TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen İMECE, 3 ertelemenin ardından ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.
Programı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ile uydunun üretim aşamasında yer alan mühendisler ve aileleri, Ankara'daki TÜBİTAK Uzay yerleşkesinde kurulan merkezden takip etti.
YÖRÜNGESİNE YERLEŞTİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, İMECE'nin yörüngesine yerleştiğini ve ilk sinyalin alındığını duyurdu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN VİDEO MESAJ
Fırlatmanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajı, merkezde fırlatma operasyonunu takip edenlerle paylaşıldı.
Bugün müjdeli bir haber vermenin bahtiyarlığını yaşadığını belirten Erdoğan, ülkenin deprem afetiyle sarsıldığı zor bir dönemde, uzay yarışında tarihi bir anına şahitlik ettiklerini aktardı. Erdoğan, mühendislerin yıllardır gece gündüz üzerinde titizlikle çalıştığı İMECE yer gözlem uydusunu sabahın erken saatlerinde uzaya uğurladıklarını söyledi.
Erdoğan, Türkiye'ye stratejik kabiliyetler kazandıracak bu uydunun tasarımından üretimine, uzaya fırlatılışına kadar bütün aşamalarında emeği geçenleri tebrik etti.
'MİLLİ UZAY PROGRAMIMIZI İLAN EDEREK ADETA HEDEFLERİMİZE DOĞRU KOŞMAYA BAŞLADIK'
'Böyle bir başarıyı daha milletimize yaşatma imkanı verdiği için Rabb'ime hamdediyorum.' diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
'Ülkemizi küresel teknoloji liginde en üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz. Şu anda birçok gelişmiş ülke stratejik önemde gördüğü uzay alanına yatırım yapıyor. Küresel uzay ekonomisinin büyüklüğü 2009'da 245 milyar dolar iken 2021'de 469 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar günden güne artıyor. Türkiye olarak biz de sürekli vites yükseltiyoruz. Son 20 yılda yaptığımız yatırımlara ilaveten milli uzay programımızı ilan ederek adeta hedeflerimize doğru koşmaya başladık. Uzman mühendislerimiz, güçlü sanayi kapasitemiz, sayıları giderek artan filiz şirketlerimiz, yetenekli bilim insanlarımız ve elbette en büyük güvence kaynağımız olan TEKNOFEST gençliğiyle sağlam bir birikime sahibiz.'
'İMECE UYDUSUYLA BİR GÖZLEM UYDUSU İÇİN GEREKEN TÜM ALT SİSTEMLERİ KENDİMİZ YAPTIK'
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nün kurulmasıyla yetkin insan kaynağının yetiştirilmesine hız verdiklerini belirten Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:
'Bundan 3 sene önce Türkiye Uzay Ajansı'nı kurarak uzay çalışmalarında farklı bir devreye geçtik. Halihazırda kendi uydularımızı geliştirmekten ay yüzeyine araç göndermeye, bir Türk vatandaşını uluslararası uzay istasyonuna yolcu etmekten, uzay sanayisi ekosistemine kadar her alanda ülkemizi hak ettiği konuma getirecek adımları birer birer atıyoruz. Bugüne kadar yörüngeye gönderdiğimiz 8 haberleşme uydumuzdan 3'ü görev süresini başarıyla tamamladı. Diğer 5 haberleşme uydumuz ise aktif olarak ülkemize hizmet ediyor Bugün de ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü İMECE uydusunun Türkiye yüzyılının habercisi olarak büyük bir gururla uzaya yolcu ettik. İMECE uydusuyla bir gözlem uydusu için gereken tüm alt sistemlerin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerini kendimiz yaptık.'