Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. Müdürü Mehmet Aydın;'Evde, büroda, dükkanda, işyerinde, okulda ve sanayi tesislerinde her meslekten insan, kadın-erkek, çocuk-yaşlı, fark etmeden günün her saatinde çeşitli şekillerde elektrik tesisleriyle yakın temas halinde bulunur. Normal şartlar altında elektrik enerjisinden sağlanan yararlar sayılmayacak kadar çoktur. Fakat bir izolasyon hatası sonucunda meydana gelen zararlar da çok büyüktür ve bunların başında yangın tehlikesi ve insan hayatı tehlikesi gelir.
ELEKTRİK TESİSATINIZ GÜVENLİ Mİ ?
Elektrik tesisatınız güvenli mi? Elektrikle ilgili riskleri en aza indirerek evinizde güvende olduğunuzu hissetmek için beş temel noktayı kontrol edin.
• Elektrik panonuzda evinizdeki elektrikli aletlerde, kablolarda veya fiş ve prizlerde arıza ya da yangın durumunda elektrik akımını kesecek devre kesici sigortanız var mı?
• Elektrik panonuzda 30mA (0,03 amper) değerinde kaçak akım koruma rölesi var mı?
''KAÇAK AKIM RÖLESİ HAYAT KURTARIR''
Elektrikli aletlerin çalışması için gerekli elektrik kablolar ile taşınır. Kabloda veya cihazda yalıtım bozulması sebebiyle kaçak akımlar oluşabilir. Kaçak akım kablo yüzeyine ve cihaz gövdesine ulaşarak yangına ve hayati kazalara sebep olur. Kaçak akımın olduğu buzdolabı, çamaşır makinesi gibi elektrikle çalışan eşyaların gövdesine temas ettiğinizde çarpılırsınız. Kaçak akım değeri hayat koruma eşik değeri 30mA (0,030A) değerini aştığı an elektrik devresini keserek hayat kurtarır ve yangını engeller.
Sık sık kaçak akım rölesinin elektrik devresini kestiği durumlarda bilinçsiz kişiler tarafından kaçak akım rölesinin devre dışı bırakıldığını duyuyoruz. Bu tür önerileri asla kabul etmeyin. Bu durumda yetkili elektrik tesisatçınızı çağırarak kaçak akımın nerde olduğunu bulmasını isteyin. Röleyi iptal etmeniz yönünde önerileri asla dikkate almayın.
• Cihazlarınızın yaşı dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta. 25-30 yaşına gelen cihazlar değiştirilmelidir.
• Tesisatınızdaki priz ve anahtar gibi malzemeler her gün kullanıldığından zamanla yıpranırlar. Çok küçük ve fark edilmeyen arızalar geliştirebilirler. İyi durumda olduğundan, sessiz çalıştıklarından ve herhangi bir koku bulunmadığından emin olun. Prizlere takılan elektrikli aletlere ait kablolarda aşınma, bozulma ya da açıklık olması hayati tehlike doğurabilir.
Alınabilecek başlıca önlemler; Kullanmadığınız zaman sigortalarınızı kapatın, sürekli fişte kalması gerekmeyen aletlerin fişlerini takılı bırakmayın. Fişlerin prize tam olarak oturduğunu kontrol edin. Unutmayın, gevşek bağlantılar daima ısınmaya ve akabinde yangına neden olurlar. Topraklamanın yeterli olup olmadığını kontrol ettirin. Sigortalarınızı iç tesisatınızdaki kabloların akım taşıma kapasitesinin üzerinde akım değerine sahip sigortalarla değiştirmeyin.
Elektrik nedenli yangınların önlenmesi konusunda daha birçok madde sıralanabilir ancak yukarıda da belirtildiği gibi temelde yapılması gerekenler, uygun ekipman seçimi, doğru kullanım, gerekli bakımların yapılması ve ısı kaynağı ile yanıcı maddenin birbirleri ile etkileşiminin önüne geçilmesidir.' açıklamaları ile bilinçli ve bilgili tüketimin öneminin altını çizdi.
Çoruh EDAŞ Kurumsal İletişim Yöneticiliği