Kabil, günden güne artan kavgaların sokaklarda silah ve sopalarla tarafların yakınlarının da katılması ile yer yer meydan muharebesini andıran sahnelere dönüştüğünü savundu.
2023'ün ilk çeyreğinde İstanbul Sulh Hukuk mahkemelerinde açılan davaların yüzde 65'nden fazlasının kira davalarının oluşturduğunu aktaran Kabil, '2023'ün ilk çeyreğinde 2022 senesinin tamamından daha fazla kiracı ev sahibi olayı olmuştur. 2023 yılında bugüne kadar ev sahibi-kiracı kavgalarında 11 kişinin öldürüldüğü, 46 kişinin yaralandığı,14 kişinin tutuklandığı ve bu sayıların her gün daha da arttığını görmekteyiz.' İfadelerini kullandı.
Yıllık enflasyon TÜİK verilerine göre yıllık enflasyonun yüzde 62 olduğunu hatırlatan Kabil, 'Fakat kira artış oranı yüzde 25 gibi komik bir rakam. Çare nedir? Çare, mağdur kiracıları tespit etmek ve devletin bu vatandaşlara kira yardımı yapmasıdır.' Dedi.
Hayattan örnekler veren Kabil, başından geçen bir olayı paylaşarak, 'İstanbul Kurtköy'de bir yakınım dairesini 3 yıl önce ucuz bir şekilde kiraya verdi. Kiracı kirayı 3-4 ay gecikmeli ödüyordu. Mahkeme aracılığıyla kiracı zamanında öde yapmadığı gerekçesiyle tahliye edildi. Sözde zavallı mağdur kiracı evden çıkarken cam, çerçeve kapı ne bulduysa kırdı. Yakınım mahkemece zarar ziyan tespiti yaptırıp tahliye ettirdiği kiracısının mal varlığını araştırdı ve başka bir muhitte dairesini 10 bin liraya kiraya verdiğini arabası, dükkanı ve doğrama atölyesi olduğunu tespit ettirdi.' Değerlendirmesi yaptı.
TÜİK verilerine göre Türkiye'de 7 milyon kiracı olduğuna dikkat çeken Kabil, burada desteğe muhtaç kişilerin tespit edilerek kronik sorun haline gelen ev sahibi-kiracı probleminin ortadan kaldırılmasını istedi.