolu' adı verildi.

1600'lü yıllara kadar önemli bir ticaret yolu olan 'Kaçkar Yolu' Fatih Sultan Mehmet'in Rum Pontus İmparatorluğu'nu yıkmasından sonra önemini giderek kaybetti. Bu bölgenin ticareti ise Gümüşhane üzerinden Anadolu'ya kaydı. Ticarette önemini yitiren 'Kaçkar Yolu' son yıllarda üzerinde bulunan kalelerin restorasyonları ile birlikte turizm yoluna dönüştürüldü.

Editör: Haber Merkezi