KÖSE, Zabıta Memuru olarak girdiği teşkilatta günümüzde Daire Başkanı olarak görev yapıyor.

İSTANBUL'UN HUZURU İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
1826 yılında İhtisap Neferi ile temeli atılan ve bugün Belediye Zabıtası ismini alan köklü bir tarihe sahip teşkilatta tam yirmi üç yıldır hizmet veren İbrahim KÖSE teşkilatı çok iyi tanıyor ve tahlil ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlut UYSAL Bey'in önderliğinde İstanbul'da; huzur, sağlık ve düzenin sağlanması İçin mücadele ediyor.

Çalışmaları hakkında bilgi aldığımız İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı İbrahim Köse çalışmalarının insan odaklı olduğunu hatırlatarak ' İşimizin temelinde insan sevgisi hakimdir. Çalışanın memnuniyeti hakimdir. Bize verilen görevi layıkıyla yerine getirmek için geceli gündüzlü çalışıyoruz' diyor. İstanbul Büyükşehir Belediye'nin Zabıta Daire Başkanı İbrahim KÖSE'den çalışmaları hakkında bilgi alıyoruz. Kendisi sorularımızı içtenlikle cevaplıyor.

ÇÖZÜM ÜRETEN BİR ANLAYIŞLA ÇALIŞIYORUZ
*Efendim öncelikle yeni göreviniz hayırlı olsun. Dilerseniz İBB Zabıta Daire Başkanlığı'nın misyonu ile konuya başlayalım.
Teşekkür ediyorum. İstanbul Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığımız, belediyemizin varmak istediği vizyona ulaşmak için şehrimizde huzur, sağlık ve düzenin sağlanmasına katkı sağlayarak, birey ve toplum odaklı, güvenilir, çözüm üreten bir anlayış ile günün 24 saati yılın 365 günü tüm gücüyle çalışıyor. Bu maksatla, halkımıza sunduğumuz hizmette adalet, dürüstlük ve kaliteden ödün vermemek temel ilkemizdir.

YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEK
*Zabıtanın imajını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Maalesef zabıtanın imajı toplum nezdinde çok iyi değil. Geçmişten gelen ön yargı ve anlayış günümüz zabıtasıyla elbette örtüşmüyor. Hatalarımız elbette oluyor. Öz eleştirimizi kendi teşkilat bünyemizde yapıyoruz, ancak vatandaşlarımızın gözünde sürekli ceza kesen, garibanlarla uğraşan zabıta algısını değiştirmemiz şart. Bundan sonra kent yaşamını düzenleyen, insanların yaşam kalitesini yükselten ve insanlara yardımcı olan bir zabıta algısı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yeni anlayışı sağlayabilmek için sürekli olarak karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz.

ESKİ ADI MUHTESİP GÜNÜMÜZDE ZABITA
*Birazda Zabıtanın tarihinden söz eder misiniz?

Günümüz belediye zabıtası 1826 yılında Osmanlı döneminde kurulan İhtisap Neferi 'ne dayanır. Osmanlı'da sistematik bir kimlik kazanan İhtisap Teşkilatının izlerini ise İslam'ın ilk yıllarında bulmak mümkündür. O dönemde ve sonrasında şehirde günümüz zabıtasının görevlerine benzer işleri yerine getiren kişiye muhtesip (sorguya ve hesaba çeken) denirdi. Muhtesip, iyiliği emretmek, kötülükten de men etmekle görevli olan kişi. Bu ilke doğrultusunda suçluları cezalandırdığı gibi cadde ve sokakların temizliğine bakar, yollarda yayaların gidip gelmelerini engelleyen durumları giderir, hamalların ve taşıt araçlarının aşırı yük almalarını önler, yıkılma tehlikesinde olan yapıları yıktırmakla yolcuların başına gelebilecek tehlikeyi engellerdi. Ayrıca yiyecek içeceğe hile karışmamasını, eksik ölçü ve tartı kullanılmasını engellemek gibi bütün belediyelere düşen görevleri de yerine getirmekle yükümlüydü.

7/24 HİZMETTEYİZ
Teknolojiyi takip konusunda ne noktadasınız?

Saha çalışmalarımızda ekiplerimizin ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına göre, teknolojiyi yakından takip ederek araç ve gereçlerimizi buna göre organize ediyoruz. Halkımızı rahatsız eden seyyar satıcılara, özellikle trafiğin yoğun olduğu ana arterlerde, üst geçitlerdeki olumsuzlukları ''Atmaca'' dediğimiz motosikletli ekiplerimizle anında müdahale ediyoruz. Denizlerdeki kaçak avlanmayı, kirliliği ve diğer olumsuzlukları ise Deniz Zabıtamızla çözüm arıyoruz. İşyerleri ve dükkanların ruhsatlandırılması, tabletlerle fiyat etiketi denetimleri yapıyoruz. İstanbul'umuzun birçok noktasında bulunan kameralarla, halkımızın rahatı ve huzuru için 7/24 hizmet veriyoruz.Tabi bizim için önemli olan bu teknolojileri kullanacak çalışma arkadaşlarımızın da her daim hazır ve dinç tutulmasıdır. Bunun için öncelikle eğitim ve gelişim merkezimizde gerekli eğitim programları düzenlenmektedir. Çalışanlarımızın iş ve sosyal hayatlarında yaşadıkları olumsuzlukları en aza indirmek ve sorunlarına uzmanlar aracılığıyla yaklaşmak için Psikolojik Danışmanlık Birimi ve işlerimiz gereği oluşan hukuksal problemlerimizin çözümü içinde Hukuksal Danışmanlık Birimimiz faaliyet göstermektedir.

SORUMLULUK ALANLARI
*Zabıtanın Yetki Görev ve Sorumlulukları nelerdir?

Belediyemiz yetki ve sorumluk alanındaki yerlerde bulunan;
işyerlerinin denetimi ve ruhsatlandırılması, seyyar ve işgal faaliyetlerinin önlenmesi, görüntü kirliliğinin önlenmesi, dilencilik faaliyetlerinin önlenmesi, fiyat etiketi denetimlerinin yapılması ve tüketicinin bilinçlendirilmesi, meyve-sebze hali ve su ürünleri hallerinin denetlenmesi, şehirlerarası otobüs terminallerinin denetlenmesi, çevre kirliğinin önlenmesi, yerli ve yabancı turistlere İstanbul'umuzla ilgili danışmanlık hizmeti verilmesi, toplu taşıma araçlarının denetlenmesi, kaçak yapılaşmanın önlenmesi gibi ana başlıklarla özetleyebiliriz.Kısacası, İstanbul Zabıtası yetki ve sorumlulukları çerçevesinde vatandaşımızın sağlığını, huzurunu ve şehrin düzenini ilgilendiren her konuda mutlaka vardır.

*Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
İnsanları bilgilendirmek, şeffaf olmak ilkelerimiz arasında yer alıyor. Bu bağlamda köprü olduğunuz için biz teşekkür ederiz.

İBRAHİM KÖSE
1969 yılında Rize'de doğdu. , ilk, orta ve lise eğitimini Rize'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu oldu. 1995 yılında Zabıta Memuru olarak başladığı görevinde sırasıyla Zabıta Komiser Yardımcısı, Zabıta Komiseri ve Zabıta Amiri olarak hizmet verdi. Anadolu Yakası Zabıta Müdür Yardımcısı (2005-06), Anadolu Yakası Zabıta Müdürü (2006-09), Zabıta Destek Hizmetleri Müdürü (2011-14), Avrupa Yakası Zabıta Müdürü (2014-17) olarak görevini sürdürdü. 22 Aralık 2017 tarihinden itibaren Zabıta Daire Başkanı olarak atandı. Lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinde tamamlayan İbrahim KÖSE evli ve üç çocuk babasıdır.

Fatih Sultan KAR /İST.

Editör: Haber Merkezi