Çaykur işçisine ücret ve sosyal haklarda iki yıl için yüzde 30'ları bulan artışlar sağlandı. Toplu İş Sözleşmesi detaylarını açıklayan Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Mehmet Şahin, şunları söyledi:'Yüzdelik zamlardan evvel aylık çıplak ücreti 3 bin liranın altında olan işçi ücretlerine 90 lira iyileştirme zammı yapıldı. Bu iyileştirme sonrası işçilerin saat ücretlerine birinci yıl ilk 6 aylık dönem için yüzde 7.5, ikinci altı aylık dönem için yüzde 5 artı enflasyon, ikinci birinci altı aylık dönem için yüzde 3.5 artı enflasyon, ikinci altı aylık dönem için yüzde 3.5 artı enflasyon olacak şekilde düzenlendi. 1998 yılından sonra işe girenlerin ücretlerinde yüzde 18 giydirilmiş, ücretlerinde ise yüzde 22 oranında artış sağlandı. 1998 yılından önce işe girenlerin çıplak ücretlerinde yüzde 13 giydirilmiş, ücretlerinde ise yüzde 15 oranında artış sağlandı. Böylelikle en düşük saat ücreti birinci yıl için 7.9 lira iken 9.37 liraya yükseldi. En yüksek saat ücreti ise 15.86 liradan 17.91 liraya yükseldi.' dedi.
'TOPLAMDA YÜZDE 30'LARI BULAN ZAM'
Genel Başkan Mehmet Şahin, Toplu İş Sözleşmesi ile sosyal ödeme kalemlerinde de artışa gidildiğini belirterek 'Denge ödeneği 500 liradan 750 liraya, kampanya pirimi ilk yıl 712 liradan 900 liraya, ikinci yıl ise 1000 lira olarak belirlendi. Vasıta yardımı 2.28 liradan 3.5 liraya çıktı. Yemek bedeli 6.60 liradan 8.10 liraya, sosyal yardım 235 liradan 265 liraya yükseldi. Alım yerinde çalışan mubaya ekibine vasıta yardımı 2.28 liradan 7 liraya çıktı. Giyim yardımı mevsimlik yardımı 75 liradan 180 liraya çıktı. Böylece çerçeve anlaşma protokolü dışında alınan iyileştirmelerin yıllık kümülatif toplamı 5 milyon 500 bin liraya tekabül etti. Ücret ve sosyal haklarla birlikte alınan toplam artış miktarı 60 milyon lirayı buldu. İkinci yıl verilecek zamlarla birlikte sağlanan artış yüzde 30'ları buluyor.' dedi.
Ankara'da Öz Gıda İş Sendikası Genel Merkezi'nde düzenlenen 3'üncü dönem Toplu İş Sözleşmesi törenine Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Aslan, Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, Kamu İş Genel Sekreteri Erhan Polat, Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Tevfik Hançeroğlu, Emin Sürücü, Halil Çukutli, Öz Gıda İş Sendikası Rize Doğu Karadeniz Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ, Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Ziya Alim, Çaykur Daire Başkanları ve Sendikanın Çaykur fabrika temsilciler katıldı.
ÖZ GIDA İŞ GENEL BAŞKANI ŞAHİN: MUTLU SONA ULAŞTIK
Törende konuşan Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, 11 bin 600 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesinin imza töreni için uzun ve yorucu bir müzakere süreci yaşadıklarını ve bugüne geldiklerini söyledi. Çaykur işçisi için mutlu sona ulaştıklarını ifade eden Şahin, 'Bugünlere gelmemizde çok değerli katkılarından dolayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakanımız Binalı Yıldırım, Çalışma Bakanımıza, Kamu İş Sendikasına ve Çaykur Genel Müdürümüz İmdat Sütlüoğlu'na teşekkür ediyorum.' dedi.
'ÇAYKUR'DA YÖNETİCİLİK BAŞARISI VAR'
10 yıl önce Çaykur'da örgütlenmek için Rize'ye geldiklerinde fabrikalarda karşılaştıkları manzaraları hatırlatan Mehmet Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:'O günlerde gördüğümüz manzaralardan bugün gelinen manzaralar arasında alkışı hak eden değişiklikler oldu. Hakikaten kötü şartlarda, sosyal açıdan ve çalışma şartları açısından içler acısı şartlar vardı. Ücretler ödenemiyordu. Çay alımlarında sorunlar vardı. Bir çok problem vardı. Bugün bu sorunlar yok. Ücret, maaş ve sosyal hak ödemeleri günü geldiğinde hesaplarda oluyor. Örgütlenmeye başladığımızda 14 bin 100 çalışan vardı. Bugün 4 bin 500 kadrolu çalışan var. Kadrolu sayısı düştü. Çay üretimi günlük 6 bin tondan 9 bin ton seviyelerine çıktı. Daha az çalışanla daha fazla verimliliği artırmışız. Buda yöneticilik başarısıdır. Rize'de Çaykur'un Türkiye ve Orta Doğuya yakışır paketleme fabrikası yapılıyor. Paketleme bizim işçilerin zorlandığı bir yerdi. Yeni fabrikada modern ve güzel bir çalışma ortamı olacak.'
'ÇAYKUR DÜNYA MARKASI OLUYOR'
Çaykur'un önemli başarılar elde ettiğini vurgulayan Şahin, 'Didi adında iftihar edilecek bir markamız var. Didi üretimi başladığında bende endişe ediyordum. Gıda sektöründe içecek olan şirketlerden de örgütlüyüz. Oradan zorluğu biliyoruz. Tek bir ürünle bir markayı tutturmanın zorluğunu bildiğimiz için endişe ediyorduk. Didi bugün bırakın Türkiye'yi dünya markası haline geldi. Bununla ilgili yeni yatırımlar planlandığını duyuyoruz. Organik çay projesi hayata geçiyor. Organik çaya geçilmesi kaliteli ve sağlıklı ürüne kavuşmak demek. Üreticinin daha fazla gelir elde etmesi demek. Organik çay üretim alanları arttıkça bu çay üreticisinin sigortası olacak. Bu ve bir çok başarıyı elde eden Genel Müdürümüze teşekkür ediyoruz. Bunlar çay, Çaykur ve üretici için ve bölgenin geleceği açısından yapılan çalışmalar. Bu başarılı çalışmaları yapanlara teşekkür etmek gerekiyor. Genel müdürümüz bölge için hakikaten başarılı çalışmalar yapıyor. Bundan sonra başarılı çalışmalarında yanında olacağımıza bildirmek istiyorum.' dedi.
SOSYAL HAKLAR VE ÜCRETLERDE ÖNEMLİ ARTIŞLAR SAĞLANDI
Toplu İş Sözleşmesi detaylarını açıklayan Genel başkan Mehmet Şahin, şunları söyledi:
'Yüzdelik zamlardan evvel aylık çıplak ücreti 3 bin liranın altında olan işçi ücretlerine 90 lira iyileştirme zammı yapıldı. Bu iyileştirme sonrası işçilerin saat ücretlerine birinci yıl ilk 6 aylık dönem için yüzde 7.5, ikinci altı aylık dönem için yüzde 5 artı enflasyon, ikinci birinci altı aylık dönem için yüzde 3.5 artı enflasyon, ikinci altı aylık dönem için yüzde 3.5 artı enflasyon olacak şekilde düzenlendi. 1998 yılından sonra işe girenlerin ücretlerinde yüzde 18 giydirilmiş, ücretlerinde ise yüzde 22 oranında artış sağlandı. 1998 yılından önce işe girenlerin çıplak ücretlerinde yüzde 13 giydirilmiş, ücretlerinde ise yüzde 15 oranında artış sağlandı. Böylelikle en düşük saat ücreti birinci yıl için 7.9 lira iken 9.37 liraya yükseldi. En yüksek saat ücreti ise 15.86 liradan 17.91 liraya yükseldi.' dedi.
'TOPLAMDA YÜZDE 30'LARI BULAN ZAM'
Genel başkan Mehmet Şahin, Toplu İş Sözleşmesi ile sosyal ödeme kalemlerinde de artışa gidildiğini belirterek 'Denge ödeneği 500 liradan 750 liraya, kampanya pirimi ilk yıl 712 liradan 900 liraya, ikinci yıl ise 1000 lira olarak belirlendi. Vasıta yardımı 2.28 liradan 3.5 liraya çıktı. Yemek bedeli 6.60 liradan 8.10 liraya, sosyal yardım 235 liradan 265 liraya yükseldi. Alım yerinde çalışan mubaya ekibine vasıta yardımı 2.28 liradan 7 liraya çıktı. Giyim yardımı mevsimlik yardımı 75 liradan 180 liraya çıktı. Böylece çerçeve anlaşma protokolü dışında alınan iyileştirmelerin yıllık kümülatif toplamı 5 milyon 500 bin liraya tekabül etti. Ücret ve sosyal haklarla birlikte alınan toplam artış miktarı 60 milyon lirayı buldu. İkinci yıl verilecek zamlarla birlikte sağlanan artış yüzde 30'ları buluyor.' dedi.
KAMU İŞ GENEL SEKRETERİ: İMDAT SÜTLÜOĞLU'NUN BÜYÜK EMEĞİ VAR
Törende konuşan Kamu İş Sendikası Genel Sekreteri Erhan Polat, 'Çaykur enteresan bir iş yeri. Dünyada örneği belki de yok. Üretici Çaykur'la direkt ilişkisi var. Çaykur çalışanı hem üretici hem çalışan. Sendika yöneticileri aynı durumda. Hem sözleşmenin bir tarafında hem üretici. Çay üreticileri arasında ben de varım. Uzaktan hemşeriyiz. Bu denklemin sağlıklı yürümesi hem kurumun yaşaması hem çalışanın mutlu olmasında büyük emeği geçen bir isim var. Genel Müdürümüze eski bakanımız İmdat Sütlüoğlu'na emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.'
GENEL MÜDÜR SÜTLÜOĞLU: BÜYÜK BİR MUTLULUĞU YAŞIYORUZ
Törende konuşan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'da Toplu İş Sözleşmesi ile büyük bir mutluluğu yaşadıklarını belirterek 'İş barışı çok önemli. Çalışanların mutlu olması önemli. Biz esasen iki rakip gibi değil bir aileyiz. Aile bireylerinin anlayışla hareket etmesi ve sorunları ortak çözmelerini istiyoruz. Aile anlayışı önemli. Biz Hak İş ve Öz Gıda iş ile bu anlayış zemininde bu süreci götürüyoruz. Çok büyük katkılar veren yapıcı davranan ve iki tarafında menfaatini ortak noktada buluşturan Kamu iş Sendikamıza da teşekkür ediyorum.'
'2002 ÇAYKUR İÇİN MİLAT OLDU'
Çaykur'un eski durumlarını anlatan ve 2002 yılının Çaykur için bir milat olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, 'Çaykur için 2002'den öncesi var sonrası var. O tarihte bende bakandım. Çaykur borç batağındaydı. Çalışanların maaşları ve ikramiyeleri ödenmemişti. Paris'te bir toplantı vardı ama ben bayram olduğu için memlekete gitmeye karar verdim. Nasıl gideceğiz memlekete. Bu paraları bizden isteyecekler. Ben ilgili bakanlarla görüştüm 'Bir miktar destek verin bu borçları ödeyelim' dedik. Genel başkanımız olan Cumhurbaşkanımıza gittim. Memlekete gideceğim ama böyle bir vahim tablo var dedim. Onun yardımıyla verdiği talimatla bu borçların bir kısmını ödedik. İki ay sonra kurban bayramı var. O tarihte de geriye kalan borçları ödedik. Böyle bir durumdaydı Çaykur. İşçi kardeşlerimizin sıkıntı çektiği konulara el attık. Kamyonların boşaltıldığı ünitelerde ciddi sıkıntılar yaşanıyor üretim aksaması oluyordu. Otomatik sistemler kurduk. Bir başka sıkıntı işçimizi zorlayan kazanlarımızın elle beslenmesiydi. Buraları da sistemleri değiştirerek otomatik yükleme sistemine dönüşürdük. Şuanda tek sıkıntı tasniftir. Orayı da değiştiriyoruz. Şuanda el emeği yoğun çalışına yer paketleme. Yeni paketleme fabrikamız dünyanın en kapasiteli teknolojik ve çevreci fabrikası olacak. 400 milyon liraya mal oluyor. Gelecek yıl fabrikayı devreye alacağız. Parmaklarla tuşlara dokunularak işletilecek. Turistik destinasyon merkezi olacak. Yaş çayın nasıl işlendiğini görecekler. Animasyonlu salonlarda çayın bölgeye gelişi anlatılacak. Çayın çeşitleri tadılacak. Alış veriş yapılabilecek. Farklı marka bir fabrika yapıyoruz. Bu Çaykur'un marka değeri ile ülkemizin marka değerini artıracak. Dünya bu fabrikayı bekliyor.' dedi.
'ÜRETİCİ ŞİMDİ MUTLU'
Çalışanları ve üreticilerle büyük bir aile olduklarını ifade eden Sütlüoğlu, '215 bin üretici ailemiz var. Bu 1 milyon nüfusa tekabül ediyor. 2002 öncesi üretici ayağında da kaos ve karmaşa vardı. Çayın parasını alamıyordu. Verdiği çaya karşılık gıda, kömür ve çay veriliyordu. Sezon başladığı zaman bölge savaş alanına dönüyordu. Milletin canı burnundaydı. Randevu sistemi getirdik. Çayını vatandaşlarımız rahat rahat verebiliyor. Kapasitemizi yüzde 50 artırarak 6 bin den 9 bin tona çıkardık. Vatandaşın kısa sürede çayını vermesi ve fırsatçıların bundan istifade etmesini önlemek için bunu yapıyoruz. 6 yıldır Çaykur'un başındayım. Bende önce çayını verip parasını alamayan üreticiler var. Şimdi son uygulamalardan sonra artık vadeli satışlar başka ürünler vermek sona erdi. Nakit ödemeler başladı. Geçen yıllarda bir miktar taban fiyatın altında ödeme yapıldı. Ama peşin yapıldı. Bu yıl kotaları da artırınca taban fiyatın altında çay alana çay vermeyin dedik. 500 kiloluk kota açıkladık. Değerini verene verin. Değerini vermeye çay vermeyin dedik. Vatandaş bizi dinledi. Fiyatlar yükseldi. Bizim fiyatların da üstüne çıktı. Bu çay tarihinde ilk kez oldu. Özel sektör ilk kez Çaykur'un üzerinde bir fiyat vererek çay aldı. Vatandaş mutlu. Rabbim bu güzel tabloyu bize nasip etti.' dedi.
Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu Çaykur işçisine yapılan ücret ve sosyal haklar artışlarının hayırlı olmasını diledi.
Törende konuşan HAK İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Aslan'da toplu iş sözleşmesinin hayırlı olmasını diledi, önemli başarılar elde eden Çaykur yönetimine teşekkür etti.Konuşmaların ardından toplu iş sözleşmesi taraflar tarafından imzalanarak yürürlüğe girmiş oldu.