20-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen sempozyumda Güneysu'nun Tarihi, Güneysu'da ki medreseler ve müderrisler, Güneysu'da yetişmiş dini şahsiyetler, Güneysu'nun nüktedan kişilikleri, Güneysu'da aile hayatı, mezarlar ve mezar taşları, kitabeler ve diğer yazıtlar, Güneysu'da eski yapılar ve Güneysu'da sanatsal hayat bildirilerle sunuldu.
Sempozyumun ilk gününe Güneysu Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen programa Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı, Rize Milletvekili Hasan Karal, İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Başkanı Ahmet Minder, İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gökmen Çiçek, 1. Derece Kadrolu Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Şube Müdürü İhsan Selim Baydaş, Güneysu Belediye Başkanı Halil Turan, Güneysu Kaymakamı Davut Düzgün ile davetliler katıldı.
Sempozyumun açılış programında Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından katılımcılara tasavvuf musikisi ziyafeti sunuldu. Güneysu Merkez Erkek Kuran Kursu ve Fetih Kız Kuran Kursunun Hafız ve Hafizelerinin İcazet Merasimi gerçekleştirildi.
SEMPOZYUM KONULARI KİTAPLAŞTIRILACAK
3 gün boyunca dolu dolu bir programda Güneysu'da misafirlerini ağırladıklarını dile getiren Güneysu Belediye Başkanı Halil Turan, 'Güneysu İlim Öğrenenlere Yardım Vakfı tarafından Güneysu'nun ileri gelenleri ile yapılan toplantılarda bu sempozyumun yapılma fikri ortaya çıktı. Geçen yıl sempozyum için hazırlıkları yapmamız rağmen 15 Temmuz hadisesi ortaya çıktı. Dolayısıyla sempozyumu bu seneye taşıdık. Bu sene bir ilk gerçekleştirdik. 5 oturumda 5 konuşmacı ile toplamda 25 konusunda uzman kişiler bilimsel verileri ortaya koyarak sunumlar yaptılar. Uzmanlarımızdan Güneysu ile ilgili tarihi, kültürü ve Güneysu tarihine yön vermiş, din adamları ve devlet adamları çok güzel fikirler ortaya sundu. Kaymakamımız İhsan Selim Baydaş ve benimde üyesi olduğum 'Güneysu İlim Öğrenenlere Yardım Vakfı'nın büyük destekleri var. Bu çalışmalar sonucu bir sempozyum ortaya koyduk. Güneysu'da bu konuda iyi bir altyapı vardı. Kaptan Ahmet Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi gibi aşağı yukarı 600 kişinin konferans dinleyebileceği mükemmel bir mekana sahibiz. Tüm bunların yanında çok iyi konuşmacılar davet edildi. Mezar taşları konusunda Güneysu'da hiç kimse hayal edemeyeceği geniş bir potansiyelin olduğunu öğrendik. Konuşmacılarımızın aktarımları çok önemli ve öğreticiydi. Her konuşmacı alanlarında mükemmel bir sunum yaptı. Yapılan anketler sonucu ortaya koyulan bilimsel veriler de çok önemliydi. Bundan sonra tüm bu verileri bir araya getirerek kitap çıkarmayı hedefliyoruz. Bu sayede bu sempozyuma katılamayan Güneysuluların, Güneysu'yu merak edenlerin de istifade edebileceği bir kaynak oluşturmak istiyoruz' dedi.
GÜNEYSU ÖNEMLİ ALİMLER YETİRTİRMİŞTİR
Din Eğitiminin yasak olduğu 1930 ve 40'lı yıllarda Güneysu çok büyük mücadele verildiğini hatırlatan Turan; 'Yasaya aykırı olmasına rağmen din eğitimi veren hocalarımız o dönemde insanların yemeklerini, aşlarını verdiler. O dönemde Güneysu'nun ilme verdiği önemin bereketini bu dönemde yaşıyoruz. Bölgemizin önemli alimlerinden Zavendikli Mustafa Hoca Efendi ile Osmanlının son dönem müderrislerinden Yusuf Karali Hoca Efendi o dönemde yetişti. Onların varlığı ve yetiştirdiği öğrenciler bu konuda Güneysu'nun ufkunu açmıştır. Günümüzde eski hocalarımızın ihlasından ve bilgisinden hareket ederek başlattığımız yeni bir hareket var. Bu harekele 2-3 yaşından itibaren bir nevi kreş gibi 'Ağaç yaş iken eğrilir' düsturu ile yetiştirdiğimiz bir çok öğrencimiz var. Bu öğrenciler düzenlenen sempozyumun içerisinde güzel bir icazet merasimi gerçekleştirdik. Bu çalışmalarda 1850 yılından sonraki hocalarımızın günümüze katkısını gördük' diye konuştu.
GÜNEYSU BİR İLİM MERKEZİDİR
Güneysu Kaymakamı Davut Düzgün, alınlarının akı ile güzel bir organizasyonu geride bıraktıklarını söyleyerek şu ifadelere yer verdi; 'Güneysu'da yaşamış, bugüne kadar mirasını hissettiğimiz yetişmiş alimlerimizi hep beraber anma ve tanıma fırsatı bulduk. Alimlerimizi gelecek nesillere tanıtma ve onların ilimlerini anlatma adına saygı değer hocalarımız önemli sunumlar yaptılar. Gerek Güneysu'dan gerek Rize ili ve çevre illerden katılanların yanında il dışından çok sayıda misafirimiz geldi. İki gün boyunca süren organizasyondan istifade ettik, bilgilendik. Katılım bizi ziyadesinde memnun etti. Bu tür organizasyonların yenilerini ve devamını yapmak için bizi şevklendirdi. Güneysu İlim Öğrenenlere Yardım Vakfı ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin himayelerinde yapılan bu organizasyonun gelecek yıllarda devamını yapmanın arzusundayız. Gayemiz geçmişimizle, geleceğimiz arasında ki çalışmaları buluşturacak çalışmalar imza atmak. Güneysu ilçemiz çok farklı bir yer. Güneysu tarihinde ve bugün çok güzel kişilikler yetiştiriştir. Güneysu bir ilim merkezidir. Bunu yapılan sempozyumla genç nesillere aktarıp onları da motive edebilmek adına bir köprü vazifesi sunduk. Diyanet İşleri Başkanımız Ali Erbaş'a, valimize, vekillerimize, misafirlerimize, konuşmacılarımız, emeği geçen tüm herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Güzel bir başlangıç oldu. İnşallah bu hizmetleri el birliğiyle beraberlik içerisinde devam ettirmeyi planlıyoruz'
Haber: Aytekin Kalender