1) BAKIM İÇİN TEK BAŞINA MADENE GİREN İŞÇİ VAGONLARIN ARASINA SIKIŞARAK ÖLDÜ

BOLU'da kapalı olan madene, tek başına, bakım yapmaya giren İsa Ceylan (38), yerin 150 metre altında çalışırken vagonların arasına sıkışıp yaşamını yitirdi.

Olay, saat 13.30 sıralarında, Mengen ilçesi Gökçesu beldesindeki özel şirkete ait maden ocağında meydana geldi. Maden işçisi İsa Ceylan, bakım yapmak için kapalı olan, üretim yapılmayan kömür ocağı madenine girdi. Tek başına, yerin 150 metre altında bakım çalışması yapan Ceylan, maden ocağında iki vagonun arasına sıkışıp, hayatını kaybetti.

İsa Ceylan uzun sıra dışarı çıkmayınca, madenin bekçisi yetkililere haber verdi. İhbar üzerine sağlık ve jandarma ekipleri ile kurtarma çalışması için beldedeki diğer ocaklarda çalışan işçiler, bölgeye sevk edildi. Maden işçileri, ocakta vagonların arasına sıkışan işçinin cansız bedenini alıp, dışarı taşıdı. Jandarma ve Cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından İsa Ceylan'ın cansız bedeni, otopsi için Mengen Devlet Hastanesi'nin morguna kaldırıldı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. (DHA)

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Madenden görüntü

-Jandarma ekiplerinden görüntü

-Madencilerin beklemesi

-Cenaze aracından görüntü

HABER-KAMERA: Mutlu YUCA/GÖKÇESU(Bolu),(DHA)

=======================================

2) KAYIP ALZHEİMER HASTASI KADIN, 43 SAAT SONRA BULUNDU

BURSA'nın Gemlik ilçesinde önceki gün evinden çıkan ve bir daha haber alınamayan Adliye Karakafa (72), 43 saat sonra evine 300 metre mesafedeki çalılıkta bulundu.

İstanbul'da yaşayan Adliye Karakafa, bir süre önce eşiyle Gemlik ilçesi Kurşunlu Mahallesi Sahil Yolu Caddesi'ndeki yazlığına geldi. Alzheimer hastası kadın 17 Eylül'de saat 15.30 sıralarında evden çıktı. İddiaya göre eşi de peşinde gitti ancak kendisine ulaşamadı. Eşinin ihbarıyla Karakafa için arama çalışması başlatıldı. AFAD, jandarma, JÖH, JAK, NAK, ANDA, Bursa MAG-DER, İHH, Osmangazi Belediyesi ve UEDAŞ ekiplerinin arama çalışmaları 43'üncü saatte sonuç verdi. Adliye Karakafa, bugün saat 10.30 sıralarında evine 300 metre mesafede Çevreyolu Caddesi'ndeki çalılıkta bitkin vaziyette bulundu. Düşmeye bağlı olarak kollarında ve bacaklarında sıyrıklar olduğu belirlenen Karakafa, ilk müdahalesinin ardından Gemlik Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

Olayla ilgi inceleme başlatıldı. (DHA)

Görüntü Dökümü

--------------------------

-Adliye Karakafa'nın sedyeyle indirilmesi

-Detaylar

-Ambulansa alınması

Haber: Kazım BULUT-Kamera: GEMLİK (Bursa), (DHA)

=========================================

3) 'TÜRKSAT MODEL UYDU YARIŞMASI'NIN FİNALİ, TUZ GÖLÜ'NDE

TÜRKSAT Model Uydu Yarışması'nın finali, Tuz Gölü'ndeki Hisar Atış Alanı'nda başladı. 167 başvurudan 4'ü yabancı 15 takımın finale kaldığı yarışlar, akşam saatlerinde sona erip, sonuçları da yarın açıklanacak.

Türksat ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliğiyle üniversite ve yüksek lisans öğrencileri arasında düzenlenen 'Türksat Model Uydu Yarışması'nın finali, bugün Tuz Gölü'ndeki Hisar Atış Alanı'nda gerçekleşti. Uçuş etabı ile gerçek bir uydu programından esinlenerek yapım aşamasını tamamlayan mühendisler, fırlatılış ve çift yönlü haberleşme aşamalarını da tamamlayıp birincilik için yarıştı.

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, 167 başvurudan finale kalan 15 takımın yarıştığını belirterek, "Çeşitli aşamalardan geçtikten sonra bugün final etabıyla 15 takımla gerçekleştiriyoruz. Dün biraz endişelenmiştik ama bugün hava çok güzel. Sabah saat 08.00 gibi yarışmalara başladık. Büyük oranda uçuşlar tamamlandı. 5-6 takım kaldı ve bu senenin en önemli özelliklerinden birisi yurt dışı katılımı final etabına katılan takımların sayısının yüksek olmasıdır. Finale kalan 15 takımdan 4'ü yabancı ve bu bizim için büyük bir başarıdır. Bugün Azerbaycan'dan, Malezya'dan, Endonezya'dan ve Hindistan'dan 4 takım var. Özellikle Uzak Doğu Asya'dan Endonezya, Malezya ve Hindistan'dan gelen takımların olması bizi gerçekten çok mutlu etti. Yakın coğrafyanın dışında da buraya oldukça uzak yerlerden öğrencilerin takımlarını kurması, bunları geliştirmeleri, buraya yarışmak için gelmeleri gerçekten çok mutluluk verici" diye konuştu.

Akşam saatlerine kadar sürecek olan yarışların sonuçlarının da yarın açıklanacağı belirtildi. (DHA)

Görüntü Dökümü

----------------------------

- Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok'un yarışmalara katılan gençlerle sohbeti

-Yarışmaya katılan takımları gezmesi

- Türksat 9. Model Uydu Yarışmasının da takıların roketleri yerleştirmesi

-Roketlerin ateşlenmesi

-Roket başarı ile yükselirken takımların alkışlaması

-Yere paraşüt ile düşen roketin görüntüsü

- Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok'un açıklaması genel

Haber- Kamera: : Erkan ALTUNTAŞ AKSARAY DHA

======================================

4) ANADOLU MEDENİYETLERİNİN KÜLTÜREL HAZİNELERİNİ DERİ RÖLYEFLE YENİDEN YORUMLUYOR

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tamer Aslan, Anadolu'da yaşayan medeniyetlerin ve onların kültürel hazinelerini, deri rölyefle yeniden yorumladığını belirterek, bu çalışmanın sabır isteyen bir iş olduğunu söyledi.

Anadolu'da yaşamış medeniyetlerin ve onların kültürel hazinelerini bir nevi yeniden yorumlayarak deri üzerine rölyef olarak aktaran OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tamer Aslan, yaklaşık 40 seneyi aşkın deri çalışması, bugünlerde ise deriyi camla birleştirerek vitray çalışması yapıyor. Doç. Dr. Aslan, çalışmalarda sfenks, horoskop, haldi ve Atatürk gibi görsellerle dikkat çekiyor.

Bu tür çalışmalara öğrencilik döneminde başladığını belirten OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tamer Aslan, "Yaklaşık 30 yıldır Samsun'dayım ama deri ile ilgili çalışmalarımı üniversiteli yıllarımda başladım. Yaklaşık 40 seneyi aşkındır deri ile çalışıyorum. İlk önce buna öğrencilik yıllarımda harçlığımızı çıkarmak için hediyelik eşyalar, çanta, kemer, cüzdan yaparak başladık. Rahmetli Saim Bugay hocamızın bize ön ayak olmasının teşvikiyle başladım. Üniversite yıllarım bittikten sonra memleketim Sinop'a dönüp orada atölye açtım. Çok uzun yıllar çalıştım. Dünyanın dört bir tarafına yaptıklarımı gönderdim. Sonra 1996 yılından itibaren de akademik hayatım başladı ve uzun bir süre deriden de uzak kaldım. Akademik hayatın getirileriyle ve gelen talepler üzerine deriye yeniden başlamam söylendi. Başladım ama konsept değiştirdim. Gündelik kullanım eşyaları, hediyelik eşyalar değil, daha çok sanatsal, daha çok sanata dönük biraz daha akademik, deri rölyef üzerinde çalışmalar yapmaya çalıştım. Heykel tarzında denemelerim oldu" dedi.

Doç. Dr. Aslan, "Deri rölyef özel bir alan. Çok yapılan ya da üretilen bir alan değil. O yüzden de ilgi çeken bir alan. Bu biraz da akademik bir altyapı istiyor. Örneğin deriyi tanımanız dışında, desen bilgisini bilmeniz lazım, anatomiyi bilmeniz lazım. Bana herkes deriyi nasıl rölyefe çevirdiklerini söylediklerinde tırnağımı gösteriyorum. Tırnağımı da kullandığım yerler var ama daha çok işlerin üzerinde çalıştığım malzeme ve materyalleri kendim tasarlıyorum. Yapacağım işe göre o malzemenin aletini üretiyorum. Birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Anadolu, günümüze ve geleceğe bıraktığı zengin kültürel görsel mirasları ile Dünya Kültür varlıkları içerisindeki yerini önemle temsil etmektedir. Anatolia isimli bir seri ile Anadolu'daki tarihi ve günümüze uzanan görsel kültürleri çalıştım. Bu çalışmalar ile yurt içi ve yurt dışında kişisel sergiler açtım ve karma sergilere katıldım. Mezopotamya'dan başlayarak Asur, Hitit, Amazonlar, Frigler, Selçuklu, Sümerler, Urartu gibi bulunan kültürel-görsel miras buluntularının deri ile yeniden yorumlanarak ve sahip olduğumuz kültürel hazinelerin dünya genelinde yer aldığı bölgelere dikkat çekmek istedim" diye konuştu.

'OLDUKÇA İLGİ ÇEKTİ'

Son dönemde yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Aslan, "Ben Anadolu medeniyetleriyle ilgili araştırmalar yapıyorum. Anadolu'da yaşamış medeniyetlerin ve onların kültürel hazinelerini bir nevi yeniden yorumlayarak deri üzerine rölyef olarak aktarıyorum. Oldukça da ilgi çekti. Hem farkındalık oluşturmak hem de bizim kültürlerimizi böyle bir materyalle su yüzüne çıkması ve izleyiciye sunulması. Açtığım sergilerde de çok ilgi çekiyor. Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelip bu işi öğrenmek isteyen arkadaşlarımız oluyor. Onlara da kısıtlı zaman içerisinde uygulamalı olarak ne yapmaları gerektiğini gösteriyoruz. Zaman zaman sosyal medya üzerinden canlı yayın yaparak benden ders alanlar oluyor. Son çalışmalarımı da buradaki Kültür Yolu Festivallerinde sergiledim" ifadelerini kullandı.

'DERİYİ BU ŞEKİLDE KULLANAN SANATÇI SAYISI OLDUKÇA AZ'

Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı olduğunu belirten Doç. Dr. Aslan, "Ben aynı zamanda Bakanlığın sanatçısıyım. Yani somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarındanım. Bana sergi çağrısı geldi. Ben de onun için özel bir hazırlık yaptım. Sergide de deriyle camı birleştirdim. Yani vitray çalıştım. Çok da güzel tepkiler aldım. Anadolu üzerindeki kültürel medeniyetlerin bize bıraktığı bazı kültürel görselleri bir araya getirip yorumlayıp tekrar hayata kazandırmayı hedefledim. Özetle bu işin sonu yok, sınırı yok. 3 boyutlu da çalışabiliyorsunuz. Biraz sabır ve meşakkat isteyen bir çalışma. Ben yaklaşık 40 yıldır bu deriyle uğraşıyorum. Bu tarzı kullanana hiç tanık olmadım. Denemeler ve yapanlar var ama bu seviyeye getireni görmedim. Dünya envanterini de takip ediyorum ama deriyi bu şekilde kullanan sanatçı sayısı oldukça az" dedi. (DHA)

Görüntü Dökümü

----------------------------------

- Tamer Aslan'ın deri üzerinde çalışması

- Çalışmalardan detay

- Tamer Aslan'ın tırnaklarıyla çalışması

- OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölüm Başkanı Doç.Dr. Tamer Aslan ile röportaj

Haber-Kamera: Gökhan İÇKİLLİ/Samsun (DHA).

=======================================

5) 10 KIZIL GEYİK DOĞAYA SALINDI

KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğinde Ormanya Doğal Yaşam Parkı'nda yetiştirilen 10 kızıl geyik, bugün Kartepe Kuzuyayla Milli Parkı'nda doğaya salındı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün iş birliği ile yürütülen bölgedeki doğal yaşamı koruma çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Ormanya Doğal Yaşam Parkı'nda yetiştirilen 8 dişi, 2 erkek olmak üzere 10 kızıl geyik bugün doğaya salındı. Kartepe'nin eteğindeki Kuzuyayla Milli Parkı'nda düzenlenen programa Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve çok sayıda davetli katıldı. Doğaya salınan geyiklerin, GPS tasması ve fotokapan ile takip edilerek doğaya adaptasyon süreçlerinin izleneceği öğrenildi.

'SAMANLI DAĞLARI KIZIL GEYİKLER İÇİN SAĞLIKLI BİR EKOSİSTEM'

Programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, "2018 yılında Ormanya'da yetiştirmeye başladığımız kızıl geyikleri ürettikten sonra, bugün 8 dişi, 2 erkek olmak üzere 10 tane geyiğin bu bölgede doğaya salımını gerçekleştireceğiz. Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile birlikte Büyükşehir Belediyemiz bu çalışmayı 2018 yılından beri devam ettirdi. Önce yavrular yetiştirildi. Onlar, veterinerler tarafından dikkatle büyütüldüler. Samanlı Dağları kızıl geyikler için sağlıklı bir ekosistem. Onların doğal yaşam alanı. Bu alana onları bırakacağız ve önümüzdeki 3 yıl boyunca da toplamda 40 tane kızıl geyik bu alana bırakılmış olacak. Hem onların burada popülasyonu artacak hem de bölgenin ekosistemine katkıları olacak. Bu durumun fotosafari gibi etkinliklerle bölgenin turizmine de katkısının olmasını bekliyoruz" dedi.

'YABAN HAYATI ÜRETİM MERKEZLERİ OLUŞTURUYORUZ'

Yaban hayatını korumak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz Türkiye'deki yaban hayatını, biyoçeşitliliği ve korunması gereken alanları tespit ederek gelecek nesillere aktarılması için faaliyetler yürütüyor. Bu kapsamda yaban hayatını ve biyoçeşitliliği korumak için yaban hayatı üretim merkezleri oluşturuyoruz. Yaklaşık 24 tane üretim merkezimizde alabalık, kuş türleri ve memeli hayvanları üreterek doğaya salıyoruz. Bu kapsamda doğaya son 20 yılda yaklaşık 45 milyon civarında alabalık salındı. 1,5 milyon civarında kuş salındı. Bugün salımını gerçekleştireceğimiz kızıl geyik, ala geyik, ceylan gibi yaban hayvanı türlerini de aynı şekilde üreterek doğaya salıyoruz. Bunun yanında yaralı bulunan, bitkin bulunan hayvanlarımızı da rehabilitasyon merkezlerimizde tedavi ederek doğaya geri bırakıyoruz" dedi. (DHA)

Görüntü Dökümü

--------------------------------

- Geyiklerin salınma anları

- Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın açıklaması

- Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin'in açıklaması

- Detay

HABER-KAMERA: Dinçer AKBİR/KARTEPE(Kocaeli)(Kocaeli),(DHA)

========================================

6) BALIKESİR'DE 3 BİN 879 LİTRE SAHTE ZEYTİNYAĞI, 1800 KİLO SAHTE BAL ELE GEÇİRİLDİ

BALIKESİR'in Burhaniye ilçesinde jandarmanın 2 adrese düzenlediği operasyonda, sahte olduğu belirlenen 3 bin 879 litre zeytinyağı ve 1800 kilogram bal ele geçirildi.

Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı tarafından, halk sağlığını tehlikeye sokacak şekilde gıda maddesi üretme ve marka hakkına tecavüz suçlarına yönelik yürütülen istihbarat çalışmalarında, Ümit B.'nin, Burhaniye ilçesinde sahte zeytinyağı ve bal imalatı yaptığı belirlendi. Burhaniye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile jandarma tarafından tespit edilen 2 adrese düzenlenen operasyonda sahte olduğu belirlenen 3 bin 879 litre zeytinyağı ve 1800 kilogram bal ele geçirildi. Ümit B. gözaltına alındı. Şüphelinin, piyasadan temin ettikleri ucuz palm, soya gibi bitkisel yağlara aroma ve endüstriyel boya ekleyerek taklit ve tağşiş ürünler ürettikleri belirlendi. (DHA)

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Jandarma operasyonundan genel ve detay görüntü

Haber: Sefer TALAY / BURHANİYE (Balıkesir), (DHA)

========================================

7) TEKİRDAĞ'DA JANDARMADAN SAHTE İÇKİ OPERASYONU

TEKİRDAĞ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde jandarmanın düzenlediği operasyonda sahte içki ve içki yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi, 3 şüpheli gözaltına alındı.

İl Jandarma ve Marmaraereğlisi İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, sahte içki bulunduğunu belirlediği Yeniçiftlik ve Çeşmeli mahallerinde E.K., R.G. ve E.P.'nin adreslerinde arama yaptı. Aramalarda sahte 17 şişe şarap, şarap fıçısı, 8 şişe rakı, 1 şişe votka, 44 şişe viski, 24 şişe bira, 25 litre kovada bira, 5 paket bira mayası, mantar tıpa kapatma makinesi, 7 hava kilidi, 4 bira yapımında kullanılan ekipman, pompa, 550 bira kapağı,ruhsatsız av tüfeği, 26 av tüfeği kartuşu, 1kuru sıkı tabanca ele geçirildi.

Gözaltına alınan E.K., R.G. ve E.P. ile ilgili soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Operasyondan görüntüler

HABER: Şafak TAŞOYAR/MARMARAEREĞLİSİ(Tekirdağ), (DHA)-

Kaynak: dha