Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılan duruşmaya, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılanan sanıklar Ahsen Naci Yıldız, Sadi Yıldız ve Kahraman Usta tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS ile bağlanırken, tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları salonda hazır bulundu.
Sanıkların kimlik tespitinin yapılması ve iddianame özetinin okunmasının ardından, savunmalar başladı.
Sanık Yıldız, hakkındaki terör örgütü üyeliği suçlamasını kabul etmediğini belirterek, 'ByLock kullandığım iddiasına anlam veremiyorum. Bu tespitin nasıl yapıldığını bilemiyorum. Benim bu programı hangi cihazdan, nerede ve ne şekilde kullandığımın mahkemece ortaya çıkarılmasını istiyorum.' diye konuştu.
Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini belirten tutuksuz sanık A.M.Ü. ise 17-25 Aralık öncesinde tamamen iyi niyetle yaptığı yardımların farklı yerlere gittiği düşüncesiyle pişmanlık duyduğunu anlattı.
Emniyet ve savcılık sorgularında her şeyi açık şekilde anlattığını söyleyen A.M.Ü, kentte örgüt tarafından kurulduğu ileri sürülen Bolu Sanayici ve İş Adamları Derneği'ne (BOSİAD) iş gereği üye olduğunu savundu.
A.M.Ü. örgüt tarafından düzenlenen toplantılara gittiğini belirterek, 'Bolu Çatı Yapılanması davasında tutuklu olarak yargılanan Hayrullah Deniz, bize cemaatin yanında olan iş yerlerini desteklememizi söylemişti. 17-25 Aralık sürecinden sonra da yerel seçimlerde iktidar dışındaki partilere destek olunması telkinleri olmuştu.' diye konuştu.
Kendisinden 'himmet' ve 'burs' adı altında para taleplerinde de bulunulduğunu aktaran A.M.Ü, 'Himmet veya burs vermek istemediğimde şefkat tokadı yiyeceğimi ve işlerimin ters gideceğini veya cennete gidemeyeceğimi ifade ederek, beni yok olmakla tehdit ediyorlardı. Aynı zamanda yardımı kesersem maliye ve kolluktaki örgüt mensuplarının baskısını da üzerimde hissedeceğim gibi söylemleri oluyordu.' ifadelerini kullandı.
Tutuksuz sanık İ.K. da ABD'de olduğu dönemde bu yapıyla tanıştığını kaydederek, 'Bulunduğum yerde 200 kadar Türk mevcuttu. Ben ailemle aramdaki sorunlar nedeniyle 8 yıl ülkeye gelmedim. Bu esnada orada bulunan cemaat mensupları benim sohbet edebileceğim, kültürümüzle alakalı paylaşımlar yapıp, cuma namazları kılabileceğim yani kısacası kendi kültürümde sosyalleşebileceğim iyi insanlar olarak hafızamda kaldı. Herhangi bir örgütsel eylemden bahsedilmedi. Dolayısıyla ben de bu yapının örgütsel faaliyetini görmedim. Türkiye'ye geldiğimde de bu nedenle sohbetlere katılmakta sakınca görmedim.' diye konuştu.
İ.K. 2014 yılında üye olduğu BOSİAD'ın bir toplantısında siyasi söylemler yapılmaya başlandığını görünce bu yapıdan ayrıldığını savunarak, şunları kaydetti:
'(İl imamı) olduğu söylenen Cuma Kartal ile gelen bir heyet benden seçimlerde muhalefet partisini desteklememi hatta personelime de bu yönde talimat vermemi istediler. Ben bunu doğru bulmadığımı söyleyerek onlarla tartıştım. Bu esnada telefonlarımızın toplatılarak başka bir yere konduğunu görünce de dernekten ayrıldım. Bu tarihten sonra onlarla irtibatım olmadı.'
Mahkeme heyeti, sanıkların dinlenilmesi için duruşmaya yarına kadar ara verdi.
- İddianameden
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 38 sayfalık iddianamede, 3'ü tutuklu 14 sanık hakkında, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla 7 yıl altışar aydan on beşer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.