Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde başlatılan Kurtuluş Mücadelesinin, sadece Cumhuriyetin kuruluşuna giden bir istiklal ve hürriyet zaferi ile sonuçlanmadığı, aynı zamanda Anadolu'da insanlık dışı suçlar işleyen işgalci güç ve bunların güdümündeki çetelerin mezalimine son verildiği ve bağımsızlık özlemi duyan mazlum milletler için bir ilham kaynağı teşkil etttiği bildirildi. Açıklamada, 'Bu itibarla, dönemin emperyalist güçlerinin maşası olarak Anadolu'yu işgale yeltenen Yunanistan'ın bu topraklarda doğrudan gerçekleştirdiği mezalimi unutmaması gerekirken, Yunanistan Meclisi ve makamları tarafından 19 Mayıs 1919'un yıldönümü bahanesiyle yapılan ve tarihi bütünüyle çarpıtmaya yönelik mesnetsiz ve hezeyan dolu açıklamaları külliyen reddediyoruz. Aynı şekilde, Türkiye karşıtı lobilerin hiçbir tarihsel dayanağı olmayan çarpık iddiaları Yunanistan dışında da gündeme getirerek üçüncü ülkeleri aldatma çabalarını da kınıyoruz' denildi.

Yunanistan'ın mağdur olduğunun ileri sürmesinin inandırıcılıktan yoksun olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

'Emperyalist güçlerin desteğiyle 15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgal ederek ve Anadolu'da kıyım başlatarak işlediği insanlık suçlarıyla tarihi kayıtlara geçen Yunanistan'ın bilahare mağdur olduğunu ileri sürmesi inandırıcılıktan yoksundur. Yunanistan'ın işgalinin daha ilk aylarında gerçekleştirdiği mezalimin ulaştığı dehşet verici boyut karşısında Müttefik Devletleri, Tahkikat Komisyonu kurarak bu insanlık suçlarını araştırmak durumunda kalmış ve mezalime sahne olan bu işgalin utanç verici bir istilaya dönüştüğünü raporunda ortaya koymuştur. Yunan liderliğini kendi tarihiyle yüzleşmeye, Tahkikat Komisyonu raporlarına da yansıyan Yunan mezalimini hatırlamaya, Lozan Barış Antlaşması'nın 59. Maddesinde de işlediği fiillerin savaş hukukuna aykırı olduğu tescil edilen Yunanistan'ı, tarihi gerçekleri kabullenmeye davet ediyoruz.'

Kurtuluş Savaşı sonrasında Yunanistan Başbakanı Venizelos'un 19 Mayıs 1919'da Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü Nobel Barış Ödülüne aday göstermesinden bugünkü Yunan liderliğinin çıkarması gereken önemli dersler mevcut olduğu belirtilerek, 'Tarihi tersten okuma çabasına yönelik sorumsuz siyaset anlayışının terkedilmesinin öncelikle Yunanistan'ın kendi menfaatine olacağını hatırlatırız. Yunanistan'ı gerçekleri çarpıtmaya çalışmak yerine işbirliği temelinde barış, istikrar ve müreffeh bir gelecek için birlikte gayret sarf etmeye davet ediyoruz' ifadesi kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi