Afacanlar yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin güçlü sağlık-sosyal güvenlik sistemiyle, pandemi ile mücadelede vatandaşlarına maliyet üretmeden başarı grafiğini yüksek tutan ülkeler arasında yer aldığını belirterek, 'Kovid-19 aşısını edinme ve vatandaşların aşıya erişme süreçlerinde de öngörü, planlama ve hızlı uygulamayla virüse karşı koruma sürecini hızla işletiyor. Kovid'le mücadelede ön safta olan sağlık çalışanlarının ve yüksek risk grubunda yer alan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunanların, aşılanması doğru ve gerekli olduğu herkesin ortak kanaatidir. Bu kategoriye girenler hızlı bir şekilde aşılanmıştır.' dedi.

Vakaların son haftalarda hızla artmasının eğitimcileri tedirgin ettiğinin altını çizen Afacanlar, 'Yüz yüze eğitime geçilmesi ile birlikte öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının riski artmıştır. Köy ilkokullarının tamamen açık olması nedeniyle o okullardaki eğitim çalışanlarının öncelikli aşılanması doğruydu. Öncelikli aşılanması gereken gruplar arasında tüm eğitimcilerinde sayılması doğru bir karardı. Fakat henüz aşılamanın başlamayışı, bekleyişte olan eğitimcileri tedirgin etmiştir. Öğretmen-eğitim çalışanları, görevleri ve hizmet sundukları kitle gereği sayısal açıdan büyük bir kitleyle doğrudan ve dolaylı olarak temas halindedir. Bu nedenle hem eğitim çalışanlarının korunması hem de eğitim çalışanları kaynaklı ailelere, topluma bulaşı riskinin azaltılması amacıyla; öğretmenlere/eğitim çalışanlarına aşı konusunda öncelik verilmesi, ivedilikle uygulanması virüsle mücadelede takdiri olmaktan çıkıp, zorunlu hale gelmiştir.' diye konuştu.

Afacanlar, bu tedirginliğin giderilmesi adına bir an önce aşılamanın yapılması gerektiğini belirterek, 'Başta yüz yüze eğitimin uygulandığı anaokulu, ilkokullarda görev yapan öğretmen-eğitim çalışanları olmak üzere, yüz yüze eğitim yapanlar, Halk Eğitim Merkezi gibi eğitim çalışanlarının aşıda öncelikli olması, öğrenciler açısından da korunma zemini üretmenin yanında, yüz yüze eğitimin bir araya getirdiği kitlelerin virüsle mücadele risklerini de en aza indirecektir. Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa aldığı karar doğrultusunda Öğretmen-eğitim çalışanlarına yönelik aşı önceliği kararını ve uygulamasını ivedilikle hayata geçirilmesi için; MEB ve Sağlık Bakanlığı biran önce harekete geçmelidir. Ülkemizde, ilimizde hızla artan mutasyonlu virüsün yayılmasının önlenmesi ve eğitim çalışanlarının beklentisi, tedirginliği giderilmelidir.' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi