İçişleri Bakanlığının genelgesiyle, 26 Mayıs salı günü saat 00.00'a kadar istisnalar hariç, 81 il sınırları içinde bulunan tüm vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlandı.
Arife günü ve Ramazan Bayramı boyunca 81 ilde uygulanacak 4 günlük kısıtlamada, arife günü market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler saat 10.00-17.00 saatlerinde faaliyet gösterebilecek. Aynı saatler arasında evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecek.
Bayram günleri market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ile online satış yapan yerler kapalı olacak.
23-26 Mayıs'ta ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleriyle bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrıca tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı iş yerleri açık olacak. Bu iş yerlerinde sadece ekmek, unlu mamul ve tatlı satışı yapılabilecek.
Kısıtlamanın olduğu günler vatandaşların dışarı çıkamadığı saatlerde tatlı satışı yapan iş yerleri sadece eve/adrese servis şeklinde satış yapabilecek.
Valilikler/kaymakamlıklar tarafından yerleşim merkezleri için her 50 bin nüfusa bir adet ve il sınırları içinden geçen şehirlerarası kara yolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 kilometre için bir adet olmak üzere belirlenecek sayıda akaryakıt istasyonu, lastik tamircisi ve nöbetçi akaryakıt istasyonlarının marketleri 23-26 Mayıs'ta açık olacak.
Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu bayram günlerinde gazete dağıtımı, evlere servis şeklinde, gazete şirketlerinin ring halinde çalışacak dağıtım araçları, belirlenen içme suyu dağıtım bayileri ve vefa sosyal destek birimleri aracılığıyla yapılacak. Arife günü gazete dağıtımı/satışı, marketler ve bakkallar aracılığıyla gerçekleştirilecek.
Müstahsiller çayını toplayabilecek
Rize'de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 23-26 Mayıs tarihleri arasında çay üreticilerinin kentte çay bahçesi ile ikamet adresi arasında seyahat esnasında uyacağı kuralların belirlendiği bildirildi.
İkametleri ile bahçe arasında çay müstahsilleri kimlikleri ile beraber belgelerden en az birini ibraz için yanlarında çay cüzdanı, çiftçi belgesi, ÇKS belgesi ve tapu veya fotokopisini yanlarında bulundurmaları gerektiği belirtildi.
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı tarihlerde şu kararlar alındı:
'Yarıcılar için il içerisinde ibraz için kimlikleri ile beraber, yarıcılık sözleşmesinin yanında müstahsile ait bahçe adresini ispata yarayacak 4 belgeden (çay cüzdanı, çiftçi belgesi, ÇKS belgesi, tapu veya fotokopisi) bir tanesi. Yukarıdaki belgelerin ibraz edilememesi halinde yarıcılık sözleşmesinin yanında çay bahçesinin bulunduğu köy veya mahalle sınırları içerisinde muhtardan alınacak çay topladığına dair belge bulunmalıdır. İkametleri ile çalışacakları çay bahçesine intikalleri esnasında işçiler için çalıştıran müstahsil veya yarıcının başlarında bulunması esas olup, onlar için geçerli olan belgeler işçiler için de geçerli sayılıp intikalleri müstahsil veya yarıcının beyanına göre yapılacaktır. Çay üretimi için getirilen İl içinde ikamet ve çay bahçeleri arasındaki seyahat istisnası bu güzergahlar arasında geçerli bir izin mahiyetinde olup, güzergah dışı bir faaliyete cevaz anlamına gelmemektedir. Müstahsil veya yarıcılar yanlarında aile fertleri ve bakmakla yükümlü oldukları çocuk ve aile büyükleri gibi kişileri intikal esnasında yanlarında götürebileceklerdir. İbraz edilen çay cüzdanı, çiftçi belgesi, ÇKS belgesi, tapu veya fotokopisi 1. derece yakınlarına ait olan kişiler çayını topladıkları kişilere yakınlık derecelerini nüfus kayıt belgeleri ile veya e-devlet bilgileri ışığında ispatlamaları halinde bahçelerine intikal edebileceklerdir. Bu ispatı yapanlar yanlarında aile fertleri ve işçilerini veya yarıcılarını beraber götürebileceklerdir. Ziraat odaları veya özel çay fabrikalarının toplu çay toplama organizasyonlarında çalışacak işçilerin çay bahçelerine intikallerinde ziraat odası temsilcisi veya bir fabrika temsilcisi refakatinde çay toplama yerini ispat etmek için en az bir müstahsile ait sözleşme ibrazı ile beraber müstahsile ait çay cüzdanı, çiftçi belgesi, ÇKS belgesi, tapu veya fotokopisi belgelerinden biri ibraz edilmelidir.'
65 yaş üzeri vatandaşlar bayramın birinci günü dışarı çıkabilecek
Bayramın birinci günü 14.00-20.00 saatlerinde yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar ve ihtiyaç duyulan hallerde refakatçileri dışarı çıkabilecek.
Bayramın birinci günü şehit yakınları ve refakatçileri kabir ziyareti yapabilecek. Talep halinde ulaşımları valilik ve kaymakamlıklarca sağlanacak.
Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 23-26 Mayıs'ta ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri, zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, Acil Çağrı Merkezleri, AFAD Birimleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT) açık olacak.
Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi 'özel gereksinimi' olanlar ile bunların veli/vasi veya refakatçileri, demir-çelik, cam, ferrokrom sektörlerinde faaliyet yürüten iş yerlerinin yüksek dereceli maden/cevher eritme fırınları ile soğuk hava depoları gibi zorunlu olarak çalıştırılması gereken bölümlerinde görevli olanlar, bankalar başta olmak üzere yurt çapında yaygın hizmet ağı olan kurum, kuruluş ve işletmelerin bilgi işlem merkezlerinin çalışanları (asgari sayıda olmak kaydıyla), bitkisel (gül, çay, meyve, hububat, kesme çiçek vb.) ve hayvansal (süt, et, yumurta, balık vb.) ürünlerin üretimi, sulaması, işlenmesi, ilaçlaması, hasatı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar, küçükbaş-büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler istisna kapsamında tutulacak.
Kararlara uymayanlara kanuni işlem uygulanacak
Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.
Sokağa çıkma kısıtlaması salı gecesi 00.00'da sona erecek.