DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Doğu Karadeniz Bölgesinin bitki çeşitliliği konusunda Dünya'da lider olduğunu belirterek bugüne kadar farkında olunmayan bu hazinenin envanterini çıkaracaklarını söyledi. Yüce, 'Bize Allah öyle bir hazine vermiş ki maalesef bunu avantaja çeviremiyoruz. Artık bölgemizin envanter bilgisini çıkartarak ne kadar tıbbı bitkimiz var, ne kadar aromatik bitkimiz var, ne kadar içilecek özellikte bitkimiz var bunu ortaya çıkartmış olacağız.' dedi.
Rize Belediyesi Meclis Salonunda yapılan toplantıya DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Sultan Yılmaz, Rize Kent Konseyi Başkanı Sadullah Köse, Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ve davetliler katıldı.
'Doğu Karadeniz Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Ticari Kullanımının Araştırılması ve Üreticilerin Eğitimi Projesi' kapsamında yapılan eğitime DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Prof. Dr. Yüksel Kan ve Dr. Rabia Serpil Günhan konuşmacı olarak katıldı.
Doğu Karadeniz Bölgesinin bitki çeşitliliği konusunda Dünya'da lider olduğunu belirten DOKAP Başkanı Ekrem Yüce; 'Maalesef bu çeşitliliğin bu hazinenin farkında değiliz. Biz bunun envanterini bugüne kadar yapamadık. Biz bunu DOKAP olarak fark edip bir çalışma başlattık. Bize Allah öyle bir hazine vermiş ki maalesef bunu avantaja çeviremiyoruz. Artık bölgemizin envanter bilgisini çıkartarak ne kadar tıbbı bitkimiz var, ne kadar aromatik bitkimiz var, ne kadar içilecek özellikte bitkimiz var bunu ortaya çıkartmış olacağız. Bütün Avrupa da 12 bin civarında bitki türü mevcut. Bizim ülkemizde ise bu ülkelerin tamamında olan kadar bitki türüne sahip. Bütün Avrupa ülkeleri bir tarafa Türkiye bir tarafa. Bölgemizde ise Türkiye bir tarafa bölgemiz bir tarafa. Türkiye'de yetişen bitkilerin yüzde 50 si Karadeniz'de. Kaçında istifa ediyoruz? Bir kaçından. Biz boş olan alanları nasıl ekonomiye dahil ederiz diye düşünmeye başladık. İnanın bu bitkilerden yapılacak olan tıbbı ilaçlar aromatik içecekler çaydan daha fazla gelir almamıza neden olacaktır.' dedi.
'BİTKİ HARİTASI ÇIKARILACAK'
Bitki haritası çıkartacaklarını kaydeden Yüce, konuşmasını şöyle sürdürdü: '70'e yakın bitkide bilimsel çalışmalar analizleri yapılarak kimyasal içeriklerine göre sınıflandırılacak ve haritada bunlara yer verilecek. Farkındalığı oluşturarak üreticiyi seçeceğiz. Micro krediler ile bu işin lokomotifini oluşturacaktır. Ardından her üreticiye 30 iş günü süresiyle teorik ve uygulamalı eğitim verilecek. Üreticiler seçilip eğitilecek. Üreticiye fide verip ektirip eğiterek sonrasında da kontrollerine devam edeceğiz. Bununla ilgili şu an 8 ilde ekim alanları oluşturuldu. 6'sında ekimler tamamlandı. Yalnız Rize ilinde henüz yer sağlanamadığı için ekim yapamadık. Valiliğimiz, Orman Müdürlüğü tarafından çalışmalar sürüyor ama henüz bize bir yer gösterilemedi. Ardanuç'tan Bayburt'a kadar ekimlerimiz yapıldı. Bitki çeşitliliğimizi artırıp bunları ekonomiye dönüştürmek amacındayız. Bu 70 ürün içinde 20 taneyi de özel olarak seçtik. Bunlar isimlerini size sayabilirim. rezene, melisa, karayemiş, limon otu, kişniş, köklü nane, Anadolu adaçayı, ısırgan otu, çarkıfelek, kekik, aslan pençesi, yayla kekiği, mavi yemiş, defne gibi ürünleri sayabiliriz. Bunları niye saydık; Dünyanın en büyük firmalarından biri yüksek rakamlarda bu ürünler için Türkiye'de ki üreticiler ile pazarlık halinde. Artık bu gibi ürünlerle Dünya pazarlarına açılmamız gerekiyor. Bu ürünlerde Dünya'da önemli bir Pazar var. Bunun farkına varıp çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor' diye konuştu.