Son vasiyeti bu yol için olmuş ve son nefeslerinde 'Rize-İspir Erzurum yolunun bir an önce tamamlayın ve son sözüm olarak bu dileğimi sayın genel müdüre iletin. Beni Ovit'e gömün' demiştir.

BEN YOL MÜHENDİSİ OLACAĞIM
Ekrem Orhon henüz 18 yaşındayken bir sebeple İkizdere'ye gider. Zaman kıtlık zamanıdır. Yöre halkı fakirlik içindedir. Çok dar, yokuş ve uçurumlu patika yolda atıyla yürüyen bir vatandaşı görür, kişi atının üzerinde yükü olduğu halde atının kuyruğunu eline tutarak yürümektedir. Orhon atın sahibine 'Amca neden atın kuyruğunu tutuyorsun' diye sorar. At sahibi ara vermeden hemen cevaplıyor. 'At benim her şeyimdir. O yuvarlanırsa ben ne yaparım? Şayet o yuvarlanırsa ben de onunla birlikte yuvarlanayım diye tutuyorum'. Orada büyük bir acıma hissi içinde düşünür ve şu kararı verir; 'Ben yol mühendisi olacağım ve bu insanlara hizmet için yol yapacağım'.

BU YOL BİR NUMARALI İSTEĞİYDİ
Ekrem Orhon'un yola ne denli önem verdiğini defterine aldığı not ile daha iyi anlıyoruz: '14 Mayıs 1950 tarihinde Rize- İspir Erzurum Yolu'nun Cuhma kayalığında yol dereden beş metre yüksekte yapılacak dediğimde Rize için 1 numaralı isteğim yerine gelmişti'

YOLU YAZDI YOLU ÇİZDİ
Tarih 13 Temmuz 1952 Ekrem Orhon henüz Rize Belediye Başkanı olmamış, Yüksek Mühendis olarak görev yapmaktaydı. Özünde var olan Rize sevgisi onu Rize- İspir Erzurum yolunda yapılan çalışmalardaki tespitleri 'Çapans' başlığı altında Rize Gazetesinde kaleme almış, uyarılarda bulunmuştu. 'Yalnız Rize İspir Erzurum yolunun değil belle ki bugün Türkiye'deki mevcut Devlet yolları geçitlerinde en yüksek olanı 2700 rakımlı Çapana dağıdır. Dereden azami beş metre irtifada giderken yapılan bir hata da bugün maalesef ısrar edilmekte ve bu hatayı düzeltmek için yeniden dere boyuna inilmemektedir. Bu dağ geçidinde muvaffakiyet elde edilirse, bir ders mahiyeti alacak olan bu dağ geçidine bundan sonraki dağ geçitleri benzetilmekle büyük tasarruflar elde edilir. Yol davamızda atılan adımlar büyüktür. Hamlelerimizin tesiri her yandan görülmektedir. Ancak güzergahlarımız henüz övünülecek hale gelmediğini kabul etmek lazımdır'.

EKREM ORHON'DAN YOL ÜZERİNE SÖZLER
Bence yol davası hal yoluna girmeden ne yapılsa nafiledir. Anadolu'nun hemen her türlü davasının halline tek çare; yol davasının halli ile kabildir, Aksi yalandır. (19 Mart 1968)

Kızıma (Kızı Çayhan'a) unutma vereceğin her dersin başında ve sonunda 'Medeniyet ancak ve yalnız kamyonun tekerleğinin gittiği yere gider'de. Sağsam kulağım çınlar; ölürsem sende yaşarım. Yolumu unutma. Onu öğretmenliğine miras bırakıyorum. Allah mes'ut ve bahtiyar etsin.

1950'nin Mayıs 14'ünde Rize-İspir-Erzurum yolunun Cuhma kayalığında yol dereden beş metre yüksekten yapılacak dediğim zaman Rize için BİR numaralı isteğim yerine gelmişti. Bugün 14 Mayıs 1968'de 135 kuruş ile Fener burnundan başlatmasına 4 buçuk yıl uğraştığım Rize limanı temelini atmayı bana Allah nasip etti. Rize için ikinci eserim.
Allah'a şükürler olsun (14 Mayıs 1968)

EKREM ORHON OVİT TÜNELİ
Ömrünün her deminde Rize – İspir Erzurum Yolu ile ilgilenen Baba Reis Ekrem Orhon'un isminin Rize ile Erzurum illeri arasında yapımı tamamlanan ve açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun ikinci çift tüplü tüneli Ovit Tüneli'ne verilmesi en güzel vefa örneği olacaktır

Fatih Sultan KAR / İST.

Editör: Haber Merkezi